ARSENIE BOCA – Mărturii Despre Cel Mai Mare Sfânt al României

   “Chiar și când sunt în haine de lucru, să nu vă uitați la îmbrăcăminte, căci ori în haine de lucru, ori în biserică, tot eu sunt, și puteți vorbi ca și când aș fi în haine de biserică. Pentru că înlăuntrul meu una și aceeași haină o am și nu știți cum arde sufletul meu pentru mântuirea voastră, oriunde mă veți afla.”

Arsenie Boca, apostol al neamului românesc

ARSENIE BOCA – Mărturii Despre Cel Mai Mare Sfânt al României

ARSENIE BOCA – Mărturii Despre Cel Mai Mare Sfânt al României

Fericiți sunt cei care i-au apropiat pe oameni de Dumnezeu și de Sfânta Biserică. Și între aceștia, la loc de cinste se află Părintele Arsenie Boca. Există o mărturie a unui om care spune că însuși Părintele Arsenie Boca ar fi dezvăluit despre el că Dumnezeu l-a trimis la noi pentru jertfa Brâncovenilor.

Mulți sunt cei care au fost martori la mișcarea religioasă fără asemănare de la Sâmbăta de Sus. Ce elan duhovnicesc cuprinsese poporul român! Oamenii alergau către Mânăstirea Brâncoveanu pentru a învăța cum să scape de păcate, cum să trăiască frumos, cum să-L odihnească pe Dumnezeu în sufletele lor.

Prin lucrarea Părintelui Arsenie Boca, oamenii au început să-și dea seama ce e păcatul, rugăciunea, smerenia, nădejdea în mila și puterea lui Dumnezeu.

Oamenii îl ascultau și-l urmau pe Părintele Arsenie dintr-o dragoste arzătoare, și nu din obligație. Doar ascultându-l ei se simțeau ușurați și aveau o mângâiere în suflet.

Lângă Părintele, ei se simțeau mai puternici, și nu le era greu nimic. În viața lui austeră, în sufletului lui curat, oamenii vedeau un urmaș al lui Hristos care le lumina mintea.

Cum era Părintele Arsenie Boca

La Sâmbăta, Părintele umbla mai tot timpul într-o haină lungă, de culoare deschisă, și încins cu o curea de piele. Avea un chip luminos și senin, încât numai privindu-l te minunai. Dar cel mai mult te atrăgea frumusețea sa sufletească. Îți lipea sufletul de Dumnezeu și îți aflai mângâierea, alinarea, dragostea, răbdare și puterea. Avea Părintele Arsenie Boca darul iubirii, iubirea lui Hristos.

Era un călugăr harismatic, care le spunea oamenilor fără ocolișuri greșelile. Îi dojenea, dar îi și îndruma, încât luai hotărârea de a părăsi păcatul. Simțeau oamenii iubirea lui pentru ei chiar când le vădea păcatele. De aceea, nu se supărau. Părintele Arsenie îl ajuta pe om, îl zidea sufletește, nu-l dărâma. Ceea ce spunea era un cuvânt de Evanghelie. Trebuia să îl reții și să urmezi sfatul său.

Avea darul cunoașterii omului

Avea duhul cunoașterii, însă era foarte smerit. Nu se lăuda, nu făcea nimic ostentativ. Avea darul citirii caracterului omului după chipul său. Chiar și dacă te vedea într-o fotografie. Cunoștea starea ta sufletească, știa ce te frământă.

Punea mâna pe rădăcina răului și vedeai starea în care erai. Îți dădeai seama de greșeli, de faptele rele, de ceea ce ți se poate întâmpla dacă mergi tot pe calea pe care ai mers și nu-ți întorci viața spre Dumnezeu. Îi urmai sfaturile pentru că avea cuvinte sfinte, vii și lucrătoare, înțelepțite de Duhul Sfânt.

ARSENIE BOCA – Mărturii Despre Cel Mai Mare Sfânt al României

ARSENIE BOCA – Mărturii Despre Cel Mai Mare Sfânt al României

Părintele Arsenie postea aspru

Părintele Arsenie ținea un post foarte aspru: pâine și apă. Nu mânca decât seara. Nu mânca nici ulei, mânca sec. După un timp, a avut o cădere fizică, și i-au spus doctorii că dacă nu își schimbă regimul alimentar, o să cadă la pat. Atunci părintele a ascultat de medici și a revenit la regimul alimentar obișnuit.

Uneori, Părintele mergea pe valea Sâmbetei, luni dimineața cu Biblia în mână, și stătea toată săptămâna pe munte în rugăciune, singur. Nu lua nici măcar o pâine. Și venea de acolo Sâmbăta, apoi slujea și predica. Cuvântul lui era pătruns de multă simțire, încât nu o dată îi curgeau lacrimile în timpul predicii. Le zicea:

“Măi, voi mă rugați să fac minuni! Eu nu fac minuni. Am venit să facem minunea de a asculta de poruncile lui Dumnezeu și a le împlini. Aceasta e cea mai mare minune.“

Duhovnic al tuturor românilor de peste veacuri

Oamenii îl căutau, sorbind cuvintele lui. Se simțeau ridicați spre înălțimi duhovnicești pe care nu le bănuiau, și totodată erau îndurerați de starea de păcat în care trăiau, pe care și-o recunoșteau. Atât erau de convingătoare cuvintele Părintelui Arsenie, încât te hotărai cu tot sufletul să-i urmezi sfaturile și să devii un râvnitor al vieții lui Iisus Hristos, modelul de viață sfântă, după voia lui Dumnezeu.

Fiecare cuvânt al său era pătrunzător și avea un înțeles adânc. Mai ales când predica era sever în glas. În timpul predicilor sale nu mișca nimeni, chiar dacă afară ploua. Nici nu te puteai gândi la altceva. Te capta, de desprindea de cele pământești, te înălța sufletește, încât doreai să devii și tu un bun credincios, un mărturisitor, un bun slujitor al lui Hristos.

Îi învăța pe oameni să fie conștienți de existența și puterea lui Dumnezeu. Le spunea că Dumnezeu e motorul tuturor lucrurilor, și fără El nu e materie, nu e univers, nu e nimic. Oamenii nu se mai săturau ascultându-l. Deși îi trimitea acasă la treburile lor, cu greu plecau credincioșii de lângă Părintele Arsenie.

Cu harul său, Părintele Arsenie Boca a produs o mare conștientizare în sufletele oamenilor, și celor care l-au cunoscut le-a marcat gândirea, modul de viață, raportarea la Dumnezeu, înțelegerea Sfintelor Taine. Chiar și astăzi, frumusețea, unicitatea și harul Părintelui Arsenie Boca străbat cu putere printre veacuri inimile celor care aud sau citesc despre el, provocând cutremure sufletești și o rezidire duhovnicească menită să dăinuie pe vecie. Fericiți sunt românii că au un asemenea duhovnic, care și după moarte ascultă rugăciunile noastre și ne sprijină până la trecerea cea mare.

“Nu lumea aceasta este lumea noastră. Dumnezeu este dorul și foamea noastră, nu lumea aceasta.“

Mormântul Părintelui Arsenie Boca

Mormântul Părintelui Arsenie Boca

(“Am Auzit un Sfânt Vorbind – Părintele Arsenie Boca”, de preotul Ioan Sofonea)

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

11 comentarii

 1. multumim Lui Dumnezeu ca ne-a daruit noua oamenilor simpli un sfant adevarat-

 2. De ce pina la ora actuala, nu vor sa il canonizeze? CUI II ESTE FRICA??

 3. Noi nu-l meritam ,pe un asemenea Sfant,si totusi El ne iubeste si ne ajuta de aclo din ceruri ,pentru ca acolo este locul Lui de veci .Doamne ajuta-ne Sfinte Parinte .

 4. Părinte Arsenie Boca da-mi puteri să trec cu demnitate prin lumea lui Dumnezeu prin lumea lui Iisus Hristos,veghează si întărește sufletul meu să aduc lumina in aceasta lume Mulțumesc

 5. tudorache constanta

  Parinte,ajuta-ma.

 6. Binecuvanteaza-ma pe mine, familia mea si pe cei pe care i iubesc.Doamne ajuta!

 7. Parinte roaga-te pentru noi!

 8. D-zeu sa-l odihneasca an pace.

 9. DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA !!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.