Cu fiecare „Doamne miluiește”, cu fiecare rugăciune devenim mai puternici și mai înțelegători – PS Nichifor Botoșăneanul

Cu fiecare zi de post care trece, cu fiecare „Doamne miluiește” pe care îl rostim, devenim mai puternici. Postirea nu ne slăbește, ci ne întărește, dacă este însoțită de rugăciune și de fapte bine.

Această putere pe care o dă postul se referă atât la trup, dar mai ales la suflet, la voință, la minte.

Cu fiecare rugaciunea devenim mai puternici

Cu fiecare rugaciunea devenim mai puternici: Doxologia

Aceste lucrări ale nevoinței pe care le facem mai intens în Postul Mare ne deschide mintea să pricepem mai bine cele duhovnicești. „Înțelegem că Dumnezeu este cu noi, așa cum și cântăm „Cu noi este Dumnezeu, înțelegeți neamuri și vă plecați”.

Această frumoasă cântare de la slujba Pavecerniței Mari, care se săvârșește în Postul Mare, poate fi interpretată cu o chemare a popoarelor care s-au îndepărtat de Dumnezeu. „Neamurile care s-au înstrăinat de Dumnezeu și lucrează cele potrivnice”.

Această cântare din Postul Mare este și pentru creștinii care primesc o asigurare în plus că Îl au de partea lor pe Dumnezeu. Răul nu este o putere care poate vreodată să-L biruie pe Cel Atotputernic.

Nu doar în Postul Paștelui trebuie să ne rugăm des și intens, ci pe toată durata vieții noastre. Căci fără Dumnezeu nu putem face nimic bun.

Cumpără cartea

Rugaciunea In Lume

Rugaciunea In Lume

Acel „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă” – pe care îl repetăm în Canonul Sfântului Andrei Criteanul este calea prin care omul se unește cu Dumnezeu, spune PS Nichifor.

În lume cerem mila celuilalt – când suntem bolnavi, când suntem neputincioși, când suntem într-o primejdie, când suntem săraci și râvnim cele necesare pentru traiul nostru”.

Atunci când cerem mila lui Dumnezeu, cerem o altfel de bogăție. „Pacea sufletului, în primul rând. Nădejdea că în această lume, Dumnezeu ne va arăta calea Lui și înțelepciunea de a înțelege calea Lui și a o împlini”.

Rugăciunea ne ajută să înțelegem sensul profund al suferinței, al crucii noastre. „Ceea ce nu putem schimba în viața noastră și ne este data a duce mai departe, cu puterea Lui o vom putea face”.

Cumpără cartea

Rugaciunea, inima vietii duhovnicesti

Rugaciunea, inima vietii duhovnicesti

Iar când ne simțim neputincioși, slabi și lipsiți de putere și nădejde, să strigăm și noi ca Petru: „Doamne, scapă-mă! Doamne, miluiește-mă!” „Trebuie să înțelegem puterea acestui strigăt, pe care Domnul vrea să ne-o împărtășească atunci când noi venim către El cu nădejde”.

Această mică rugăciune lucrează adânc în sufletul omului și îl schimbă, îl sfințește. Cu fiecare rugăciune, ne curățim mai mult. Și după cum spune Domnul, cei curați cu inima vor vedea pe Dumnezeu,

„Începem să-L vedem pe Dumnezeu, începem să-L cunoaștem, începem să nădăjduim mai adânc în El și viața noastră se luminează”.

Citește și – Vreți să știți ce putere este în aceste cuvinte: „Doamne miluiește”? – Sfântul Nicolae Velimirovici

Sursă articol: Ps. Nichifor: În Biserică „Miluiește-mă, Dumnezeule!” reprezintă felul prin care ne unim cu Domnul, Doxologia: https://www.youtube.com/watch?v=KQAAy2ZTESE&ab_channel=doxologia.ro

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.