Rugăciunea vieții și a sănătății trupești și sufletești – scrisă de Părintele Ghelasie de la Frăsinei

Orice lucru pe care îl facem trebuie făcut în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Așa începe și rugăciunea Părintelui Ghelasie de la Frăsinei.

Dumnezeu este începătorul și creatorul tuturor celor văzute și nevăzute. De aceea și noi trebuie să începem și să sfârșim orice lucrare a noastră în numele Lui, invocând practic ajutorul Lui.

Rugaciunea Vietii - Parintele Ghelasie de la Frasinei

Rugaciunea Vietii – Parintele Ghelasie de la Frasinei: Ziarul Lumina

În una din cărțile sale de Medicină Isihastă, părintele Ghelasie spune că acest tip de medicină are o orientare direct creștinească. Din acest motiv ea începe cu un element creștin, anume cu rugăciunea.

Rugăciunea de mai jos a fost scrisă de părintele Ghelasie și este așezată chiar pe pagina de început a cărții „Rețetele Medicinei Isihaste Pentru Cei Grav Bolnavi”.

Rugăciunea vieții, a Părintelui Ghelasie de la Frăsinei

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ 

În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Viața este Darul Tău, Doamne. Noi prin păcat l-am rupt și l-am distrus. Revarsă-l din nou, ca să nu piară chipul Tău din făpturile Tale.

Nu există moarte, ci doar viață. Făptura noastră este ca un „vas”, care dacă este spart, nu mai poate ține Darul Vieții în el. Noi încercăm să reparăm vasul, dar fără o încă readucere a darului Tău, Viața ne lipsește.

Doamne, Cel în Treime iubire și viață, miluiește zidirea Ta cu mângâierea palmei Tale. Binecuvintează-ne, Părinte Dumnezeule, iartă-ne, Fiule Mântuitor și tămăduiește-ne, Dumnezeule, Duhule Preasfinte.

Sfinții Tăi sunt mărturia darului vieții. Fă-ne și pe noi părtași acestora. Pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale îndeosebi, dă-ne și nouă sănătatea vieții.

Iubirea cea întreită și absolută, miluiește-ne și pe noi, păcătoșii, ca iarăși să căpătăm asemănarea chipului Tău, care este viața cea nepieritoare. Amin”.

Cumpără cartea

Medicina isihasta - Taina vindecarii

Medicina isihasta – Taina vindecarii

În concepția părintelui Ghelasie, vindecarea bolnavilor trebuie să includă atât un tratament trupesc, cât și unul sufletesc. „Ca medicină isihastă, noi indicăm o dublă terapie, atât a sufletului, cât și a trupului, în integralitate”.

Terapia sufletului presupune lucrarea rugăciunii, iar cea a trupului postul și atenția la hrană. „Să se treacă urgent la o mâncare sufletească și materială sănătoasă este condiția tratării bolilor”.

Părintele Ghelasie credea că trupul omului se îmbolnăvește din cauza păcatelor și a mâncării nesănătoase.

„A reface sacralitatea trupului este metoda medicinei noastre isihaste. Și omul a stricat această sacralitate prin mâncarea păcătoasă. Fiindcă trupul este un comun al sufletului și al materiei, trebuie deci o mâncarea sufletească sfântă și o mâncare materială nedistructivă-sănătoasă”.

Citește și – 10 rețete de psihoterapie ca să te nu te îmbolnăvești fizic, mental, sufletește – Părintele Ghelasie de la Frăsinei

Sursă articol: Ieromonah Ghelasie, Rugăciunea Vieții, Rețetele Medicinei Isihaste Pentru cei Grav Bolnavi, Editura Plaptytera, București, 2016, pp. 7-9

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.