“RUGĂCIUNEA INIMII” – cum, și cine poate să o facă

Sfinții Părinți ne învață în Filocalie că adevărata rugăciunea inimii înseamnă „să-ți ridici fără încetare gândul și atenția spre amintirea lui Dumnezeu, să te miști în prezența Lui, să trezești în tine dragostea Lui gândindu-Te la El, și să asociezi numele lui Dumnezeu cu însăși respirația și bătăile inimii tale. Acest urcuș duhovnicesc angajează toată persoana noastră, în întregime: trupul, memoria afectivă și forțele psihice profunde.

Rugăciunea Inimii - Cum și Cine Poate să o Facă

Rugăciunea Inimii – Cum și Cine Poate să o Facă

Viața noastră întreagă nu este decât un pelerinaj către locul inimii noastre, către acest altar interior. Invocarea numelui lui Iisus curăță mintea și o împacă, și o face să coboare în inimă.

Când ne îndeletnicim cu rugăciunea inimii, descoperim cu mirare că avem mai mult timp să ne rugăm decât credeam: putem face asta când mergem pe stradă, când lucrăm, când mâncăm, când ne întâlnim cu cineva, sau chiar când vorbim. Astfel învățăm să deschidem ușa inimii iubirii lui Dumnezeu și puțin câte puțin, chemarea noastră și suflarea noastră se alipește de Însuși Suflul de viață a lui Dumnezeu.

Rugăciunea inimii este un strigăt de smerenie pură, un cântec de dragoste

Rugăciunea lui Iisus este o rugăciune de maximă umilință a inimii (katányxis). Unii insistă pe “miluiește-mă pe mine păcătosul”, în timp ce unii părinți mai recenți se axează mai degrabă pe prima parte a rugăciunii, pe puterea numelui Domnului “Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu“.

Ambele elemente – zdrobirea inimii și adorarea nu trebuie însă separate, ci simțite în aceeași rugăciune care ne atrage milostivirea lui Dumnezeu.

„Cereți, și vi se va da”

Doar prin rugăciune se ajunge la credință, cea care mută și munții. Sfântul Teofan Zăvorâtul zice așa despre rugăciunea inimii: „Cheamă pe Domnul cu sârguință: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul sau păcătoasa! Fă aceasta neîncetat: la biserică, acasă, pe drum, în timpul lucrului și în timp ce mănânci, în pat; de când deschizi ochii și până îi închizi; lucrul va fi întocmai cu a înfățișa orice lucru soarelui, fiindcă rugăciunea aceasta înseamnă a sta înaintea feței Domnului, Care este soarele lumii duhovnicești”.

Rugăciunea inimii nu este o formulă magică

Există rugăciunea vocală (a buzelor), mentală (a minții), și a inimii. Recitarea vocală ne ajută să ne deprindem cu această rugăciune, ca mai apoi să o spunem în gând și apoi s-o spună inima însăși, de la sine. Sfântul Teofan Zăvorâtul s-a opus temeinic celor care spuneau despre rugăciunea inimii că este un talisman, și că are o valoare magică, sacramentală.

Practicată atât de muncitorul din uzină sau din adâncul minei, cât și de profesorul de teologie, rugăciunea inimii nu este o credință în puterea magică a unei formule, ci o atenție la prezența lui Dumnezeu. Ea nu este alienarea într-un mecanism obsesiv, ci o artă duhovnicească prin care ne întoarcem mintea dinspre lumea din jur spre străfundurile inimii, adică a persoanei noastre, pregătind inima pentru a primi iertarea, pacea și iluminarea. Rugăciunea neîncetată nu înseamnă o anulare a gândirii și a conștiinței de sine, ci o întâlnire lucidă, intimă cu Mântuitorul Hristos.

Când ajunge rugăciunea în inimă

Rugăciunea Doamne Iisuse se numește rugăciunea inimii deoarece scopul ei este să se sălășluiască în adâncurile ființei, acolo unde se va rosti singură. După multe încercări, rugătorul ajunge în etapa inimii, când se roagă cu mintea în inimă și le va uni pe amândouă. Astfel ea “va pune capăt neorânduielii gândurilor tale, și îți va da putere de a ocârmui gândurile sufletului tău”, spune părintele Teofan Zăvorâtul.

După ceva timp, cuvintele rugăciunii par a veni de la sine pe buze, întorcându-ne din ce în ce mai mult în obișnuinta prezență a lui Dumnezeu. Treptat, cuvintele par a dispărea. O veghe tăcută, însoțită de o pace adâncă a inimii și a minții se manifestă prin tumultul existenței noastre zilnice.

Unirea minții cu inima în rugăciune este un proces foarte anevoios, la care ajung foarte puțini. Pe măsură ce rostim rugăciunea Doamne Iisuse, experimentăm pe rând întunecime, neputință și confruntarea cu propriile noastre răutăți. Rostind rugăciunea neîncetată, din sufletul nostru încep să iasă la iveală toate gândurile și mișcările cele rele ale ființei noastre: mândria, invidia, egoismul, iubirea de sine în defavoarea aproapelui, răutatea, judecarea aproapelui, etc.

Nevoitorul primește însă în cele din urmă mare bucurie rostind numele cel sfânt al Domnului, desfătări negrăite, imunitate față de atacurile vrăjmașului, iubire crescând de Dumnezeu, și o mare lumină, numită lumina taborică, a dumnezeirii.

Cine poate face rugăciunea inimii

Sfinții Părinți spun că pentru practicarea rugăciunii neîncetate, rugătorul trebuie să aibă o conștiință curată, să se fi detașat de grijile lumești care încarcă mintea și împiedică aducerea aminte de Dumnezeu și căutarea Lui. De aceea este nevoie de tăcere, liniște și detașare pentru rostirea acestei rugăciuni, întrucât este o lucrare tainică, a inimii.

Rugăciunea inimii este atât de simplă, încât nu ai nevoie să o înveți pentru a o practica. Mulți își văd de treburile lor obișnuite, repetând această rugăciune. Nici munca în gospodărie, nici munca pe câmp, nici munca în uzină nu pot împiedica această rugăciune.

Rugăciunea inimii ne păzește de multe gânduri și cuvinte deșarte sau lipsite de iubire. Ea sfințește munca, viața noastră și toate întâlnirile și întâmplările zilnice.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


28 comentarii

 1. Toti ar trebui s o spunem in fiecare zi cand suntem in trezvie!

 2. Doamne Isuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ne pe noi pacatosii

 3. Cine poate in afara de Dumnezeu sa ne ajute?Nimeni,dar in rugaciunea catre EL sa nu se strecoare nici o urma de indoiala,ca sigur ne va raspunde .

 4. DOAMNE ISISE HRISTOASE FIUL LUI DUMNEZEU,MILUESTEMA PRE MINE PACATOASA!

 5. Canta-voi Domnului in viata mea, canta-voi Dumnezeului meu cat voi fi.”-psalmul 103(34)-

 6. DOAMNE AI GRIJA DE MINE SI PASII MEI, ITI MULTUMESC DOAMNE PENTRU TOATE .

 7. Doamne, Iti multumesc! amin.

 8. multumesc pentru sfaturile intelepte pe care ni le dau Sf. parinti

 9. Mulțumim pentru tot ceea ce postați

 10. Spusa din inima si pt inima ajuta sigur.AMIN.

 11. Multumim,Doamne ca ne calauzesti pasii.Amin!

 12. Multumesc ,. Doamne!

 13. ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU!!!AMIN+++

 14. AMIN. IISUSE CHRISTOASE FIUL LUI DUMNEZEU MILUIESTENE PE NOI PACATOSII !

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.