Dacă ai vocea ta blândă, vocea ta caldă, îl câștigi pe celălalt

Nu te adresezi oricum celor din familia ta, prietenilor sau colegilor. Foarte multe certuri sau neînțelegeri apar din cauza unor cuvinte spuse pe un ton nepotrivit sau necugetat.

„Noi suferim teribil fiindcă nu știm să construim un dialog cu celălalt de lângă noi”. Astăzi nu mai merge să te adresezi soțului sau colegului așa cum îți vine ție.

Vocea ta blanda il apoate castiga pe celalalt

Vocea ta blanda il apoate castiga pe celalalt

„Tot strigăm, de parcă suntem în căruță. Au fost bunicii tăi cândva așa, străbunici tăi! Astăzi nu mai funcționează. E nevoie să evaluăm, să ne cizelăm un pic”.

Cuvintele noastre nu trebuie să fie dure, tranșante sau violete pe alocuri. Dimpotrivă, trebuie să fie delicate, ferme când e nevoie, dar fără agresivitate.

„E prea ușor să dai așa, cu toporul sau cu bărdița și să fii tăios. E simplu! Dar a-l mângâia cu cuvântul tău, a încălzi relația cu celălalt, se face prin tonalitate, prin tonul vocii, prin mângâierea vocii. Și nouă ne lipsește asta!”

Chiar și când trebuie să fii sincer sau vrei să atragi atenția cuiva, trebuie să o faci cu multă înțelepciune și chibzuială, cântărindu-ți bine cuvintele și mai ales tonul vocii.

Cumpără cartea

Gaseste curajul de a vorbi

Gaseste curajul de a vorbi

„Aceeași propoziție spusă poate fi interpretată în multe feluri. Dar dacă ai vocea ta blândă, vocea ta caldă, îl câștigi pe celălalt”.

Avem mai mult de câștigat dacă vorbim frumos, decât dacă o spunem răspicat sau cu o tonalitate înaltă. De aceea apar atât de multe certuri în familie. O simplă frază poate fi interpretată în mod greșit, în funcție de cum o spui.

„Învațați-vă să discutați în propria familie”. Când vrei să îl întrebi pe soț unde este și de ce întârzie atât, nu o spune pe un ton cicălitor, căci mai mult vei pierde.

„Dacă o spui pe un ton cald și mângâietor, o să se grăbească soțul să vină acasă. Dar dacă îi spui tăios, el își mai face drum și în altă parte”.

Soții trebuie să își măsoare cu grijă cuvintele și mai ales tonul. Să nu jignească, să nu acuze, să nu rănească, să nu emită judecăți pripite.

„Lipsa comunicării face o sumedenie de certuri. Și cui îi place să trăiască între aceste certuri? Și cel mai mult suferă soțul, soția, dar și copiii. Când vor crește mari, și ei vor vorbi tot așa. Vor avea patru cuvinte cu soția sau soțul”.

Citește și – Ce să faci dacă soțul nu-ți răspunde cu aceeasi iubire

Sursă articol: Lumina Ortodoxiei, Hristos te va întreba: https://www.youtube.com/watch?v=qO2-_nCzma0&ab_channel=LUMINAORTODOXIEI

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.