Sfântul ocrotitor sau Sfântul zilei de naştere

Ziua onomastică este pentru cel sărbătorit un prilej minunat de a intra în comuniune cu sfântul ocrotitor al cărui nume îl poartă.

Ziua de naştere este aşadar mai mult decât suflarea lumânărilor de pe tort şi desfacerea cadourilor.

Sfântul ocrotitor sau Sfântul zilei de naştere

Sfântul ocrotitor sau Sfântul zilei de naştere

Cel mai mare dar pe care noi îl primim este darul Sfântului Botez, atunci când odată cu iertarea păcatului strămoşesc fiecare dintre noi primeşte şi un sfânt ocrotitor pentru traversarea vieţii.

Tocmai din acest motiv este bine să ne facem puţin timp de ziua noastră pentru a aduce o rugăciune de mulţumire către sfântul ocrotitor, pentru purtarea de grijă şi sprijinul acordat de-a lungul timpului.

 

Părinţii au aşadar mai multe motive să le pună copiilor lor nume de sfinţi. Din păcate, moda curentă propune tot mai multe nume necreştine, importate din telenovele sau din alte limbi.

În acest caz, copilul va trebui să caute să afle mai multe despre sfântul din calendar care corespunde cu data naşterii sale.

Onomastica românească tradiţională are multe nume cu o semnificaţie şi încărcătură spirituală deosebită.

Nicolae, Ioan, Ana, Elena, Teodora, Maria, acestea sunt doar câteva exemple de nume expresive şi desoebit de profunde prin înţelesul lor.

Până la urmă, alegerea numelui este o decizie personală. Însă pentru creştini, asocierea numelor de sfinţi cu nume străine este o alegere imatură sau lipsită de bun-gust.

Este extrem de important şi benefic pentru noi să încercăm să ne construim o relaţie cu sfântul ocrotitor. Rolul sfinţilor este acela de a ne ajuta pe noi, cei care ne aflăm mereu în dificultăţi şi nevoi.

Omul modern pare să-şi fi uitat însă obârşia sa religioasă. S-a dovedit şi ştiinţific faptul că omul este prin natura sa o fiinţă religioasă, capabil de sfinţire.

Viaţa fără ajutorul sfinţilor şi al îngerilor păzitori este foarte grea.

Rugăciunile lor ne luminează calea şi ne povăţuieşte către tot lucrul cel bun. Sfântul ocrotitor al cărui nume îl purtăm ne poate învăţa să iubim, să trăim o viaţă curată, bineplăcută lui Dumnezeu şi mai ales să depăşim necazurile care ne îngenunchează.

Ziua de naştere trebuie privită ca o sărbătoare a vieţii ca dar primit de la Dumnezeu. De aceea este foarte important să ne arătăm recunoştinţa faţă de sfinţi şi de Dumnezeu pentru bunătăţile primite de-a lungul vieţii.

Este o zi care trebuie petrecută în bucurie şi pace sufletească.

Dincolo de cunoaşterea semnificaţiei numelui sfântului pe care ne-am învrednicit a-l purtăm se află lucruri mult mai importante.

Este fundamental să aflăm mai multe despre viaţa sfântului ocrotitor şi să ni-l facem model pentru propria noastră viaţă. Îi putem cinsti pe sfinţii protectori citindu-le actistul sau agăţând o icoană cu ei deasupra patului sau biroului.

Sfinţii sunt exemple vii de biruinţă asupra tuturor viciilor şi necazurilor care ne vin de la cel rău, şi de aceea numele lor au atâta putere în cer şi pe pământ.

Iar noi primim ajutor de la ei în măsura în care căutăm, batem şi cerem. Deşi veghează mereu asupra noastră, şi când suntem treji, şi când dormim, sfinţii protectori ne ajută mai ales în vreme de boală şi de răscruce în viaţă.

Prin ajutorul sfinţilor, omul neputincios Îl descoperă  pe Dunnezeu şi nemăsurata Lui iubire de oameni.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.