Arsenie Boca – Despre Ispite și Încercări, Fără De Care Nu Ne Putem Mântui

Mântuirea, după Sfinții Părinți, înseamnă dobândirea unei cu totul alte firi, nu omenească, ci îngerească. Mântuirea înseamnă, după Părintele Arsenie Boca, un alt mod de a trăi, de a gândi, de a ne manifesta.

Arsenie Boca - Despre Ispite și Încercări

Arsenie Boca – Despre Ispite și Încercări

Firea noastră, cu înclinații pătimașe și rele, trebuie toată topită, scărmănată și cioplită de multe ori, ca să poată să crească după Dumnezeu. Din acest motiv, mântuirea nu este posibilă fără de ispite, căci numai cu ajutorul lor omul ajunge să se cunoască și să se vadă pe sine, așa cum e. Prin ispită, înțelegem încercările care ne vin în viața noastră. Dumnezeu nu ispitește pe nimeni, ci fiecare se ispitește de patimile sau poftele sale.

Care este rostul ispitelor

Ispitele au în primul rând rolul de a ne umili, de a ne compromite chipul nostru bun în ochii noștri, și de a ne pierdere încrederea în ceea putem noi face, cu forțele noastre. Ele ne dau prilejul de a ne cunoaște mai bine, și de a ne face să alergăm la cineva care este mai tare decât noi, adică la Dumnezeu.

Dumnezeu îngăduie ispitele pentru ca noi să ne observăm mai bine răutățile noastre, micimea și neputința noastră. Ispitele sunt indicatorul care ne arată cât de mari suntem din punct de vedere duhovnicești. Căci în încercări arătăm dacă avem o temelie puternică, o credință nestrămutată. Credința să nu fie numai o bibliotecă în cap, ci să fie o realitate trăită.

Sunt foarte multe ispite astăzi care vor să ne despartă de Dumnezeu, șoptindu-ne dulce: Nu trăi o viață așa de greu, că-ți vei pierde tinerețea, ce rost are să te chinuiești? Toate aceste momeli ne sustrag de la temelia care este Hristos și crucea Lui. Ele vor să ne învețe cruțarea de sine și ne indică o cale plină de plăceri și desfătări, lipsită de chinuri și eforturi de mântuire.

Casa zidită pe stâncă

Părintele Arsenie Boca spunea că în încercări și ispite, trebuie să ai o casă a ta, întărită pe o temelie puternică, pe care să n-o poată zdruncina nimic din afară. Credința în Dumnezeu să fie ca un foc tainic, ca un cărbune aprins în sufletul nostru, care să ne ajute ca în timpul încercărilor, să o luăm înspre Hristos, nu spre cel viclean.

Astfel, ispitele ne dovedesc lucrurile care ne sunt mai dragi: noi și plăcerile noastre, sau Hristos și mântuirea veșnică. Mântuitorul Însuși l-a numit om cu judecată, adică înțelept, pe cel care aude cuvintele Sale, și l-a asemănat cu omul care și-a zidit casa sa pe stâncă. A dat ploaia, au venit șuvoaiele, au suflat vânturile, și au bătut în casa aceea, dar ea nu s-a prăbușit, pentru că avea temelia zidită pe stâncă.

Cel care își zidește casa pe stâncă trebuie să sape adânc, să depună multă muncă. Noi pe ce temelie stăm? Dacă este Hristos, vom trece peste toate cu veselie, dar pentru aceasta trebuie să ne lăsăm cu totul în voia și conducerea lui Dumnezeu.

N-ai altă soluție decât să te îndrăgostești de Iisus, Care a trăit cândva în chip văzut. El continuă să fie cu noi până la sfârșitul veacurilor. Și dacă am fi curați cu inima, L-am vedea și acum.

La ziua judecății ne va întreba Dumnezeu: ce asemănare avem cu Iisus? Și noi, creștinii, numai în cruce ne putem asemăna cu Iisus. Nu ne putem asemăna nici în înțelepciune, nici în putere, deci numai în cruce.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

4 comentarii

  1. Scurt, dar adevarat! Aveam nevoie de aceste cuvinte, multumesc!

  2. cuvinte calde si pentru sufflet

  3. cele mai desavaesite si alese cuvinte

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.