Postul este ocrotitor al sufletului și armă nebiruită a trupului – Sfântul Ioan Gură de Aur
Sfinții Părinți au nenumărate cuvinte referitoare la post – de ce trebuie să-l ținem cu sfințenie și ce foloase ne aduce.
Sfântul Ioan Gură de Aur numește postul un medicament care nimicește păcatul și o pomadă pentru suflet. El împodobește sufletul cu evlavia cea frumos mirositoare.
Înainte de a fi medicament, postul este hrană. Chiar dacă trupul slăbește de foame, el hrănește sufletul cu bunătățile cele duhovnicești. Sfântul Ioan Scărarul îl vede ca pe o îndulcire cerească. Iar Sfântul Ioan Gură de Aur exclamă:
„O, post! Tu ești pâine a sufletului nostru care ne îndeamnă către evlavie și sare care nimicește răul miros al păcatelor noastre”.
Postul curăță nu doar trupul, ci și sufletul de toată patima, iar mintea de cugetele cele rele. „Postul ne adapă ne noi spre a gusta din izvorul nemuririi”.
În altă parte, Sfântul Ioan numește postul liniștire a sufletelor și arată folosul lui pentru toți oamenii, indiferent de vârstă. Pentru cei bătrâni este o podoabă, pentru cei tineri este învățător, iar pentru cei feciorelnici, dascăl.
„Podoabă a bătrânilor, dascăl al tinerilor, învățător al celor ce trăiesc întru curăție”.
Prin post, sufletul se slobozește de mânia cea greșit îndreptată spre semeni. Postul îngrădește sufletul ca un străjer și îl apără de ispite. Postul pune în mâna celor viteji o armă puternică împotriva diavolului.
„El retează ispitele […] Întru războaie săvârșește el lucruri pline de vitejie, iar pe timp de pace ne învață liniștirea”.
Sfântul Efrem Sirul spune că „postul a închis gurile leilor”. El aduce pace în casă și bună sporire, după cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur.
„Postul este temelie a bogăției, postul este mângâiere pentru cei sărmani, postul este ajutătorul celor osteniți”.
Postul crotește pe cei feciorelnici, naște pocăința și rugăciunea. Fiicele lui sunt nevoința, curăția și înțelepciunea, iar rude aproapiate ale sale sunt credința, nădejdea și dragostea. Prietenii postului sunt pacea, blândețea și înțelegerea.
Împreună-slujitori cu postul sunt slăvirea lui Dumnezeu, cântarea neîncetată de psalmi și rugăciunea curată.
Aproape de el viețuiește frica de Dumnezeu. Iar roadele postirii sunt sfințenia, neprihănirea și îndrăzneala către Dumnezeu, Împărăția cerurilor și viața veșnică, spune Sfântul Ioan Gură de Aur.
Sfântul Isaac Sirul numește postul înaintemergător al tuturor faptelor bune. El se face „unealtă către viața cea duhovnicească”, spune Sfântul Teodor Studitul.
Deși este o lucrare a trupului, postul duce mai apoi către sfânta smerenie.
„Să nu dăm niciodată înapoi de la post, căci îngerul fiecărei biserici îi însemnează pe cei care postesc”.
Citește și – Cine nu ține postul rânduit de Biserică va ține postul rânduit de doctori – Sfântul Vasile cel Mare
Sursă articol: Sfinții Părinți despre folosul și puterea postului, Ce este postul? Editura de Suflet, București, pp 9-14