Sfântul NICOLAE, părintele darurilor – viața și minunile

Sfântul Nicolae este unul din cei mai iubiți sfinți, făcător de minuni, care a strălucit cu faptele milostivirii în timpul vieții și după moarte. Sfântul Ierarih Nicolae este sărbătorit de creștini în Postul Crăciunului, în ziua de 6 decembrie.

Sfântul Nicolae – Părintele Darurilor: Viața și Minunile

Sfântul Nicolae – Părintele Darurilor: Viața și Minunile

Viața Sfântului Ierarh Nicolae

Sfântul Nicolae s-a născut în orașul Patara din Asia Mică, în anul 270, și a fost crescut de părinți bogați, iubitori de Dumnezeu și de săraci. Haghiograful ne spune despre Sfântul Nicolae de mic a supt numai din sânul drept al maicii sale, arătându-se un postitor încă din pruncie. Acesta a trăit în casa părinților săi ca într-o biserică, fiind învățat de mici să iubească mai presus de toate pe Dumnezeu și să lucreze toate în frica Domnului, pentru a dobândi înțelepciune.

Din această casă a sfințeniei, Sfântul Nicolae s-a mutat într-alta, ajungând ucenic al episcopului Metodie din Patara. Acest Metodie era împodobit cu multă știință și credință, prin care virtuți îndruma poporul spre cunoașterea lui Dumnezeu. Tot tezaurul cunoștințelor sale l-a dăruit tânărului Nicolae, acesta crescând în cereasca înțelegere, pentru a deveni la rândul său o lumină pentru oameni și slujitor bineplăcut Domnului. Sfântul Nicolae, încălzit la inimă de credința în Dumnezeu, era încă din tinerețe un bătrân înțelept.

Cum a izbăvit Sfântul Nicolae cele 3 fecioare de la desfrânare

Ajungând preot, mult se sârguia în povățuirea oamenilor către poruncile Domnului. Și era îndemnat mai ales de bunătatea sufletului în ajutorarea celor săraci. Una din cele mai frumoase fapte de milostenie pe care le-a făcut Sfântul Nicolae este aceea săvârșită în ascuns, care ne învață că milostenia nu trebuie făcută înaintea oamenilor, ci înaintea lui Dumnezeu, care vede pe cele din ascuns și le răsplătește cu prisosință.

În Patara era un boier care ajunsese din om bogat, foarte sărac. Și având acesta trei fete frumoase, tinere fecioare, cugeta în sinea lui să le dea pe ele la o casă de desfrânare, pentru a ieși din sărăcie și a-și plăti datoriile.

Dar Dumnezeu, iubitor de oameni fiind, n-a îngăduit să se împlinească gândul necurat al boierului, ci i-a descoperit aceasta Sfântului Nicolae. Și sfântul, fără să mustre pe boier sau să-l rușineze pentru sărăcia lui, luând o pungă cu galbeni, a mers noaptea pe ascuns și a aruncat banii pe fereastra casei aceluia. Deci luând boierul punga cu galbeni, s-a minunat de minunea aceasta neștiută, și de bucurie a măritat pe fata cea mare, scăpând astfel de necazuri.

Iar Sfântul Nicolae, bucurându-se de chibzuința boierului, a mai aruncat o pungă cu galbeni în casa aceluia, voind să o mărite și pe fata cea mijlocie. Și când a vrut să arunce și a treia pungă, pentru a o scăpa și pe fecioara cea mică, boierul acela pândind de multe luni de zile să vadă pe marele lui binefăcător, a descoperit pe Sfântul Nicolae. Cuprins de lacrimi și bucurie, a mulțumit Sfântului, dar acesta l-a rugat să nu spună nimănui cele ce a văzut.

Ales episcop prin minune dumnezeiască

Mult desfătându-se de frumusețea sufletească a Sfântului Nicolae, episcopul Metodie voia să-l facă pe ucenicul său urmaș la păstorie. Însă acesta, fiind călăuzit de voia Domnului, a mers de s-a închiat la Sfintul Mormânt al Mântuitorului, apoi s-a retras în Mira, pentru a locui într-o mănăstire de acolo. Dar și aici, episcopii ținutului erau în căutarea unui mitropolit, pentru a-l pune în locul celui ce se mutase la Domnul. Deci făcând ei rugăciune multă ca Dumnezeu să le lumineze mintea pe cine să aleagă, Bunul Dumnezeu a făcut cunoscută dorința Sa printr-un vis, episcopului cel mai bătrân din oraș: “Mergeți”, a spus Domnul, “la biserică, și pe acel pe care-l veți găsi întâi, și care se numește Nicolae, luați-l și-l asezați pe tronul arhiepiscopal”.

În dimineața următoare, Sfântul Nicolae a mers după obicei la biserică, dar bătrânul episcop era acolo înaintea lui, așteptându-l pe cel prevestit. Și ieșindu-i în cale, l-a întrebat: “Fiul meu, cum te numești?” – “Nicolae, smeritul slujitor al Domnului”. Și deci luându- și arătându-l soborului de episcopi și credincioșilor din biserică, a zis către dânșii: “Acesta este ales de Domnul pentru a fi arhiepiscop al Mirelor”.

În zadar s-a împotrivit Sfântul Nicolae acelui cuvânt, căci tronul arhieriei al lui era hărăzit de la Domnul. Așa a păstorit Sfântul Ierarh Nicolae mulțime de suflete, întorcându-le căutarea dinspre zeii păgâni înspre Dumnezeu. Din cauza aceasta, multe schingiuri și nopți petrecute ân temniță a răbdat sfântul de la împărații păgâni Dicolețian și Maximian.

Pălmuirea ereticului Arie

Dar lupta lui contra ereziilor nu s-a oprit a aici, ci a culminat într-o întâmplare minunată. Fiind eliberat de Împăratul creștin Constantin cel Mare, Sfântul Nicolae a fost invitat la Sinodul din Niceea, alături de alți 318 părinți, pentru a combate erezia lui Arie, care susținea că Hristos nu este Dumnezeu deplin, ci un om obișnuit.

După îndelungi cuvântări și sfaturi înfocate contra rătăcitului Arie care amenința temelia creștinătății, Sfântul Nicolae, aprins de râvnă dumnezeiască, Sfântul Nicolae a lovit peste obraz pe Arie, tăgăduitorul celui mai mare adevăr de credință: Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a doua Persoană din Sfânta Treime. Dar neînțelegând părinții Sinodului gestului sfântului Nicolae, is-au luat însemnele arhierești și Sfânta Evanghelie, și l-au închis în temniță. Însă în acea noapte, Însuși Mântuitorul și Maica Sa au venit la el în închisoare și i-au așezat înapoi pe umeri semnele arhieriei și Sfânta Evanghelie, arătând prin aceasta că mânia lui a fost determinată de o inimă curată și iubitoare de Dumnezeu – Adevărul cel Veșnic.

Deci găsindu-l părinții în temniță cu omoforul pe umăr și Sfânta Evanghelie în mână, s-au mirat de acastă minune, și fiind cuprinși de spaimă, rușinați de gestul lor, i-au adus mare cinste, ca unui bineplăcut Domnului.

Pilda iubirii de oameni a Sfântului Nicolae

Ca mărgăritarele nenumărate sunt minunile Sfântului Nicolae, de aceea creștinii îl cheamă în ajutor ca un mare izbăvitor în primejdii și făcător de bine celor năpăstuiți.

Iar noi, pe Sfântul Nicolae îl putem cinsti cel mai adevărat urmându-i pilda iubirii de oameni, faptele milosteniei și mărturisirea lui Hristos într-o lume care este pe cale de a desăvârși lepădarea de Dumnezeu.

Sfântul Nicolae este cinstit ca părintele marinarilor, pentru că potolește furtuna celor aflați în primejdii pe mare. Este de asemenea iubit de cei înfometați, săraci și negustori aflați în lipsuri.

“Toți pe păstorul cel întocmai râvnitor Păstorului celui bun, adunându-ne, să-l lăudam. Cei din boli pe doctorul, cei din primejdii pe izbăvitorul. Păcătoșii pe folositorul, săracii vistieria, cei din necazuri pre mângâietorul; călătorii pe cel împreună călător, cei ce sunt pe mare pe cârmuitorul, toți pre cel ce pretutindenea întâmpină cu căldura, pe Marele Ierarh, lăudându-l așa, sa zicem: “Prea Sfinte Nicolae, grăbește și ne scoate pre noi din nevoile noastre acestea de acum; și mântuiește turma credinței creștine cu rugăciunile tale”.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  1. sfantul ierarh NICOLAE sa fie foarte darnic cu voi, cu toata lumea si cu noi si sa vem cu totii mai intai parte de multa santate-aveti inspiratii f bune ptr postari – felicitari tineti-o tot asa!

  2. Sfinte Nicolae , te rog din suflet ca si cadou daruieste multa sanatate si noroc la copilasii mei , si la toata lumea !

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.