Rugăciune 26 februarie către Sfânta Mucenicță Fotini, femeia samarineancă
Pe data de 26 februarie, Biserica Ortodoxă face pomenirea femeii samarinence, cea care avea să devină mai târziu Sfânta Muceniță Fotini.
Sfânta Fotini a suferit moarte martirică pentru credința în Hristos împreună cu toți copiii ei: cinci fete și doi băieți.

Rugaciune catre Sfanta Mucenita Fotini
Atât de mare a fost credința cu care Însuși Hristos a luminat-o pe această femeie, încât a primit să moară pentru El, ea și toți din casa ei.
Sfânta Fotini este considerată o muceniță luminătoare. De altfel, numele ei face referire la lumină: în limba slavonă (svetlana), în limba latină (lucia), în limba franceză (clair), în limba spaniolă (clara) și în română (luminița).
Este menționată în Calendarul Ortodox de două ori: pe 26 februarie – ziua pătimirii și mutării ei la Domnul, și în a 4-a Duminică după Paști, care se numește „Duminica Samarinencei”.
Rugăciune către Sfânta Mucenicță Fotini, femeia samarineancă
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
„Pe mucenița lui Hristos, cea aleasă dintre samarineni, care cu râvnă dumnezeiască a străbătut cetăți și sate, propovăduind la multe neamuri lumina Evangheliei și cu suflet vitejesc a îndurat chinuri nesuferite, pe Fotini cea întocmai cu apostolii, preamărindu-o să-i cântăm: Bucură-te, Sfântă Muceniță Fotini, luminătoarea multor popoare!
Peste veacuri răsună și astăzi cuvintele Domnului: „Dă-mi apă să beau!” îndemnându-ne la faptele bunătății. Noi însă Îl lăsăm singur și însetat pe cruce pe Cel ce pentru noi S-a jertfit. Nu ne lăsa muceniță prea cinstită, ci ajută-ne să urâm păcatul și prin sfintele tale mijlociri să aflăm milă și izbăvire în ziua judecății.
Însetați suntem, fericită muceniță, însă apei vieții nu ne arătăm vrednici și nici râvnă dumnezeiască, asemenea ție n-am dobândit, măcar că netrebnici cu totul ne aflăm, dăruiește-ne nouă folosința ta cea tare.
O, mare muceniță Fotini, care după toate pătimirile pământești te odihnești în slava și desfătarea sfinților, cercetează cu har de sus pe robii tăi. Dăruiește-ne credință nezdruncinată, dragoste și răbdare și curățând tina de pe ochii sufletului nostru, arată-ne moștenitori ai veșnicelor bunătăți.
Nu trece cu vederea, muceniță Fotini, pe cei ce cu umilință și evlavie înalță către tine aceste puține cuvinte de laudă. Deschide-ne nouă ușile îndurării, ca prin sfintele tale mijlociri să ne învrednicim și noi, smeriții, veșnicei mântuiri.
Nu înceta a te ruga, muceniță prea lăudată, pentru fiii tăi cei împresurați de ispite și de nevoi, ci tinzând asupră-ne pavăză ocrotirii tale ridică-ne a-ți aduce prinos de mulțumire.
Dezleagă, muceniță prea iubită, din mrejele vrăjmașului urâtor al binelui și urzitor de urâciune, pe cei cuprinși de erezii și credințe pierzătoare. Așterne pacea și bunăvoirea între oameni, ca uniți în dragoste frățească, izbăvindu-ne prin tine, să cântăm veșnic: Aliluia!”
Citește și – Femeia samarineancă – Sfânta Muceniţă Fotini (26 februarie)
Sursă articol: Arhid. Alexandru Briciu, Sfânta Fotini, mucenița cea luminătoare, Ziarul Lumina: https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/documentar/sfanta-fotini-mucenita-cea-luminatoare-99379.html