Sfânta Matrona Cea Oarbă, Clarvăzătoarea – Viața și Minunile

Sfânta Matrona este una din cele mai iubite sfinte ale veacurilor apropiate, care a uimit și uimește prin darurile primite de la Dumnezeu de la o vârstă foarte fragedă, în ciuda handicapului său trupesc.

Sfânta Matrona Cea Oarbă, Clarvăzătoare – Viața și Minunile

Sfânta Matrona Cea Oarbă, Clarvăzătoare – Viața și Minunile

Viața Sfintei Matrona cea Oarbă

Sfânta Matrona s-a născut în Moscova în anul 1881, într-o familie de țărani simpli și săraci. Înainte de nașterea sa, mama ei cugeta în sine să o abandoneze la un orfelinat, din pricina sărăciei în care se afla familia lor, fiind cu mulți copii. Însă ea a avut un vis prevestitor care a făcut-o să se răzgândească, în care fetița ei încă nenăscută i s-a arătat ca o pasăre albă, cu chip uman, având ochii închiși. La nașterea sfintei Matrona, părinții au văzut că fetița era oarbă.

Primele minuni

La botezul micuței Matrona s-a petrecut prima minune. Atunci când preotul a cufundat-o în cristelniță, toți cei prezenți au văzut deasupra ei un stâlp de fum, care răspândea o mireasmă divină. Pe piept, copila avea un semn dumnezeiesc, o formă de cruce în relief, nefăcută de mână omenească. Astfel au înțeles părinții că fetița era aleasă de Dumnezeu și așteptau să vadă ce va fi cu ea.

Pe vremea când mama ei o hrănea la sân, Matrona nu vroia să mănânce lapte miercurea și vinerea. După ce a crescut de câțiva ani, Matrona a început să își arate darurile dumnezeiești, îndeosebi darul înainte-vederii, sau al clarviziunii, al vindecării bolnavilor și al facerii de minuni.

Copiii o batjocoreau de multe ori pentru că era nevăzătoare, bătând-o adesea cu urzică peste corp. Din această pricină, copila Matrona petrecea multă vreme în casă, ferindu-se de oameni. Îndeletnicirea ei pentru cele duhovnicești sporea, petrecând toată vremea în rugăciune și la biserică, ascultând cântările.

Darul înaintevederii și al facerii de minuni

Deși era oarbă trupește, Matrona vedea cu ochii minții sufletele oamenilor. Ea cunoștea nu numai păcatele oamenilor, ci citea mai ales gândurile. Simțea apropierea unei nenorociri sociale sau naturale. Cei care aveau parte de rugăciunile Matronei se vindecau de bolile și durerilor lor. Sfânta Matrona vedea cu duhul și icoanele și le iubea, astfel încât peretele camerei sale era plin de icoane, în fața cărora se ruga ceasuri de-a-lungul.

La vârsta de 17 ani, Dumnezeu i-a dat o cruce și mai grea, lipsind-o de puterea de a merge. Până la sfârșitul vieții, sfânta avea să petreacă în casă, întinsă în pat, sporind în rugăciune. Auzind despre toate darurile minunate ale Matronei, oameni din tot orașul și din locurile îndepărtate au început să vină la casa ei pentru a căuta vindecare bolilor și mângâiere în necazuri.

Trecerea ei în rândul sfinților în anul 1999

La puțin timp înainte de adormirea sa, Matrona le spunea celor apropiați să vină la ea să-i povestească necazurile ca și când ar fi vie, și ea îi va vedea, îi va auzi și-i va ajuta.

Pe data de 2 mai în 1952, Matrona s-a mutat în locașurile cerești, iar în anul 1998, la data de 8 martie, au fost descoperite moaștele sale necuprinse de stricăciune, răspândind bună mireasmă și vindecări nenumărate. Moaștele Sfintei Matrona au fost așezate în Mânăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Moscova spre închinare, iar pe 2 mai, 1999, Matrona a fost canonizată și trecută oficial în rândul sfinților. Vestea de minunile și viața ei minunată s-a răspândit în toată lumea.

Previziunile Sfintei Matrona

Sfânta Matrona a prevestit revoluția bolșevică, precum și intrarea Rusiei în cel de-al doilea război Mondial. Odată, pe când un militar comunist a venit să o aresteze, ea i-a spus: “Du-te mai repede acasă, că ai o nenorocire. Iar oarba nu va pleca nicăieri de aici, eu stau în pat, nu plec nicăieri.” Și acela ducându-se acasă, a găsit-o pe soția lui rănită, căci se arsese la lampa de gaz, și a dus-o la spital. Când cei de la serviciu l-au întrebat dacă au arestat-o pe “oarbă”, el le-a răspuns: ”Pe oarbă n-o voi aresta niciodată”.

Sfaturi duhovnicești ale Sfintei Matrona

Sfânta Matrona îi învăța pe cei apropiați să nu judece pe nimeni, să-i ierte pe toți, să trăiască în rugăciune și să se lase în voia lui Dumnezeu. Îi sfătuia să însemneze obiectele și pe ei înșiși mai des cu semnul crucii, pentru a se apăra de răutățile celui nevăzut vrăjmaș. Cel mai important lucru, Sfânta Matrona sfătuia pe oameni să se împărtășească cu Sfintele lui Hristos Taine cât mai des.

 „Apărați-vă cu crucea, rugăciunea, apa sfințită, cu împărtășania cât mai deasă. În fața icoanelor să ardă candele”.

Rugăciune către Sfânta Matrona cea Oarbă  
Sfânta Matrona Cea Oarbă, Clarvăzătoare – Viața și Minunile

Sfânta Matrona Cea Oarbă, Clarvăzătoare – Viața și Minunile

 

Zid și acoperământ erai în timpul vieții tale, fericită maică, tuturor celor ce alergau la tine, și după moarte nu încetezi să mijlocești înaintea lui Dumnezeu pentru cei ce cu credință vin la mormântul tău. Pentru aceasta, auzi-ne pe noi, păcătoșii, îndurerați și de multe necazuri fiind stăpâniți, și nădăjduind toți în ajutorul rugăciunilor tale, îți cântăm: Bucură-te, cuvioasă maică Matrona, caldă rugătoare lui Dumnezeu pentru noi!

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.