Lavra Pecerska – Lavra Peşterilor din Kiev
Râul Nipru adapă una din cele mai mari bogăţii ale lumii: Lavra Pecerska din Kiev. Pentru necunoscători, Lavra Pecerska este poate cel mai amplu loc de pelerinaj după Ţara Sfântă.
Ansamblul de 28 de hectare este locuit şi de vii şi de sfinţii răposaţi care aşteaptă în tăcere Învierea.
Lavra se întinde pe două coline verzi, frumos construită în ziduri albe, cupole răzleţe aurii şi clopote răsunătoare de fiorul vieţii veşnice.
La nivelul pământului există 100 de biserici, iar dedesubt se întind labirinte care adăpostesc moaşte de sfinţi cunoscuţi sau anonimi.
Pelerinii au privilegiul de a face o incursiune în grote de 1000 de metri lungime, să viziteze chilii de călugări, să admire ateliere de pictură şi să vadă Academia şi Seminarul Teologic.
Cuprins
Incursiune în peşterile subterane
Cele mai vizitate locuri din Lavra Pecerska sunt cu siguranţă coridoarele săpate sub pământ unde se odihnesc trupurile celor care s-au sfinţit în viaţa lor pământească.
Sunt două peşteri mari din care se ramifică diverse galerii labirintice, fascinante de parcurs.
Nu te curpinde frica atunci când cobori aici. Spaima dispare odată cu adierea de mir răspândit de aceste oase, rămase neputrezite.
Labirintul subteran din Peşterile Lavrei Pecerska propune o călătorie de credinţă, de rugăciune şi întâlnire cu Sfinţenia însăşi. Liniştea din adâncuri te invită la reculegere la interiorizare şi pace.
Obiceiul locului este să intri sub pământ cu o lumânare aprinsă în mâna stângă. Poţi păstra această lumânare după vizitarea Lavrei, ca ajutor în necazuri sau la boală. Intrarea în peşteri se face prin coborârea unpr trepte abrupte şi înguste de piatră.
Tărâmul Morţii de care aştepţi să te înfricoşezi te întâmpină cu o mireasmă plăcută de smirnă. Se spune că mireasma este diferit la fiecare sfânt în parte.
Trebuie să păşeşti încet, în taina comuniunii cu sfinţii. Doar flacăra lumânării luminează calea, întrucât coridoarele sunt întunecate şi greu de dibuit.
150 moaşte de sfinţi
Aici sunt puse spre închinarea pelerinilor 150 de moaşte de sfinţi. Aceştia au fost oameni ca şi noi, purtători de trup ca şi noi.
Însă ei s-au nevoit pentru câştigarea împărăţiei cerurilor şi s-au lepădat cu totul de lume şi de patimile trupului.
Unii au trăit ascunşi în grote scobite în stâncă, alţii petreceau în rugăciune neîncetată în pustie, cu apă şi pesmeţi, alţii au condus schituri şi mănăstiri şi au povăţuit pe fraţii din obşte.
Ne bucurăm să o regăsim aici şi pe Sfânta Teodora de la Sihla – a Moldovei duhovnicească floare. Sfinţii zăvorâţi sunt cu totul înmormântaţi în zidul peşterilor.
Alţii, întregi neputreziţi, sunt depuşi în racle de lemn cu capac de sticlă.
Moaştele au primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni. De aceea, aflându-te acolo nu ai cum să ratezi rugăciunea către sfântul tău preferat sau cel care te inspiră.
Nu uita că aceşti sfinţi sunt acolo pentru a tămădui răni văzute şi nevăzute ale sufletului şi trupului. Ei ştiu dinainte pentru ce ai venit şi neîntârziat îţi vor ajuta. Numai să ceri!
Vezi în acest sens sfinţii Agapie şi Grigorie, mari vindecători de boli în timpul vieţii lor pământeşti.
În Peşterea Sfântului Iov de lângă Mănăstirea Poceaev, pelerinii pot intra doar printr-o mică spărtură în perete. Se spune că cei care au păcate grele nemărturisite, intră dar nu mai pot ieşi.
De asemenea, oricât de voluminos ar fi cineva, încape în mod miraculos prin acea crăpătură.
Pelerinajele în Ucraina sunt dintre cele mai deosebite. Se pot găsi oferte şi cu 200 de euro, 5-6 zile! Sau poţi face incursiuni cu inima citind Patericul Lavrei Pecerska.
Un loc f.f.interesant.
foarte frumos de neuitat
bisericile rusesti au ceva aparte fata de celelalte locasuri de cult ortodox de stil vechi