Sfântul Apostol Onisim – Unul din cei 70 de Apostoli

Mulţi au fost cei care au văzut minunile săvârşite de Hristos cât timp a umblat pe pământ ca un om, dar puţini au fost aleşi.

Numărul total de apostoli care au propovăduit Evanghelia lui Hristos a fost stabilit la 70, însă nimeni nu ştie cu precizie câţi bărbaţi şi femei au răspândit cuvântul Domnului după Înălţarea Acestuia la cer.

Sfântul Apostol Onisim

Sursă imagine Sfântul Apostol Onisim: Pravila.ro

Vorbim astăzi despre Sfântul Onisim, unul din cei 70 de apostoli, pe care îl sărbătorim cu evlavie la data de 15 februarie.

 

Ucenicul lui Filimon

Despre Apostolul Onisim se ştie că ar fi fost ucenic, sau mai bine spus slugă a lui Filimon, prietenul Sfântului Apostol Pavel.

În urma unei greşeli săvârşite faţă de stăpânul său, Onisim se hotărăşte să fugă de teama pedepsei la Roma, acolo unde îl va întâlni pe Apostolul Pavel.

Acestea s-au petrecut în jurul anului 63. Aflăm mai multe despre Sfântul Onisim din Epistola către Filimon a Sfântului Apostol Pavel, despre care acesta scrie cu mare dragoste, ca despre un fiu.

Întâlnirea cu Apostolul Pavel

Onisim era un scalv fugit, drept care este prins la Roma. Aici are însă şansa de a fi închis împreună cu însuşi Sfântul Apostol Pavel. Marele Pavel îl învaţă pe tânărul Onisim credinţa creştină şi poruncile Domnului.

Onisim primeşte cu dragoste botezul în numele Sfintei Treimi şi rămâne alături de învăţătorul său pentru o vreme, slujindu-i în toate.

Apostolul Pavel îi scrie lui Filimon o scrisoare prin care îi povesteşte despre robul lui fugar Onisim, şi îl roagă să îl ierte şi să-l primească înapoi, nu ca un rob, nici ca un frate, ci ca pe sine însuşi.

Uncenicul Apostolului Pavel

Apostolul Pavel decide să-l slobozească pe Onisim din slujba sa, şi îl trimite cu însăşi scrisoarea înapoi la stăpânul său, având credinţa că va primi iertarea.

Filimon, cel care la rândul lui a fost întors la dreapta credinţă de către Apostolul Pavel, îl primeşte cu dragoste pe Onisim. Însă din evlavie pentru Sfântul Pavel, îl trimite înapoi la Roma.

Onisim este hirotonit episcop de către Apostolul Pavel, şi după moartea acestuia, şi îşi închină viaţa slujirii celorlalţi apostoli.

Contribuie la răspândirea cuvântului Evangheliei lui Hristos, propovăduind în regiuni importante din Colose, Patras, Carpetania şi Spania.

Mai târziu, la bătrâneţe, ajunge episcop în cetatea Efes şi se întâlneşte cu Sfântul Ignatie Teoforul înainte de execuţia sa de la Roma.

Sfârşitul mucenicesc

Apostolul Onisim este arestat şi întemniţat 18 zile de către guvernatorul Romei, Tertullus. Este apoi mutat în închisoarea din Puteoli, Napoli.

După mai multe presiuni făcute asupra lui Onisim de a se lepăda de credinţa în Hristos, guvernatorul decide ca sfântul să fie bătut cu pietre.

Sfârşeşte în cele din urmă prin decapitare. Trupul sfântului este aşezat cu mare evlavie într-o raclă de argint de către o femeie creştină romană în anul 109.

Apostolul Onisim şi Filimon sunt pomeniţi împreună, ca ucenici ai Sfântului Apostol Pavel, pe 22 noiembrie.

Troparul Sfântului Apostol Onisim

„Apostole Sfinte, Onisim, roagă-L pe milostivul Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.”

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.