Starețul Tadei – Suferim Pentru că Gândurile Ne Sunt Rele

Părintele Tadei, autorul celebrei maxime “Cum îți sunt gândurile, așa îți este și viața“ spunea că tot binele și tot răul izvorăște din gânduri, căci omul este un aparat gânditor. Dacă ne întoarcem la Izvorul vieții, care este Dumnezeu, El ne va da putere să întărim în înlăuntrul nostru gândurile binelui desăvârșit, căci gândurile și dorințele bune aduc pace și mângâiere pretutindeni. Trebuie să ne schimbăm.

Starețul Tadei – Suferim Pentru că Gândurile Ne Sunt Rele

Starețul Tadei – Suferim Pentru că Gândurile Ne Sunt Rele

Trebuie să răspândim gânduri bune

Pentru binele nostru, trebuie să ne deprindem să avem gânduri și dorințe bune. Adunăm și ținem în noi mult rău, care la un moment dat va ieși la iveală: în familie, la locul de muncă, în societate. În cele din urmă, totul se finalizează cu suferințe grozave.

Gândurile noastre ne influențează nu numai pe noi, ci și tot ceea ce ne înconjoară. Trebuie să răspândim gânduri bune. Gândurile noastre au influență chiar și asupra lumii plantelor, căci lumea plantelor are un sistem nervos. Toate așteaptă pace, mângâiere și dragoste.

Domnul poruncește să-i iubim pe vrăjmașii noştri, nu pentru ei, ci pentru noi înșine, ca să ne păstrăm pacea.Trebuie să iertăm totul din inimă. Când iertăm totul din inimă, totul este iertat. Noi suntem părtași la pace, și atunci pacea naște bucurie și mângâiere în toți cei din jurul nostru. Toți simt gândurile noastre pașnice și liniștite. Pocăința înseamnă schimbarea vieţii.

Când stăpânul casei este împovărat de griji privind familia, nimeni nu are pace nici linişte din pricina gândurilor lui, nici măcar copiii mici, care cresc. De aceea cei care cârmuiesc căminul trebuie să se încredinţeze Domnului, să I se roage, și să priceapă că Domnul este Atotputernic, că El ne aduce mângâiere.

Trebuie să iertăm din inimă totul

Pacea lăuntrică nu poate fi păstrată atâta timp când conștiința noastră este mustrată de ceva. Trebuie să împăcăm conștiința. Trebuie să iertăm pe toți din inimă. Fără aceasta nu există pace lăuntrică. Omul trebuie să se ducă la preot și să îi spună ce îi tulbură pacea. Domnul va da har. Acesta este putere dumnezeiască care lucrează pretutindeni, mai cu seamă în sufletele care caută pe Domnul, Izvorul vieţii. Pacea lui Dumnezeu se răspândeşte pretutindeni.

Noi tulburăm pacea. Majoritatea suferințelor noastre se datorează gândurilor și dorințelor noastre rele. Aceste gânduri și dorințe rele cu care trăim sunt cele care ne-au răcit, și ne-au îndepărtat de Dumnezeu. Ele au nimicit înțelegerea și pacea din noi și dintre noi. Acum, adunăm roadele gândurilor și dorințelor noastre.

Diavolul atacă sufletul omului prin tulburările de tot felul pe care încearcă să le aducă între oameni. De aceea este nevoie de multă blândețe și smerenie în relațiile dintre noi și ceilalți oameni. Modul în care noi ne purtăm cu aproapele reflectă de fapt felul în care noi ne purtăm cu Dumnezeu.

Toți suntem limitați și suntem în permanență în luptă cu gândurile rele, căci duhurile rele sunt pline de ură (dușmănie). Însă vedem cum omul pașnic, liniștit iartă și rabdă totul. Această pildă ne rămâne pentru veșnicie, căci și noi dorim să dobândim aceasta. Dumnezeu este iubire și fericire, care umple pe tot cel ce Îl caută.

Și răul acesta nu este numai în noi, ci în întreaga lume. Dar mai cu seamă în noi, căci noi suntem creștini, aleși de Dumnezeu. Sunt foarte mulți sfinți care au pătimit pentru Domnul și care se roagă Lui și Maicii Domnului, noi însă împiedicăm ajutorul lor prin gândurile și dorințele noastre rele. Cu toate acestea, Domnul ne apără, ne apără mult. Noi trebuie cu orice preț să încercăm să să ne slobozim de răul din noi.

Nu se cuvine să împărţim oamenii: acesta îmi este simpatic, acesta antipatic, căci atunci intrăm în război cu cealaltă persoană, chiar dacă în afară nu i-ați dat nici un prilej, nici prin cuvinte, nici prin fapte“.

Părintel Tadei mereu sfătuia pe frați să încerce cu orice chip să se mențină într-o stare sufletească bună, să petreacă într-un duh de pace și de bucurie, știind că duhurile rele sunt cele care se ostenesc să ne facă necontenti triști.

Creștinii trebuie să curățească atmosfera, să o păstreze pe cea cerească înlăuntrul lor, și să încerce să lărgească astfel împărăția lui Dumnezeu. Pentru că dacă vom pierde împărăția lui Dumnezeu dinăuntru, nu ne vom mântui nici noi, nici cei din jurul nostru.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

5 comentarii

 1. Dumnezeu este scaparea noastra si puterea noastra, ajutor ptr. necazurile ce ne impresoara.Ptr. aceasta nu ne vom teme cand se va cutremura pamantul si se vor muta muntii in inima marilor.(1 si 2(din psalmul 45 al lui David)

 2. adevarat…cum iti sunt gandurile…asa iti este si viata

 3. un mare dar , cuvintele sale intelepte; cu adevarat un mare sarb!

 4. Adevarat graieste Parintele Tadei, acest adevar precum ca viata iti este la fel ca si gandurile tale este adevarat si spus si in scrierile vechi in forme asemanatoare:

  ” Tu esti ceea ce dorinta ta cea mai profunda, principala, conducatoare este.

  Cum este dorinta ta asa este vointa ta.

  Cum este vointa ta, asa este fapta ta.

  Cum iti este fapta, asa iti va fi destinul.”

  Brihadaranyaka Upanishad IV.4.5.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.