Sfântul Apostol Andrei – Ocrotitorul României

Pomenirea Sfântului Apostol Andrei pe data de 30 noiembrie a fiecărui an este pentru fiecare creștin o îmbiere mai adâncă a sufletului către dragostea lui Dumnezeu.

Așa cum el însuși s-a învrednicit a fi cel dintâi chemat de Mântuitorul Hristos la apostolat.

Sfântul Apostol Andrei

Sfântul Apostol Andrei: Creștin ortodox

Cel întâi chemat

Sfântul Apostol Andrei era din Betsaida, una din cetățile de pe malul lacului Ghenizaret, pe unde Mântuitorul a trecut săvârșind minuni, vestind oamenilor Cuvântul lui Dumnezeu și lucruri minunate despre Împărăția lui Dumnezeu.

Sfântul Apostol Andrei era fiul lui Iona, și înainte de a fi Apostol al lui Hristos, a fost mai întâi ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul.

Pe când se afla la Iordan, Sfântul Ioan Botezătorul a văzut pe Hristos venind către el și a zis către doi dintre ucenicii săi care stăteau alături de el când boteza – Ioan și Andrei:

“Iată Mielului lui Dumnezeu, Cel care ia asupra Lui păcatele lumii”, îndemânându-i pe dânșii să-L urmeze pe El.

“Acesta este despre care eu am zis că vine după mine, Care înainte de mine și a fost, și Căruia eu nu sunt vrednic să-i dezleg cureaua încălțămintei. Pe acesta să-l urmați.”

Și auzind acestea cei doi ucenici, au mers după Iisus. Iar Iisus, întorcându-Se și văzându-i că merg după El, i-a întrebat: Ce căutați? Iar ei I-au zis: „Rabbi (Învățătorule), unde locuiești?” Și Iisus le-a zis: „Veniți și veți vedea”.

Au mers deci după El și au rămas cu El din ziua aceea.

Așa cum zice în Sfânta Evanghelie (Ioan, 1, 29), unul din cei doi care auziseră de la Sfântul Ioan Botezătorul despre Hristos și venise după El era Andrei, fratele lui Simon-Petru.

Acesta a găsit întâi pe Simon, fratele său, și i-a zis: „Am găsit pe Mesia (care se tâlcuiește Hristos)”.

Și așa l-a adus pe Petru la Iisus, atrăgându-l spre dragostea Domnului. Din acest motiv i se mai spune Sfântul Apostol Andrei cel dintâi chemat.

Apostolul românilor

De când L-a aflat pe Mântuitorul, Sfântul Apostol Andrei a urmat pe Hristos prin toate cetățile, fiind martor la toate minunile săvârșite, ascultând cu însetare toate cuvintele pline de putere ale Mântuitorului, hrănindu-se cu prezența și dragostea Lui. Dar mai cu seamă, Sfântul Apostol Andrei a văzut Răstignirea lui Hristos, a asistat la patimile Sale, a plâns îngroparea Lui și apoi s-a bucurat cu nespusă bucurie de Învierea Lui cea de a treia zi.

Astfel întărit în credință și în viața cea nouă care este Hristos, primind harul Sfântului Duh la Cincizecime, a mers de a propovăduit Evanghelia Domnului în toată lumea. Sorții i-au căzut în Bitinia, Tracia, Bizantia și Macedonia, ajungând și prin ținuturile noastre dobrogene, în Sciția de la Dunăre. În fiecare ținut apostolul zăbovea și învăța pe norod legea cea nouă: iubirea de Dumnezeu și de aproapele. Suferind multe împotriviri din pricina închinătorilor la idoli, Sfântul Apostol Andrei a încreștinat multe popoare, inclusiv pe strămoșii noștri.

Răstignit pe cruce, cu capul în jos

Tradiția Bisericii spune că Sfântul Apostol Andrei s-a învrednicit a primi sfârșit mucenicesc, cinstind prin moartea sa patimile Domnului. Căci sfântul Apostol Andrei a fost răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X. Crucea sa poartă și astăzi numele de Crucea Sfântului Andrei.

Răstignirea Sfântului Apostol Andrei

Răstignirea Sfântului Apostol Andrei

Românii îi datorează ostenelii Sfântului Apostol Andrei credința creștină strămoșească, încă puternică și azi. În Dobrogea s-a păstrat peștera sau grota în care a locui Sfântul Apostol Andre, cu piatra sccobită – patul pe care s-a odihnit acesta câtă vreme a petrecut pe meleagurile țării noastre. Pe acest loc s-au zidit primele biserici creștine. Aici vin foarte mulți creștini să primească odihnă de suferințele și bolile lor.

Peștera și Patul Sfântului Apostol Andrei

Peștera și Patul Sfântului Apostol Andrei

Îndemnul Sfântului Apostol Andrei

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei ne dăruiește râvna pe care acesta a avut-o în căutarea și aflarea lui Hristos. Sfântul Andrei a păstrat bucuria și mărturisirea iubirii lui Hristos, pe care le-a pecetluit cu prețul martiriului său. Brațele crucii sale arată răspunsul la iubirea jertfelnică și îmbrățișarea Mântuitorului de pe cruce.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

3 comentarii

  1. O,preaminunate, sfinte si marite apostole Andrei, cu plangere alergam la sprijinul tau ca sa ne izbavesti pe noi cu rugaciunile tale de chinul cel de vaci, prealaudate si sa ne invrednicesti de bucuria Raiului, ca impreuna cu tine sa cantam lui Dumnezeu :Aliulia!

  2. Multumim ucenicului cel dintai chemat si si urmatorul Patimilor lui Hristos , fratele lui Petru- ca exista si sa-l laudam cantandu-i”Bucura-te sfinte Andrei apostole!-Multumim inca odata La Taifas.ro-

  3. Prea Sfinte Apostol Andrei , mijloceste pentru noi , pacatosii !

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.