Intrarea Maicii Domnului în biserică – o sărbătoare plină de semnificații

Această sărbătoare minunată, prăznuită pe data de 21 noiembrie, la începutul Postului Nașterii Domnului este una învăluită în miresme de taină. Aducerea Maicii Domnului la templu și petrecerea cu îngerii în altarul Domnului este un semn al jertfei neprihănite, un prinos de umilință și dragoste duhovnicească a Celei ce s-a făcut lăcaș al sfințeniei și curăției desăvârșite pentru primirea Mântuitorului.

Nașterea și aducerea Maicii Domnului la Templu

Intrarea Maicii Domnului în Biserică - Jertfa Unui Copil de 3 Ani

Intrarea Maicii Domnului în Biserică – Jertfa Unui Copil de 3 Ani

Sfinții Ioachim și Ana erau lipsiți de copii, dar fiind înaintați în vârsta credinței în Dumnezeu, s-au învrednicit a fi părinții celei care avea să-l nască nouă tuturor pe Mântuitorul lumii, în chipul lui Iisus Hristos, una din cele trei persoane ale Sfintei Treimi.

Rugăciunea lor fierbinte a străbătut cerurile, și prin răbdare și nădejdea în ajutorul Domnului, au dobândit un rod minunat, pe care cu multă dragoste l-au dăruit înapoi lui Dumnezeu, spre a aduce roadă însutit. Căci așa se rugau Sfinții și Drepții Ioachim și Ana, ca pruncul pe care va binevoi a-l da lor, îl vor aduce la templu și-l vor închina Lui.

Făgăduind aceasta, sfinții Ioachim și Ana și-au ținut promisiunea, și au dus-o pe prunca Maria la templu pe când avea numai trei ani. Lucrul minunat este că ei și-au pus toată nădejdea în purtarea de grijă a Domnului, căruia prunca lor va sluji cu credincioșie toată viață.

Ajunși la templu, prunca Maria a fost primită de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul. Acesta a dus-o pe dânsa în locul numit Sfânta Sfintelor, adică în cea mai tainică și sfântă încăpere din templu, în altarul tămâierii.

Aici Preacurata a petrecut 12 ani, până la vârsta de 15 ani, făcându-se pe sine Sfânta Sfintelor, adică cea care a primit în pântecele ei, lăcaș al sfințeniei, pe Domnului nostru Iisus Hristos, Cel neîncăput care pe toate le umple, Cel necuprins, atoatecuprinzător, cel Veșnic și totdeauna fiind.

Hrănită de îngeri cu pâine cerească

Despre petrecerea Maicii Domnului în biserică până la vârsta de 15 ani știm că a fost una cu totul minunată. Maica Domnului a fost hrănită de îngeri și crescută în neîntinată feciorie, desăvârșită în plinătatea credinței, înțelepciunii și smereniei. Acesteia, marele Arhanghel Gavriil avea să-i aducă închinăciunea cea mai mare, când i-a binevestit ei întruparea cea minunată a Domnului Hristos în preacurat pântecele ei.

Din această zi, creștinii încep să cânte în biserici la săvârșirea slujbei Utreniei cântarea “Hristos se naște!”. Este o sărbătoare minunată, premergătoare Nașterii Domnului, care ne invită pe toți în a ne dărui cu aceeași iubire aprinsă inima toată Domnului. Această sărbătoare ne cheamă să-L primim pe Mântuitorul în sufletele noastre curățite prin spovedanie, acolo unde Maica Domnului îl poate naște în chip tainic din nou.

Prezența Maicii Domnului în Biserică este așadar o certitudine. Biserica este locașul ei pământesc, unde continuă să locuiască printre noi și peste noi, veghind asupra noastră cu cinstitul său acoperământ. Prin Maica Domnului, Hristos ia naștere în inimile celor care aleargă la Sfânta Biserică și participă la sfintele slujbe, moare și învie în noi, dăruindu-ne nouă viață veșnică.

Bucuria sărbătorii Maicii Domnului este completată și în plan material, întrucât creștinii în această zi de post au dezlegare la pește și vin.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.