Sfinţii Petru şi Fevronia – Ocrotitorii Tinerilor şi ai Celor Căsătoriţi

Toate cuplurile au nevoie de ajutor în rezolvarea problemelor care apar în cadrul căsniciei. Sfinţii sunt de un mare ajutor atunci când o căsnicie este zguduită de vânturile puternice ale necazurilor.

Poate că nu mulţi dintre noi ştiu cui să se adreseze în astfel de momente.

Sfintii Petru si Fevronia

Sfintii Petru si Fevronia: Ortodox.md

Există o mulţime de sfinţi şi sfinte care răspund grabnic celor care se roagă pentru pacea şi liniştea din cadrul familie.

Sfânta Xenia este una din marile ocrotitoare ale familiilor distruse. Ea păzeşte de asemenea pe tinerele fete de căsătorii nefavorabile sau cu bărbaţi nepotriviţi.

Cei care doresc să capete şi mai mult ajutor ceea ce priveşte căsătoria şi viaţa de familie îşi pot pune nădejdea în Sfinţii Petru şi Fevronia.

Aceştia au suferit în mod special pentru apărarea sfinţeniei căsătoriei împotriva tuturor obstacolelor. De aceea se spune despre ei că sunt apărătorii tinerilor căsătoriţi.

Povestea de dragoste dintre Petru şi Fevronia

Petru era un cneaz din ţinutul Murom şi fost făcut domnitor peste cetate, în jurul anilor 1203. La scurt timp de la urcarea acestuia în rangul de domnitor, tânărul cneaz s-a îmbolnăvit grav.

Cum nici un medic nu reuşise să îl facă sănătos, curtenii au adus pe fata unui prisăcar, despre care auziseră că avea darul de a-i tămădui pe cei bolnavi.

Aceasta se numea Fevronia şi era o fată deosebit de frumoasă şi smerită pe măsură. Tânăra fată a fost aşadar chemată să poarte de grijă cneazului.

Cu ajutorul ierburilor de leac pe care le folosea, Fevronia a reuşit să îl tămăduiască pe Petru.

După tot acest timp petrecut împreună, tânărul ajunge să o cunoască mai bine pe Fevronia şi se îndrăgosteşte de frumuseţea şi înţelepciunea ei.

La scurt timp, Petru hotărăşte să o ia de soţie pe frumoasa Fevronia, ceea ce se şi întâmplă.

Fevronia fiind însă o fată de rând, nu este acceptată cu uşurinţă de boierii de la curte. Aceştia îşi doreau ca cneazul să se însoare cu o fată de statura lor. Dar Petru nu a ascultat de sfatul lor şi pentru aceasta au fost amândoi alungaţi din cetate.

Tânăra pereche părăseşte cetatea într-o barcă. Fevronia încerca să îl mângâie pe Petru, care era foarte mâhnit de cele ce se petrecuseră la curte. După plecare lor, asurpa cetăţii Muromului s-au abătut multe necazuri şi nenorociri.

Locuitorii şi-au dat seama că acestea toate se petrec din pricina izgonirii celor doi. Pocăindu-se deci pentru purtarea lor nechibzuită, boierii îl cheamă pe Petru şi soţia lui înapoi.

După întoarcerea lor, sfinţii tineri au început a duce o viaţă îmbunătăţită, dăruindu-se slujirii aproapelui, făcând multe milostenii şi tămăduiri. Toată lumea a ajuns să-i iubească pentru faptele lor, mai ales săracii de care aceştia purtau de grijă cu multă dragoste.

Spre sfârşitul vieţii, Petru şi Fevronia decid să se călugărească, drept care se tund în monahism sub numele de David şi Evfrosina.

Povestea lor este cu totul deosebită, întrucât aceştia s-au rugat să moară în aceeaşi zi şi să fie înmormântaţi în acelaşi sicriu.

S-a întâmplat întocmai cum au dorit, trecând la cele veşnice în data de 25 iunie, anul 1228. Sfântul Sinod al Rusiei i-a canonizat în anul 1552. 

Biserica Ortodoxă îi cinsteşte pe Sfinţii Petru şi Fevronia la data de 8 iulie.

Vezi aici şi ecranizarea vieţii lor.

Rugăciunea tinerilor care vor să se căsătorească

Doamne, Dumnezeule al milostivirilor şi a toată bunătatea, care plineşti cererile celor care Te cheamă cu credinţă, ascultă şi nevrednica noastră rugăciune. Tu vezi că vrem să ne unim vieţile prin căsătorie, Tu vezi dorirea inimilor noastre şi ştii dacă este bună sau este rea.

Dacă este bineplăcut Ţie să luăm asupra noastră crucea căsătoriei, ajută-ne să biruim toate piedicile cu care vrăjmaşul ne necăjeşte.

Ajută-ne, Doamne, că la Tine este nădejdea noastră. Dăruieşte-ne pace, dăruieşte-ne linişte şi sănătate sufletească şi trupească. Fereşte-ne de noroiul desfrâului, fereşte-ne de căderea în poftele trupeşti. Luminează-ne minţile ca să nu fie întunecate de vrăjmaş.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.