Ce semnifică ramura pe care o ține Sfânta Valentina în icoană (10 februarie)?

Icoanele care îi înfățișează pe sfinți nu sunt doar reprezentări ale chipurilor lor, ci și a vieții lor. Unele icoane conțin detalii inedite, care ascund anumite taine sau înțelesuri.

Dacă ne uităm la icoana Sfintei Mucenițe Valentina, vom vedea că această ține în mâna stângă o ramură verde. Ce simbolizează aceasta?

Sfanta Mucenita Valentina

Sfanta Mucenita Valentina: Bizanticons

Cine a fost Sfânta Valentina

Sfânta Valentina este o muceniță prăznuită în fiecare an pe data de 10 februarie, odată cu Sfântul Mare Mucenic Haralambie.

Aceasta este cinstită cu precădere de creștinii care îi poartă numele, dar și de cei care nădăjduiesc în tămăduirea de boli. Sfânta Valentina era o tânără foarte curată la suflet și credincioasă.

Valentina este o sfântă a primelor veacuri creștine, care au foart marcate de o puternică rezistență a creștinilor în fața persecuțiilor păgâne. Ea a trăit în secolul al 4-lea, pe vremea împăratului păgân Dioclețian și a celor care i-au urmat la tron.

Cumpără cartea

Martirii ortodoxiei. Teologia martiriului

Martirii ortodoxiei. Teologia martiriului

Iubirea ei pentru Hristos era atât de tare încât a suportat chinuri groaznie de la prigonitorii păgâni, care au torturat-o cumplit și apoi au condamnat-o la moarte prin ardere.

Este considerată o grabnică vindecătoare de suferințe trupești și sufletești și izgonitoare a duhurilor rele. Această frumoasă muceniță îi ajută de asemenea pe tinerii care vor să urmeze calea călugăriei.

Ce simbolizează ramura verde pe care o ține în mână?

Sfânta Valentina este zugrăvită în veșminte simple, la fel ca alți mucenici. Acestea vădesc curăția vieții sale.

În alte icoane ea ține în mâna stângă o ramură verde. Potrivit artei bizantine, frunzele prvin de la o ramură de finic. În iconografia creștină, finicul reprezintă un semn al biruinței asupra păcatului și a morții.

Pentru mucenici, ramura de finic face aduce aminte de un text al Sfântului Ioan Teologul care se găsește în Cartea Apocalipsei. Acest text se re feră la cei care stau înaintea lui Dumnezeu în ceruri ca unii care au biruit încercările la care au fost supuși:

După acestea, m-am uitat și iată mulțime multă, pe care nimeni nu putea s-o numere, din tot neamul și semințiile și popoarele și limbile, stând înaintea tronului și înaintea Mielului, îmbrăcați în veșminte albe și având în mână ramuri de finic” (Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul 7, 9).

În antichitate, finicul era considerat un simbol al nădejdii, iubirii și învierii. Există la Sfinții Părinți o asociere între cuvântul „finic” și „pasărea Phoenix” care arde și renaște din propria cenușă. Este un simbol al reînnoirii, al morții și învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Finicul este de asemenea rezistent la condițiile aspre ale mediului. Supraviețuiește și se adaptează chiar și la solurile uscate de secetă. Poate să trăiască până la 200 de ani. Fructele sale sunt dulci și aromate.

Citește și – Crinii puși la icoana Maicii Domnului reînfloresc după ce s-au uscat – o minune nedeslușită științific

Sursă articol: Bizanticons, Ce fel de ramură este cea pe care o ține Sfânta Valentina în mâna ei stângă? https://blog.bizanticons.ro/2025/02/07/din-tainele-iconografiei-ce-fel-de-ramura-este-cea-pe-care-o-tine-sfanta-valentina-in-mana-ei-stanga/

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.