Sfântul Prooroc Daniel și Groapa cu Lei – Viața și Minunile

Sfântul Prooroc Daniel este unul din patru mari prooroci ai Vechiului Testament, alături de Proorocul Isaia, Ieremia și Iezechiel. În limba evreiască, Daniel înseamnă “Dumnezeu este judecătorul meu“. Sfântul Prooroc Daniel este pomenit pe 17 decembrie, la un loc cu cei trei tineri sfinți, care prin credința lor vitejească au arătat pe Dumnezeu iudelor, ca singurul Dumnezeu adevărat, făcător de minuni. Cei trei tineri – Anania, Azaria şi Misail erau din cetatea Ierusalimului.

Sfântul Prooroc Daniel – Viața și Minunile

Sfântul Prooroc Daniel – Viața și Minunile

Viața Sfântului Prooroc Daniel

Acest minunat prooroc era din seminția lui Iuda, și a trăit cu 460 de ani înainte de întruparea Mântuitorului Hristos.

Când Ierusalimul a fost robit de împăratul babilonienilor Nabucodonosor, Sfântul Daniel – care era pe atunci un mic copil, împreună cu cei trei tineri a căror pomenire se face odată cu a lui, au fost luați robi de către haldei și duși în Babilon pentru a sluji la curtea împăratului.

Aici Sfântul Daniel a înfăptuit mari minuni, tâlcuind visele și proorocind prin darul Duhului Sfânt timp de 70 de ani voia Domnului cu împărații vremii.

Ca unul ales de Dumnezeu, sfântul Daniel a crescut mare în înțelepciune, zvelt la trup și frumos la chip. Fiind iubitor de Dumnezeu și păzitor osârdnic al poruncilor Sale, postea mult înfrânându-se de la mâncărurile alese, plângând adesea pentru cetatea Ierusalimului și rătăcirile poporului de la legea Domnului.

Cei trei tineri în cuptorul cu foc, răcoriți cu rouă cerească

Când Împăratul Nabucodonosor a zidit un chip mare de aur în Câmpul Deira, a poruncit ca tot poporul să vină să se închine chipului. Însă cei trei tineri, slujitori pe față ai Domnului, nu au binevoit să participe la închinăciunea cea idolească ci mai mult batjocoreau chipul acela. Și deci prinzându-i slujitorii împăratului, i-au aruncat într-un cuptor cu foc ars de șapte ori, pentru a-i pierde pe dânșii. Însă atunci când trupurile lor au intrat în foc, Dumnezeu a trimis rouă din cer asupra lor, păzindu-i nevătămați. Tinerii cu și mai multă bucurie dănțuiau în foc, cântând psalmi lui Dumnezeu, focul nearzându-le trupurile neprihănite. Văzând minunea, împăratul Nabucodonosor a căzut cu fața la pământ și crezând în Dumnezeul preaslăvit de cei trei tineri, s-a închinat Lui.

Sfinții Trei Tineri în Cuptorul cu Foc

Sfinții Trei Tineri în Cuptorul cu Foc

Dumnezeu a închis gurile leilor 

Când la împărăție a venit Darie și Sfântul Prooroc Daniel era pus de el peste toată împărăția, rânduitorii și domnii căutau să-i găsească vreo vină proorocului, ca să-l piardă pe dânsul. Așa sfătuindu-se, au venit la împăratul Darie cerându-i ca oricine din cetate care va face rugăciune la un alt zeu sau om decât numai la el timp de 30 de zile, să fie aruncat în groapa cu lei spre mâncare. Scriind porunca, împăratul n-a priceput vicleșugul lor. Dar Sfântul Daniil, după aflarea poruncii, a intrat în casa lui, și de trei ori pe zi, precum îi era obișnuința, se așeza în genunchi în fața ferestrelor deschise spre Ierusalim, slăvind și rugând pe Dumnezeu.

Aflându-l așadar bărbații aceia pizmuitori pe Danii rugându-se, l-au adus înaintea împăratului. Darie, mâhnindu-se de aceasta pentru că îl iubea mult pe Daniel, n-a putut să-și calce porunca, și a hotărât să-l arunce în groapa leilor, zicându-i lui Daniel așa: “Dumnezeul tău, Căruia-I slujești de-a pururea, Acela să te izbăvească pe tine”. Și astupând groapa aceia cu o piatră, au pecetluit-o cu inelul împăratului. Mergând la casa lui, împăratul s-a culcat nemâncat, fără să poate adormi de frământare. Dar Bunul Dumnezeu, a încuiat gurile leilor fioroși, și a scăpat pe robul său Daniil de mâncare.

Sculându-se dimineață și alergând la groapa cu lei, împăratul a strigat către Daniel: “Daniile, robul lui Dumnezeu celui viu, Dumnezeul tău Căruia tu îi slujești de-a pururea, oare a putut să te izbăvească de gura leilor?” Și răspunsul n-a întârziat să se audă: “Împărate, în veci să trăiești, Dumnezeul meu a trimis pe îngerul Său și a încuiat gurile leilor și nu m-au vătămat, căci s-a aflat înaintea Lui dreptatea mea și înaintea ta, împărate, greşeală n-am avut”.

Mult bucurându-se de aceasta, împăratul a poruncit să scoată pe Daniel din groapa leilor și aflându-l viu și întreg, a crezut în Dumnezeul lui, iar pe clevetitori i-a aruncat la lei, sfârșindu-se de gurile fiarelor.

Capetele tăiate li s-au lipit înapoi de trup

După moartea împăratului Darie care cinstea pe Sfântul Daniil, la domnie a venit împăratul Atic. Acesta fiind înfruntat de credința celor trei tineri și a Sfântului Prooroc Daniel, a poruncit să și se taie capetele. Și mare minune s-a petrecut atunci. Când i s-a tăiat capul lui Misail, Azaria și-a întins haina și a prins capul. Iar când i-a fost tăiat capul lui Azaria, Anania a întins haina și i-a prins capul. Când și lui Anania i-a fost tăiat capul, Sfântul Daniel și-a întins haina și a prins capul aceluia. La urmă i s-a tăiat și Sfântului Prooroc Daniel capul, însă după tăiere, capetele lor s-au lipit la loc de trupurile lor, prin îngerul Domnului care i-a răpit și i-a dus pe dânșii în Muntele Gheval, așezându-i sub o stâncă. Iar la Învierea Domnului, după 400 de ani, au înviat și aceia, și iarăși au adormit la loc.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. LA MULTI ANI;;;BAIATUL MEU====DUMNEZEU SA TE BINECUVINTEZE====.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.