Rugăciunea de SÂMBĂTĂ – lumina celor adormiți

Din perspectivă creștină, Sâmbăta este zi de tăcere, în care comemorăm pe cei adormiți ai noștri și așteptăm cu bucurie ziua Învierii, care este Duminica. Punerea în mormânt a Mântuitorului și taina sculării Sale din morți și Învierea trupului întru nestricăciune este prilej de meditație, de rugăciune, de mirare și de nădejde în învierea noastră de obște.

Rugăciunea de Sâmbătă – Lumină Celor Adormiți

Rugăciunea de Sâmbătă

Sâmbăta este ultima zi a săptămânii, potrivit tradiției Bisericii Ortodoxe vechi, iar Duminica este întâia zi a săptămânii, așa cum scrie în Evanghelie, zi în care mironosițele femei au alergat la mormântul Domnului pentru a unge trupul Lui cu miresme și lacrimi.

Sâmbăta este simbolul puterii dumnezeiești, în primul rând creatoare, căci în această zi Dumnezeu a făcut cerul, pământul, marea și toate câte sunt în ele, și este o zi a biruinței, a răscumpărării sufletelor noastre și izbăvirea din moartea veșnică prin patimile și Învierea lui Hristos.

Este o zi sfințitoare pentru cei adormiți, și pentru cei vii care merg la biserică și duc ofrande pentru odihna și iertarea celor dragi mutați la Domnul. Rugăciunile de sâmbătă sunt rugăciuni care luminează sufletele celor morți, însetați de faptele noastre bune și de amintirea lor în inimile noastre.

Rugăciunea de Sâmbătă

Doamne Iisuse Hristoase, Judecatorul meu Preadrept! Cunosc ca pacatele mele sunt fara de numar. De aceea Te rog in aceasta zi, in care de Iosif si de Nicodim pus fiind in Mormant, Te-ai pogorat in iad cu Sfantul si Indumnezeitul Tau suflet si de acolo ai departat intunericul cu lumina Dumnezeirii Tale si ai adus bucurie nespus de mare stramosilor nostri, caci i-ai mantuit de sclavia cea cumplita si i-ai suit in rai.

Ingroapa pacatele mele si cugetele mele cele rele si viclene, ca sa piara din mintea mea si sa nu se mai lupte cu sufletul meu. Lumineaza intunecatul iad al inimii mele, alunga intunericul pacatelor mele, si suie mintea mea la cer, ca sa ma bucur de Fata Ta. Asa Doamne, primeste umilita mea rugaciune ca o tamaie mirositoare, pentru rugaciunile iubitei Tale Maici, care Te-a vazut pe Cruce pironit intre doi talhari, si de durerile Tale cumplite i s-a ranit inima; care impreuna cu ucenicii si cu mironositele Te-au pus in mormant, care a treia zi Te-au vazut inviat din morti si la inaltarea Ta Te-a vazut suindu-Te de la pamant la cer, insotit de Sfintii Tai Ingeri.

Indura-Te, Doamne, si de cei vii si de cei raposati, pentru rugaciunile Sfintilor Tai, catre care zic si eu, nevrednicul: O, fericiti servitori ai lui Dumnezeu! Nu incetati a va ruga Lui, ziua si noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea gresim cu atatea nenumarate pacate! Mijlociti pentru noi Darul si ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu stim a-l cere dupa cuviinta.

Nu incetati a va ruga, pentru ca prin rugaciunile voastre, pacatosii sa castige iertare, saracii ajutorul, intristatii mingiiere, bolnavii sanatate, cei slabi la minte intelepciune, cei tulburati liniste, cei asupriti ocrotire, si toti impreuna Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, in marirea lui Dumnezeu Celui in Treime laudat, Caruia i se cuvine cinste si inchinaciune in veci. Amin.”

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  1. Sa le dea Domnul lumina si odihna vesnica tuturor celor plecati dintre noi.Amin.-

  2. sa le dea bunul Dumnezeu lumina si odihna vesnica celor plecati dintre noi!!!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.