Icoana Maicii Domnului grabnic ascultătoarea – făcătoare de minuni

Toate icoanele care închipuiesc pe sfinți, pe Mântuitorul Hristos și pe Maica Domnului sunt făcătoare de minuni.

Cele care redau chipul Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu sunt însă cele mai puternice, sau grabnic “ascultătoare”. Pentru că Maica Domnului este cea mai mare mijlocitoare și rugătoare pentru noi.

Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultătoarea – făcătoare de minuni

Imagine cu titlu sugestiv: Maliyah Massingill

Maica Domnului Grabnic Ajutătoarea

Foarte mulți mărturisesc că au mai multă îndrăzneală în rugăciune către Maica Domnului decât către Mântuitorul Hristos, deoarece ea a făcut parte din neamul omenesc și cunoaște foarte bine neputințele noastre și nevoia de ajutor.

Icoana Maicii Domnului “Grabnic Ascultătoarea“ este o icoană făcătoare de minuni de la Mânăstirea Dochiaru din Muntele Athos, pe unul din peretele trapezei.

În limba grecească, ea se numește “Gorgoepicusa”. Este una din cele mai cunoscute și iubite icoane ale Maicii Domnului din Sfântul Munte.

Minunea săvârșită de Maica Domnului

Această minune s-a petrecut în anul 1664, și ne arată prezența vie a Maicii Domnului, atât în icoane, cât și în viața noastră.

La Mânăstirea Dochiaru era un călugăr pe nume Nil, care se ocupa cu trapeza. Acesta trecea zilnic prin fața sfintei icoane în drum spre bucătărie, purtând în mână mereu o lumânare care scotea mult fum negru și înecăcios.

Odată, pe când trecea prin fața sfintei icoane, călugărul a auzit o voce zicându-i: “Călugăre, nu mai trece pe aici cu lumânarea aprinsă, care atâta fum îmi lasă pe icoană!”

Călugărul, nebăgând de seamă la glasul acesta, socotind că este o glumă, a mers mai departe ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Însă vocea și mai puternic a doua oară:

“Monahule nesimțitor, cât ai să mai necinstești icoana mea?”

Atunci când călugărul a realizat că Maica Domnului îl mustră din icoană, a orbit pe loc.

Aceasta a fost însă o pedeapsă spre mântuirea multora și nu spre vătămarea călugărului.

De când s-a petrecut această minune, toți frații din mănăstire au început să cinstească icoana, și au așezat chiar și un vas pentru ca călugărul orb să ardă zilnic tămâie pentru Maica Domnului.

Călugărul orb petrecea de acum mult timp în fața icoanei Maicii Domnului, cerându-i iertare și vindecare de orbirea sa. Și după multă rugăciune și mijlocirile fraților din mănăstire, într-o zi Maica Domnului a vindecat pe călugărul Nil, vorbindu-i din nou așa:

“Monahule, rugăciunile tale au fost primite. Ești iertat și vei vedea din nou. Spune-le părinților și fraților care se nevoiesc aici că eu sunt Maica lui Dumnezeu-Cuvântul, a doua după Dumnezeu, ocrotitoarea Sfintei Mânăstirii acesteia, a Arhanghelilor și a Sfântului Ierarh Nicolae. Să vină către mine în orice nevoie și-i voi asculta pe ei, și pe orice creștin ortodox ce va veni către mine cu evlavie, căci eu sunt Grabnic Ascultătoare – Gorgoepikousa.”

După această a doua minune, călugării au blocat culoarul de trecere, pentru ca toți să se poată opri în fața icoanei pentru a se ruga Maicii Domnului.

Apoi, mai târziu, în locul acela minunat frații au zidit un mic paraclis, închinat Maicii Domnului și icoanei făcătoare de minuni. Astăzi, înaintea icoanei se cântă zilnic Paraclisul Maicii Domnului.

 Icoana ajută în mod deosebit pe cei bolnavi,  pe familiile creștine și pe femeile care nu pot avea copii.

Rugăciune la icoana Maicii Domnului “Grabnic Ajutătoarea”

Stăpână Preabinecuvântată, pururea Fecioară, Născătoare de Dumnezeu, Ceea ce mai presus de cuvânt ai născut pe Dumnezeu Cuvântul spre mântuirea noastră, și darul Lui mai presus decât toți din belșug l-ai primit, Ceea ce ești o mare de daruri dumnezeiești și râu de minuni curgător, revărsând bunătate ta tuturor celor ce cu credință aleargă la tine.

Căzând la icoana ta cea făcătoare de minuni, ne rugăm ție, întru tot înduratei Maici a Stăpânului Celui iubitor de oameni: revarsă asupra noastră Stăpână, prea bogatele milele tale și cererile noastre cele aduse ție, celei Grabnic Ascultătoarei. Grăbește a le împlini, întocmindu-le fiecăruia spre folos, spre mângâiere și mântuire.

Cercetează-ne, Preabună, pe noi robii tău, cu darul tău, și dă celor neputincioși tămăduire și sănătate desăvârșită, liniște celor înviforați, celor robiți slobozire, și mângâie pe toți cei ce pătimesc în felurite chipuri.

Izbăvește, Atotmilostivă Stăpână, toate orașele și satele, și țara aceasta, de cutremur, de vătămare, de potop, de foc, de sabie, și de alte pedepse vremelnice și veșnice, și de toți vrăjmașii văzuți și nevăzuți, întorcând mânia lui Dumnezeu prin mijlocirea ta cea de Maică.

Slobozește-mă pe mine robul rău de toată boala sufletească, de năvălirea patimilor și de căderea în păcat, ca fără de împiedicare întru dreaptă credință trăind veacul acesta, să ne învrednicim și în cel viitor de bunătățile cele veșnice, cu harul și cu iubirea de oameni a Fiului tău și Dumnezeului nostru, Căruia I se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea, dimpreună cu Cel fără de început al Său Părinte, și cu Prea Sfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

20 comentarii

 1. MAICUTA SFANTA DA-MI RABDARE ,PUTERE SI SANATATE,CA TARE E GREA VIATA PRIN STRAINI!

 2. SI LA MANASTIREA NEAMT ESTE O ICOANA A MAICII DOMNULUIFACATOARE DE MINUNI

 3. DOAMNE AJUTANE PE NOI TOTI

 4. Maicuta sfanta auzi rugaciunile noastre

 5. miluieste-ne pe noi pacatosi amin

 6. Daca e adevarat ceea ce scrie in acest articol inseamna ca Domnul Hristos a murit degeaba ………….!!!! Biblia spune :,, Caci este un singur Dumnezeu ,si un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni : Omul Isus Hristos ,care S a dat pe Sine Insusi ,ca pret de rascumparare pentru toti ………” 1Timotei 2:5-6

 7. Nina Chioibasu in ce Biblie ati citit versetul ? versiunea Cornilescu e tradusa gresit . Probabil sunteti protestanta si de aici divergenta de opinie

  • imi pare rau sa va raspund atat de tarziu , recent v-am descoperit comentariu. Imi place sa cred ca cititi Biblia ortodoxa unde scrie :
   “Caci unul este Dumnezeu, unul este si Mijlocitorul intre Dumnezeu si oameni: omul Hristos Iisus,
   Care S-a dat pe Sine pret de rascumparare pentru toti, marturia adusa la timpul sau.
   Spre aceasta am fost pus propovaduitor si apostol (adevar graiesc in Hristos, nu mint) – invatator neamurilor, in credinta si adevar.”.1Timotei2:5-7
   Eu nu vad nici o divergenta de opinie , daca dv-tra o gasiti ,va rog sa mi-o aratati si mie. E bine sa ramanem la ce este scris ,restul sunt adaugiri omenesti.

 8. DOAMNE MAICA SFANTA, LUMINEAZA -LE CALEA COPIILOR MEI S -IA NEPOTILOR….DA-NE MAICA UN PIC DE SANATATE….FIE VOIA TA… MAICA A DOMNULUI GRABNIC ASCULTATOARE…MULTUMIM!!!DOAMNE AJUTA!!!

 9. MAICA DOMNULUI AI GRIJA DE NOI SI DE ANIMALE

 10. miluiestene doamne pe noi pacatosi amin

 11. O copie dupa aceasta icoana se afla la manastirea Lainici.

 12. DOAMNE AJUTA PE TOATA LUMEA

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.