Rugăciune către Sfântul Luca doctorul, nădejdea celor bolnavi

Sfântul Luca al Crimeei, numit și “Sfântul Luca Doctorul”, Arhiepiscopul Simferopolului, este un sfânt contemporan. S-a născut în Crimeea în anul 1877 și a adormit pe 11 inie, în anul 1961. Este unul din cei mai solicitați sfinți în rugăciunea pentru cei bolnavi, numit și doctor fără de arginți, mare făcător de minuni al secolului XXI.

Sfântul Luca al Crimeei

Sfântul Luca al Crimeei

Sfântul Luca a fost un chirurg strălucitor, care mereu își începea și finaliza operațiile cu o rugăciune către Maica Domnului. Când folosea iod să dezinfecteze corpul bolnavului, făcea semnul crucii, pentru a primi ajutor de la Dumnezeu. A refuzat să opereze fără icoana Maicii Domnului pe peretele cabinetului în timpul terorii bolșevice.

A pătimit mult pentru dragostea lui Hristos prin lagăre și închisori, devenind un sfânt mărturisitor al credinței ortodoxe. A operat chiar și în spitalele din închisorile prin care a trecut. Avea darul tămăduirii trupești, dar și al vindecării sufletelor. S-a arătat un doctor și un savant eminent, chiar și în bolile fără leac.

Moaștele Sfântului Luca au fost dezgropate în anul 1996, și s-au aflat răspânditoare de bună mireasmă. Potrivit hotărârii Sinodului Patriarhiei Ruse, Biserica din Ucraina l-a canonizat pe 25 mai, în anul 1996.

Sfântul Luca face foarte multe minuni în lume. A fost văzut de câteva ori în sălile de operație, ca o apariție minunată pe care copiii bolnavi o recunoșteau după ce vedeau icoana lui.

Rugăciune către Sfântul Luca Doctorul

Sfinte Ierarhe mărturisitor, învățătorule al adevărului și doctore fără de arginți, Sfinte Luca, ție plecăm genunchii sufletului și ai trupului, și căzând la cinstitele și tămăduitoarele tale moaște, pe tine te rugă, precum fiii pe tatăl lor:

Auzi-ne pe noi, păcătoșii, cinstite părinte, și du rugăciunea noastră la milostivul și iubitorul de oameni Dumnezeu, ca unul care stai înaintea Lui dimpreună cu toții sfinții. Credem că ne iubești cu aceeași dragoste cu care i-ai iubit pe frații tăi, când viețuiai în această lume.

Meșteșugul doctorilor stăpânind, în multe rânduri, cu ajutorul harului, suferințele celor bolnavi le-ai vindecat. Iar după cinstita ta adormire, Stăpânul tuturor a arătat moaștele tale izvor de tămăduire. Că felurite neputințe se vindecă, și putere se dăruiește celor ce cu evlavie le sărută și cer dumnezeiasca ta mijlocire.

Pentru aceasta, cu căldură ne rugăm ție, care ai primit harul tămăduirilor: pe frații noștri (numele) cei bolnavi, și cumplit împovărați de suferințe, cercetează-i și vindecă-i de neputințele care îi stăpânesc.

Cu totul cinstite și preasfinte Luca, nădejdea celor bolnavi, care zac în patul durerii, nu uita pe frații noștri (N), și dăruiește-le vindecare, iar nou, tuturor, cele spre bucurie, ca dimpreună cu tine să-L slăvim pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, o Dumnezeire și o Împărăție, acum și pururea și în vecii vecilor, amin.”

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.