Bunavestire (25 martie) – o zi de bucurie pentru toți creștinii

Așa cum spun Sfinții Părinți, mântuirea noastră a început la Bunavestire, prin acele cuvinte pline de smerenie rostite de Fecioara Maria: “Iată roaba Domnului! Fie mie după cuvântul Tău!“ 

Fără supunerea și încuviințarea ei de a deveni Născătoare de Dumnezeu, calea spre mântuire și porțile Raiului nu s-ar fi deschis din nou, și omul nu ar fi primit o a doua șansă de a trăi veșnic și de a ajunge la îndumnezeire după har.

Bunavestire (25 martie) – o zi de bucurie pentru toți creștinii

Bunavestire (25 martie) – o zi de bucurie pentru toți creștinii: Theodorosart

Semnificațiile sărbătorii

Sărbătoarea “Bunavestire” mai este cunoscută în popor şi sub numele de Blagovestenia, care se traduce prin „Binecuvântarea” lui Dumnezeu.

Buna vestire pe care Arhanghelul Gavriil o aduce Fecioarei Maria înseamnă „plinirea vremii” (Gal 4, 4), adică împlinirea făgăduinței venirii lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu și Mântuitorul lumii.

Este o zi de bucurie pentru credincioşii din întreaga lume care o cinstesc pe Maica Domnului, cea care primeşte vestea zămislirii în pântecele ei a Fiului lui Dumnezeu, prin puterea Duhului Sfânt.

Din acest moment încep cele nouă luni în care Maria îl poartă pe pruncul sfânt, până la naşterea Lui, în ziua de Crăciun.

Fecioara Maria s-a născut din dumnezeieştii părinţi Ioachim şi Ana, care au închinat-o Domnului spre o viaţă de sfinţenie.

De mică, ea a fost crescută în templu şi hrănită de îngeri. Privind către smerenia şi curăţia vieţii ei, Dumnezeu a găsit-o ca singura vrednică de a purta în pântecele ei pe Fiul Unul Născut, pe Iisus Hristos, Cel care avea să se întrupeze pentru a ridica pe umerii lui crucea păcatelor noastre şi a ne aduce din moarte la viaţă.

Arhanghelul Gavriil este cel trimis de Domnul pentru a-i aduce Mariei vestea cea bună a întrupării Fiului lui Dumnezeu.

Taina aceasta ascunsă din veac şi de nimeni ştiută a fost făcută cunoscută numai Arhanghelului Gavriil. Acesta venind în cetatea din Nazaret, i s-a arătat Mariei şi i-a zis cu frică şi bucurie:

“Bucură-te ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine! Binecuvântată eşti tu între femei, şi binecuvântat este rodul pântecelui tău. Iată, vei lua în pantece şi vei naşte fiu, şi vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt se va chema.”

Iar Fecioara, mult înfricoşându-se la vederea şi vestirea îngerului, a întrebat cu uimire: „Cum va fi mie aceasta, că eu nu ştiu de bărbat?”

Iar Gavriil i-a zis că Duhul Sfânt va veni asupra ei şi puterea Celui preaînalt o va umbri.

Atunci Maria, mult smerindu-se în inima ei, a zis: „Iată, roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău”.

Şi cuvântul Arhanghelului s-a împlinit în momentul în care Fecioara Maria a crezut şi s-a supus cu smerenie voii lui Dumnezeu.

Şi pentru că Maria era făgăduită spre căsătorie lui Iosif, îngerul Domnului i s-a arătat şi acestuia în vis, sfătuindu-l să nu se teamă, şi să o ia pe logodnica lui de nevastă, pentru că ceea ce s-a zămislit într-însa de la Duhul Sfânt este.

Praznicul Bunei Vestiri este totodată şi o cinstire a Arhanghelului Gavriil, care mai este numit şi Îngerul veştilor bune, şi al bucuriei, sau ocrotitorul pruncilor şi al celor care nasc.

Imediat după Buna Vestire, în Biserică se sărbătoreşte Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil, pe data de 26 martie. Acesta este unul din marii voievozi care slujesc la tronului lui Dumnezeu.

În Biblie sunt numiţi numai trei: Mihail, Gavriil şi Rafail.

Obiceiuri de Bunavestire

Sărbătoarea Bunei-Vestiri are loc în fiecare an pe 25 martie, întrucât este o sărbătoare cu dată fixă. Buna Vestire este prima sărbătoare din Postul Mare în care creştinii au dezlegare la peşte.

Buna Vestire se mai numeşte în popor şi Ziua Cucului, adică ziua în care se aude pentru prima dată cântecul cucului, cel care vesteşte şi el la rândul lui venirea primăverii.

În anumite zone, fetele tăiau creanga pe care cucul a cântat în acea zi şi o puneau sub pernă, ca o speranţă de căsătorie.

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

9 comentarii

  1. Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu ,miluiestene pe noi !

  2. Prea Sfanta NASCATOARE DE Dumnezeu MILUIESTENE PE NOI! AMIN

  3. Bucura-te Marie,cea plina de har!!!

  4. PREA SFANTA MARIA,MILUIESTE-NE PE NOI…INDEPARTEAZA RAUL CARE SI-A FACUT CUIBAR PE PAMANTUL NOSTRU STRAMOSESC…DA-NE LA CARMA TARII NOASTRE ADEVARATI CRESTINI…CU FRICA DE DUMNEZEU,PAZESTE-NE DE RAZBOAIE SI PIERDERI DE VIETI OMENESTI,BINECUVANTEAZA PAMANTUL OMULUI HARNIC SI CU SUFLETUL CURAT,ALUNGA BOLILE SI RAUTATE,INVIDIA,DA -NE INTELEPCIUNEA SI CURAJUL DE A POVATUI COPII NOSTRI PENTRU A DEVENI OAMENI ADEVARATI.IARTA GRESELILE NOASTRE SI DA-NE O ALTA SANSA DE A FI VREDNICI DE OCROTIREA TA…AMIN.

  5. stiam ca esti ziua in care ne binecuvinteaza dumnezeu insa nu am stiut intreaga poveste….

  6. Doamne binecuvinteaza pe mine si familia mea

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.