Cine nu ține postul rânduit de Biserică va ține postul rânduit de doctori – Sfântul Vasile cel Mare
Cel care se dezice de posturile de peste an rânduite cu înțelepciune și folos de Sfânta Biserică, va ajunge să țină postul rânduit de doctori.
Aceste cuvinte ale Sfântului Vasile cel Mare par o amenințare, însă ele nu fac decât să arate o consecință a celor care nu vor să postească.

Cine nu tine postul randuit de Biserica va tine postul randuit de doctori: Pravila.ro
Deducem că postul este un păzitor al sănătății trupului, iar nepostirea este pricină de îmbolnăvire.
Postul este maica sănătății
Sfântul Ilie Cleopa de la Sihăstria avea o vorbă: Postu-i maica sănătății și lungimea vieții!” Chiar dacă atunci când postești te simți mai slăbit, organismul se curăță și se repară. De aceea este bine să ținem post, atât pentru purificarea trupului, dar mai ales pentru suflet.
Dacă nu vrei să postești după porunca lui Dumnezeu, vei fii nevoit să postești după cuvântul doctorilor. Căci și medicii prescriu postul ca medicament pentru unele boli.
Postul este prima poruncă a lui Dumnezeu
Să nu creadă cineva că postul este o născocire a preoților sau un obicei bisericesc. Iată ce spune marele Vasile:
„Vino, ca umblând prin istorie, să cercetezi originea postului. Căci aceasta nu este o invenție recentă”.
Postul a apărut deodată cu omenirea și este prima poruncă dată de Dumnezeu oamenilor.
„Ia aminte la căruntețea postului. Căci este de o vârstă cu omenirea însăși. Căci postul pentru prima dată în Rai a fost rânduit cea dintâi poruncă pe care a primit-o Adam: „Nu veți mânca din pomul cunoștinței binelui și răului”.
Dacă în Rai a fost trebuință de post, cu atât mai mult aici, pe pământ. Adam și Eva au fost izgoniți din Grădina Edenului deoarece nu au respectat porunca postului.
Îngerul păzitor îngrădește pe cel care postește
Postul are ca scop curățirea de patimi și vicii, lepădarea de păcate și apropierea noastră de Dumnezeu. Postul subțiază trupul și întărește sufletul. Sporește smerenia cugetului și rugăciunea din inimă.
Postul îngrădește pe creștini de năvălirire vrăjmașului și atrage mila și harul lui Dumnezeu.
„Demonii nu îndrăznesc să atace pe cel ce postește, iar îngerii, păzitorii vieții noastre, stau cu plăcere lângă cei care-și curăță sufletul cu post”, zice Sfântul Vasile cel Mare.
Domnul privește cu bucurie spre cei care postesc, iar îngerii consemnează această faptă bună a lor.
„În fiecare biserică, îngerii înscriu pe cei ce postesc. Ia aminte, dar, ca nu cumva din pricina unei mici plăceri ce ți-o dau bucatele, să suferi paguba de a nu fi înscris de înger”.
Postul este de două feluri
Părintele Cleopa spunea că postul este de două feluri: post trupesc și post sufletesc. Postul trupesc este acela în care îți înfrânezi pântecele de la mâncare, pentru a te ruga mai lesne.
Postul sufletesc este când îți înfrânezi ochii, limba, urechile și mâinile de la cele rele și păcătoase. Dar și voința trebuie să postească, adică să nu îngăduie săvârșirea vreunui păcat, spunea marele duhovnic de la Sihăstria.
Surse articol:
1. ÎPS Symeon Koutsas, Postul de pe vremea Vechiului Testament, Doxologia: https://doxologia.ro/postul-pe-vremea-vechiului-testament
2. Gheorghe Anghel, Sfântul Vasile cel Mare, Basilica: https://basilica.ro/sfantul-vasile-cel-mare-ingerii-stau-cu-placere-langa-cei-care-si-curata-sufle%C2%ADtul-cu-post/
3. Iulian Dumitrașcu, Postu-i maica sănătății și lungimea vieții, Basilica: https://basilica.ro/postu-i-maica-sanatatii-si-lungimea-vietii-10-cuvinte-ale-parintelui-cleopa/