De ce ajutor de viață făcător în neputințele voastre, în nevoile voastre sufletești vă lipsiți neîmpărtășindu-vă des! Sf. Ioan de Kronstadt

Sfântul Ioan de Kronstadt a fost un mare militant pentru împărtășirea deasă cu Sfintele Taine ale lui Hristos.

Mulțime nenumărată de oameni veneau la el pentru spovedanie. În duminici și sărbători împărtășea cu sutele de credincioși. De multe ori, spovedania se făcea în grup, din cauza lipsei de timp.

Sfantul Ioan de Kronstadt

Sfantul Ioan de Kronstadt

Sfântul Ioan de Kronstadt îndemna la pocăință și mărturisirea păcatelor, căci prin aceste lucrări sufletul se curățește. Iar prin împărtășanie, se vindecă și se sfințește.

Dacă ați ști voi de ce comoară mare, de ce dar vă lipsiți ținându-vă departe de Sfântul Potir! De ce ajutor de viață-făcător în neputințele voastre, în nevoile voastre sufletești!

Mulți au o reținere de la deasa împărtășanie din motivul că sunt păcătoși. Se justifică adesea pe considerente de nevrednicie.

 Cumpără cartea 

Puterea mea este Dumnezeu

Puterea mea este Dumnezeu

Omul se scuză că este păcătos și deci nevrednic a se împărtăși cu tainele lui Hristos. Dar Sfântul Ioan zice:

Căiește-te, aici e curăția, aici e Fiul lui Dumnezeu, Care a venit în lume să mântuiască pe cei păcătoși, iar nu pe cei drepți!

Sfânta Împărtășanie nu se dă ca un premiu, sau ca o răsplată a unei vieți virtuoase. Ci, așa cum spune preotul când guști din Sfântul Potir, împărtășania se dă spre iertarea păcatelor și spre viața de veci.

Să ne împărtăștim, chiar dacă suntem nevrednici. Prin pocăință!

Iată o condiție importantă pentru apropierea de Sfintele Taine: inima înfrântă și smerită, pe care Dumnezeu nu le urgisește.

 Cumpără cartea 

Cum ne mantuieste Dumnezeu

Cum ne mantuieste Dumnezeu

Alții motivează că nu au timp de Biserică, de rugăciune: „Zici: Sunt ocupat, n-am timp! Șase zile lucrează și fă în ele toate lucrurile tale, însă, măcar o zi pe săptămână, a șaptea, dă-o Domnului tău! Curățiți-vă și cunoașteți adevărul!

Cum poate trăi cineva în chip duhovnicesc dacă nu se hrănește cu Pâinea cea de viață dătătoare și de nu se adapă din Sângele cel curățitor de păcate?

 Cumpără cartea 

Calea pocaintei launtrice

Calea pocaintei launtrice

Mântuitorul Însuși a zis că cel care nu se împărtășește cu Trupul și Sângele Său nu are viață în el.

Iată de ce nu este viață adevărată între creștinii ortodocși, viață după Duhul lui Hristos! Iată de ce împotriva voastră s-a înarmat toată firea, toate stihiile, aerul, apa, focul, moartea, pedepsin în tot chipul pe cei ce s-au lepădat de Izvorul vieții!

Sfântul Ioan ne lasă să înțelegem că fără Sfânta Împărtășanie suntem o pradă ușoară în fața vrăjmașului și a necazurilor.

Atunci când participăm la slujbele Bisericii și ne împărtășim, primim har și sprijin de la Dumnezeu. Liturghia și Sfânta Împărtășanie nu doar ne izbăvesc din chinurile răului și ale păcatului, ci „aduc deopotrivă, bucuria unei vieți noi, în pace și în iubire”.

 Cumpără cartea 

Omul isi afla pacea numai in Dumnezeu

Omul isi afla pacea numai in Dumnezeu

Unirea cu Hristos prin Sfintele Taine ne dă putere și nădejde, ne mărește credința. „Îmbrăcându-mă întru Hristos cu credință și făcându-mă părtaș Sfintelor Taine, mi se deschide mintea și mă simt puternic ca o stâncă”.

Nu există alt ajutor mai tare și mai grabnic decât acesta. Nu putem găsi în altă parte o putere mai mare pentru a lucra mântuirea decât în Sfintele Taine,

Dacă lumea nu ar fi avut preacuratul Trup și preacuratul Sânge al Domnului, s-ar fi lipsit de supremul bine, de adevărata viață și de darul sfințirii”.

Sfântul Teofan Zăvorâtul pleda de asemenea pentru o deasă împărtășanie.

Uitați-vă ce cere chiar Liturghia. La fiecare Liturghie, cel ce slujește cheamă: „Cu frică de Dumnezeu și cu credință să vă apropiați!” Prin urmare, la fiecare Liturghie ne putem apropia. Cu atât mai mult ne putem, așadar, apropia des”.

Sfânta Cuminecătură lucrează în omenire cerescul, duhovnicescul, sfințenia.

Euharistia ne ajută să biruim uneltirile și clevetirile diavolului, spune Sfântul Ioan. Păcatul produce boală și tulburare. Dar Împărtășania aduce în suflet și în cuget liniște, veselie și vigoare.

În fiecare Domnul mă reface și mă reînnoiește prin slujirea Liturghiei și împărtășirea cu Sfintele și de viață făcătoarele Taine. Văd, simt această minune dumnezeiacă și Îi mulțumesc Creatorului și Restauratorului meu, Care mă reface, mă vindecă, mă liniștește și mă face făptură nouă”.

Euharistia înseamnă mulțumire, de aceea datori suntem să ne apropiem de Domnul cu inimă mulțumitoare, cu mulțumitoare mădulare ale sufletului și trupului nostru.

Ce-Ți voi aduce sau ce-Ți voi răsplăti Ție, Doamne? Nimic nu am bun, care să fie al meu, toate sunt ale Tale. Învață-mă să Te iubesc cu înfocare, să-Ți mulțumesc și să Te slăvesc, Doamne, Dumnezeul meu!

Citește și – Omul care nu se împărtășește des se prăbușește sufletește – Starețul Efrem din Arizona

Surse articol:

1. Revista Atitudini, De ce trebuie să ne împărtășim des – Sf. Ioan de Kronstadt: https://atitudini.com/2024/12/de-ce-trebuie-sa-ne-impartasim-des-sf-ioan-de-kronstadt/?jetpack_skip_subscription_popup
2. Revista Atitudini, Sfântul Teofan Zăvorâtul despre deasa împărtășanie: https://atitudini.com/2024/01/sf-teofan-zavoratul-despre-deasa-impartasire-cu-sfintele-taine/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.