Sfaturi prețioase despre LINIȘTE și PACEA SUFLETULUI – Părintele Tadei

Pacea sufletului este cea mai înaltă stare pe care omul care se străduiește să trăiască potrivit poruncilor lui Dumnezeu o poate dobândi. Despre cât de prețioasă este pacea sufletului, a vorbit foarte mult Părintele Tadei de la Vitovnița.

Părintele Tadei

Părintele Tadei

Nu-ți da pacea ta lăuntrică pentru nimic în lume

“Cel mai însemnat lucru este, cred, paza păcii inimii. Să nu vă tulburați sub nici un chip. În inimă trebuie să domnească pacea, liniștea, tăcerea. Cu orice preț, păstrați-vă pacea lăuntrică.”

Mai ales cel bolnav trupește poate simți o mare ușurare atunci când se liniștește sufletește și caută să-și păstreze pacea inimii. “Când omul este liniștit, și sistemul nervos se relaxează, și atunci totul este mai ușor.” În acest caz, liniștirea înseamnă smerenia, adică supunerea față de voia lui Dumnezeu, cu credința că El știe ce e mai bine pentru noi și mai de folos pentru mântuirea noastră. “Dacă cere de la sine prea mult, atunci omul se chinuie singur. Orice are omul nevoie, nu poate nimic fără să îngăduie Domnul.

Mult ajută în păstrarea păcii mulțumirea pe care o aduce lui Dumnezeu pentru toate. “Omul nu trebuie să ceară mult, ci să primească totul ca din mâinile lui Dumnezeu. Tot ce i se va întâmpla este pronia lui Dumnezeu, și trebuie să se supună.”

Cei care au multă credință în Dumnezeu se simt mereu mângâiați gândindu-se că nimeni nu le poate orândui viața mai bine decât Dumnezeu. Aceștia se odihnesc sufletește având siguranța că Domnul le poartă de grijă. Și chiar de li se întâmplă ceva rău, aceștia se sârguiesc să caute folosul și învățătura, și să sporească în credință, în răbdare, în înțelegere, smerenie și dragoste de Dumnezeu.

Dacă vei avea gânduri bune, vei avea și pace

Toată tulburarea pornește din minte, de la gânduri. Ne împovărăm cu griji care nu ne sunt de folos. „Omul se încarcă singur cu gânduri care nu-i folosesc, căci el nu poate face nimic. El poate să cugete asupra binelui, dar a face binele fără Dumnezeu nu poate. Numai cu putere dumnezeiasca putem face binele, căci singur Dumnezeu este bun. În El se afla toată bunătatea și milostenia. Domnul este pretutindeni prezent, și ajută pe fiecare, pe cel slab și pe cel tare. Toți au nevoie de ajutor.

Nu lua asupra ta peste măsură grijile lumii acesteia, ci păzește-ți pacea și trăiește cu Dumnezeu. Lasă lucrurile în voia lor.”

Părintele Tadei mai spune că dacă se întâmplă să fie cuprins de întristare, nu se tulbură, și nu-și face griji cu privire la ce va fi cu el, știind că Dumnezeu este guvernatorul vieții Lui. Depresia apare atunci când omul se gândește cum va fi, ce va fi, și se chinuie. Își complică singur viața.

“Dacă aș gândi la aceasta, nu aș avea pace. Lasă să se îngrijească Dumnezeu de ce va fi, și va fi ce va fi. Cum e voia lui Dumnezeu, așa o sa fie. Dacă te așezi în voia Domnului, atunci nu merită să te mai gândești, de vreme ce nu poți crea nimic prin tine însuți, cu gândurile tale.”

Cei din jurul nostru primesc ceea ce este înlăuntrul nostru

“Te duci apoi la familia ta, dar ești mâhnit. Dispoziția ta proastă se răspândește în casă. Cine e de vina după aceea pentru aceasta? Tu singur ești vinovat. Gândurile tale se întind, se răspândesc prin tine.”

Nu putem dobândi pace atunci când urâm, când gândim rău. “Vezi bine că, dacă urăști, îți strici dispoziția sufletească. Dacă omul înlătură răul, va fi liniștit.”

Video:

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.