Rugăciune 13 martie către Sfânta Ipomoni (răbdare)
Sfânta Ipomoni este o sfântă ce poartă numele unei mari virtuți. În limba greacă, „ipomoni” înseamnă „răbdare”.
Ea face parte dintre sfinții proveniți din familiile imperiale. Înainte de a deveni monahie era soția Împăratului bizantin Manuil al II-lea Paleologul.

Rugaciune 13 martie Sfanta Ipomoni: Orthodox Times
Sfânta Ipomoni – viața
Sfânta Ipomoni s-a născut într-o familie regală, fiind fiica lui Constantin Dragastes – împăratul slavilor. Înainte de a deveni monahie, se numea Elena. După moartea soțului ei a devenit monahie.
A trăit în secolul al 14-lea. Prin pilda vieții ei cucernice, Sfânta Ipomoni ne arată că oricine se poate sfinți, fie în lume, fie în mănăstire, fie împărat, fie ca om de rând.
Avea doar 19 ani când s-a căsătorit. Asemenea altor împărătese credincioase și evlavioase, pe când viețuia în lume, Sfânta Ipomoni se îndeletnicea cu lucrarea faptelor bune. Iubea mult poporul și avea față de oameni o dragoste de mamă.
Era o femeie foarte dotată din punct de vedere intelectual. Însă cele mai mari calități ale ei nu proveneau din educația laică înaltă pe care a primit-o, ci din creșterea ei în credința ortodoxă strămoșească.
Încă din tinerețea a iubit rugăciunea, iar după căsătorie, pe toate le făcea cu rugăciune. Era inteligentă, curajoasă, înțeleaptă și cu un simț înalt al dreptății și moralității.
A fost o soție fidelă. Căsnicia cu împăratul Manuil a dat naștere la 8 copii. Toți au fost crescuți în dragostea de Dumnezeu. Trei dintre băieți au devenit călugări. Însuți soțul ei, cu două săptămâni înainte de moartea sa, a fost tuns în monahism sub numele Matei.
După moartea lui, împărăteasa a devenit la rândul ei monahie, sub numele de Ipomoni. A trăit 25 de ani în Mănăstirea Sfintei Marta.
Nu ținea cont de rangul împărătesc din care se trăgea și în car ea viețuit mai înainte de călugărie. Participa la toate treburile din obște și era foarte ascultătoare. A ridicat un așezământ pentru vârstnici.
Sa mutat la Domnul pe data de 13 martie 1450 și a fost înmormântată în Mănăstirea Pantocrator din Constantinopol. Capul ei a fost mutat în Peștera de pe Muntele Geraneia (Corint, Grecia), unde se află și moaștele Sfântului Patapie Tebeul. Mai târziu, în acel loc a fost zidită o mănăstire cu numele Sfântului.
Părintele Pimen (Vlad) din Muntele Athos relatează că atunci când s-a închinat la capul Sfintei Ipomoni, a simțit o fierbințeală. Era ca și cum moaștele au căldură în ele.
Rugăciune către Sfânta Ipomoni
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
„Sfântă Cuvioasă Ipomoni, care prin viața ta pământească ai întruchipat smerenia și răbdarea și pentru aceasta acum viețuiești împreună cu îngerii în Împărăția lui Dumnezeu, te chemăm cu aceste umile rugăciuni, să ne cercetezi inimile și sufletele cu aceeași dreptate cu care ai cercetat oamenii și când erai în viață.
Te rugăm ca mamă: ai milă de noi! Te chemăm ca împărăteasa care ai condus un imperiu: dă-le înțelepciune conducătorilor noștri, să judece cu milă și să hotărască în Legile Domnului Hristos, nu după cele pământești.
Te strigăm ca sfântă monahie: nu ne lăsa să ne pierdem sufletul! Fă-ne mai buni, vindecă-ne bolile trupești și sufletești și împacă-ne cu înșine, să ne spovedim curat și să primim cu vrednicie Sânta Împărtășanie.
Iar la sfârșitul vieții, când lupta cu trupul se încheie, ai grijă de sufletul nostru și mijlocește pentru noi, Sfântă Cuvioasă Ipomoni, ca Domnul Hristos să ne judece cu milă și să ne așeze de-a dreapta Lui.
Ca să ne bucurăm pentru totdeauna a-I cânta slavă, împreună cu tine, cu Maica Domnului și cu toți sfinții, acum și în vecii vecilor. Amin”.
Citește și –
Surse articol:
1. Parohia Afumați, Rugăciune către Sfânta Ipomoni: https://www.parohiaafumati1.ro/archives/10067
2. Doxologia, Viața Sfintei Cuvioase Ipomoni: https://doxologia.ro/viata-sfintei-cuvioase-ipomoni
3. Părintele Pimen Vlad, Minuni și vindecări prin rugăciune la moaștele Sfintei Cuvioase Ipomoni, Doxologia: https://doxologia.ro/minuni-vindecari-prin-rugaciune-la-moastele-sfintei-cuvioase-ipomoni