Icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului – Prodromiţa şi Portăriţa

Icoanele sunt o mângâiere vizibilă a lui Dumnezeu pe care ne-o dăruieşte nouă, prin sfinţii Săi.

Cele mai frumoase şi îndrăgite icoane sunt cele care o întruchipează pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Icoanele Maicii Domnului sunt atât de iubite şi renumite datorită „proprietăţilor” vindecătoare cu care sunt înzestrate.

Icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului - Prodromiţa şi Portăriţa

Icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului – Prodromiţa şi Portăriţa: Basilica.ro

Muntele Athos adăposteşte cele mai multe astfel de icoane, dat fiind faptul că aici s-a dezvoltat un cult foarte puternic al Maicii Domnului.

Icoanele poartă nume deosebite, potrivit minunilor sau întâmplărilor petrecute în fiecare caz.

Vă invităm să descoperiţi două dintre cele mai cunoscute icoane ale Maicii Domnului, învăluite într-o aură de mister cuceritoare.

Icoana Maicii Domnului Prodromiţa – Schitul Prodromu, Muntele Athos

“Prodromiţa” este o icoană cu adevărat miraculoasă, o icoană nefăcută de mâini omeneşti, care se află astăzi la Schitul românesc Prodromu de la Muntele Athos.

Aceasta a fost pictată în chip minunat în Ţara Românească, în jurul anilor 1860. Părinţii Nifon şi Nectarie – cei care au fondat Schitul Prodromu din Sfântul Munte Athos căutau un pictor cu viaţă curată, care să picteze o icoană pentru Maica Domnului în condiţii deosebite: post aspru până seara şi rugăciune neîncetată.

În cazul în care aceluia i s-ar fi făcut foame, trebuie să lase pensula jos şi să se apuce din nou a doua zi.

Şi au găsit părinţii Nifon şi Nectarie un zugrav bătrân în Iaşi, pe nume Iordache Nicolau, care a primit bucuros învoiala aceasta.

Apucându-se însă de pictat după meşteşugul lui, zugravul s-a mâhnit stricând chipurile Maicii Domnului şi a Pruncului Iisus.

Petrecând noaptea în rugăciune, când s-a sculat a doua zi a văzut că Sfintele Feţe erau corectate desăvârşit. Şi mult minunându-se de întâmplarea aceasta, bătrânul pictor nici nu a mai îndrăznit să pună condeiul pe ele.

Icoana Prodromiţa a fost cercetată la microscop şi într-adevăr nu s-a putut găsi nici o urmă de pensulă. De aceea se crede cu tărie că icoana a fost zugrăvită de Însăşi Maica Domnului.

Există o prăznuire aparte dedicată acestei minuni, în fiecare an. La data de 12 iunie în Sfântul Munte se face o priveghere de toată noaptea pentru Icoana Maicii Domnului Prodromiţa.

Icoana Maicii Domnului Portăriţa – Mănăstirea Iviron, Athos

“Portăriţa” se află la intrarea în Mănăstirea Iviron din Sfântul Munte Athos. Povestea ei este cu totul minunată. Se spune că icoana a venit singură pe mare din Bizant.

Era în Niceea o femeie văduvă care păstra cu mare evlavie această icoană în casa ei.

Ameninţată fiind de prigonitorii icoanelor, femeia a ieşit la mare şi a pus icoana pe apă, rugându-se Maicii Domnului să o salveze. Şi icoana într-adevăr nu s-a scufundat, ci a traversat singură marea, ajungând în Athos.

Mulţi ani după construirea Mănăstirii Iviron, icoana s-a arătat în mare, învăluită de un foc înalt. Uluiţi de această vedenie înfricoşătoare, călugării s-au pornit pe mare să ia icoana.

Dar când se apropiau, icoana se depărta de ei.

Întorcându-se la schit cu întristare şi rugându-se cu lacrimi toată noaptea, Maica Domnului s-a arătat în vis unui ieromonah sporit şi i-a poruncit să vină pe apă să ia icoana.

Cu mare bucurie şi evlavie, fraţii din mănăstire au aşezat icoana în Sfântul Altar. Dar intrând în biserică a doua zi, aceştia nu au mai găsit icoana.

Şi căutând-o cu amar, au descoperit-o pe zidul de la intrarea mănăstirii. În aceeaşi noapte, Maica Domnului s-a arătat din nou în vis egumenului, spunându-i că ea a venit acolo ca să-i păzească pe ei, şi nu ca ei s-o păzească pe ea.

Aşa a primit icoana numele de Portăriţa, iar fraţii au ridicat un paraclis special pentru ea, aproape de poarta mănăstirii.

Uleiul din candela care arde la Icoana Maicii Domnului Prodromiţa este considerat leac pentru răni şi otrăviri. Odată, un soldat arab a înfipt un cuţit în chipul icoanei, şi din ea a izvorât sânge.

Arabul s-a înfricoşat şi pocăindu-se, a crezut în Dumnezeu şi s-a făcut călugăr la mănăstire. Se spune despre această icoană că la sfârşitul lumii ea va pleca din nou pe mare, tot aşa cum a venit.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. Maica Precista, izbaveste-ne de neputinte!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.