„Crizele” mondiale actuale sunt „judecăți” ale lui Dumnezeu. Ce înseamnă ele și cât vor dura – Sfântul Nicolae Velimirovici

Cu toții vrem să avem răspunsuri la tulburările care frământă astăzi popoarele și societatea. Unii privesc totul prin prisma gândirii raționale sau chiar total iraționale.

Nimic nu poate fi interpretat în mod corect fără a lua în calcul pe Cel Care se află la cele mai înalte „butoane”.

„Crizele mondiale actuale sunt „judecăți” ale lui Dumnezeu. Ce înseamnă ele și cât vor dura – Sfântul Nicolae Velimirovici

Crizele mondiale actuale sunt „judecăți” ale lui Dumnezeu.

Oamenii trebuie să își dorească să știe este voia lui Dumnezeu în legătură cu toate aceste probleme care apar în lume. Judecățile noastre nu sunt ca judecățile lui Dumnezeu, asta ne-o spune prin gura profeților.

Situația actuală, care este compromisă din punct de vedere social, economic, politic și familial și pe toate planurile, ar putea fi încadrată într-un singur cuvânt: „judecată”.

Crizele mondiale sunt judecăți ale lui Dumnezeu

Sfântul Nicolae Velimirovici spunea că oamenii nu se mai raportează astăzi la tulburările din lume ca la o judecată a lui Dumnezeu, ci ca la niște crize.

 Cumpără cartea 

Simboluri si semne

Simboluri si semne

Cuvântul „criză” provine din limba grecească și înseamnă „judecată”. Spre deosebire de vorbirea noastră curentă, termenul „judecată” este deseori menționat în Sfânta Scriptură.

În psalmul 1 se spune că necredincioșii nu vor spori în cele pe care le fac, ci sunt ca praful pe care-l spulberă vântul de pe fața pământului:

De aceea nu se vor ridica necredincioșii la judecată, nici păcătoșii în sfatul drepților”. Iar în psalmul 100 spune așa: „mila și judecata Ta voi cânta Ție, Doamne”.

Hristos Însuși ne spune că toată judecata, Tatăl a dat-o Fiului și că „acum este judecata lumii acesteia; acum stăpânitorul lumii acesteia va fi aruncat afară” (Ioan 12, 31).

 Cumpără cartea 

Razboiul si biblia

Razboiul si biblia

Când erau nenorociri, oamenii ziceau: Judecata lui Dumnezeu!”

Popoarele europene au folosit până nu demult cuvântul „judecată” în mod corect. Ori de câte ori se abătea asupra lor vreo nenorocire, ele ziceau „judecată” iar nu „criză”. „Acum a fost doar înlocuit cuvântul vechi cu unul nou și pe cel înțeles cu unul de neînțeles”.

Când spui criză, ai impresia că totul este social, politic, financiar. Când spui „judecată”, începi să te gândești și la Dumnezeu.

Când era secetă, se spunea: „Judecata lui Dumnezeu!” Când era inundație: „Judecata lui Dumnezeu!” Când era război sau molimă: „Judecata lui Dumnezeu!” Când erau grindină, cutremure, omizi, șoareci, iarăși și totdeauna: „Judecata lui Dumnezeu!

Ce înseamnă asta: „criză prin secetă, criză prin inundații, criză prin războaie, molimi și așa mai departe”.

Tulburările din zilele noastre sunt tot „o judecată a lui Dumnezeu”, dar lumea o numește „criză”, astfel încât tulburările să devină și mai tulburi fără a le putea desluși înțelesul și rostul.

Judecătorul emite „judecățile”  

Atunci când se rostește un cuvânt pe înțeles, cum este „judecată”, se știe și pricina pentru care a venit restriștea, se știe și Judecătorul care a îngăduit-o, se știe, în fine, și scopul pentru care a fost îngăduită ea.

 Cumpără cartea 

Dictionarul vietii vesnice

Dictionarul vietii vesnice

Iar când este folosit cuvântul criză, cuvânt neînțeles de toți și de oricine, nimenu nu știe să lămurească nici de ce, nici de la cine, nici pentru ce”.

Care este cauza crizelor / judecăților?

Vom vedea limpede care este cauza tuturor relelor din lume dacă vom folosi corect cuvântul „judecată” în loc de „criză”.

Cauza secetelor, inundațiilor, foametelor și a celorlalte flageluri ale neamului omenesc este și cauza crizei actuale: apostazia oamenilor”.

Sfântul Nicolae Velimirovici acuză acest păcat ca fiind originea crizelor din lume. Dumnezeu îngăduie acestor crize să apară pentru a produce o trezire în conștiința oamenilor. El vrea „să-i înduhovnicească și să-i întoarcă la Sine”.

Cu cât mai multe și variate vor fi păcatele omenirii, cu atât mai variate și multiple vor fi și așa-zisele crize.

Păcatele moderne nasc crize moderne

La păcate moderne, criză modernă. Și, cu adevărat, Dumnezeu S-a slujit de mijloace moderne pentru a-i cuminiți pe oamenii moderni: i-a lovit prin bănci, prin burse, prin finanțe, prin valută. A răsturnat casele de schimb valutar din întreaga lume, ca oarecând mesele schimbătorilor de bani în templul din Ierusalim. A pricinuit o panică nemaipomenită între comercianți și schimbătorii de bani”.

Trebuie să știm că Dumnezeu deține puterea și a Lui este toată slava și închinăciunea.

Înalță, coboară, schimbă, tulbură, înspăimântă: face totul ca trufașele căpșoare ale înțelepților europeni și americani să se trezească, să li se deștepte conștiința și să se înduhovnicească”.

Mândria și trufia lor nu va dăinui la nesfârșit. Dumnezeu vrea mântuirea, iar nu pierzarea lor, de aceea îngăduie nenorociri.

Cei ancorați în limanul siguranței materiale să își aducă aminte de sufletul lor, să își recunoască fărădelegile și să se închine Dumnezeului Preaînalt, Dumnezeului Celui viu”.

Iată ce frumos spune în Cartea Psalmilor: „Pune-va capăt războaielor până la marginile pământului, arcul va sfărâma și va frânge arma, iar pavezele în foc le va arde. Opriți-vă și cunoașteți că Eu sunt Dumnezeu, înălța-mă-voi pe pământ”. (Ps. 45, 9-10)

Cât vor dura crizele?

Un alt răspuns pe care îl vom primi dacă înlocuim „criză” cu „judecată” este durata necazurilor.

Cât va ține criza? Atâta timp cât duhul oamenilor va rămâne neschimbat. Atâta timp cât trufașii pricinuitori ai acestei crize nu vor capitula în fața Celui Atotputernic. Atâta timp cât oamenii și popoarele nu se vor gândi să traducă neînțelesul cuvânt „criză” pe limba lor și să strigă cu suspinare și pocăință: „Judecata lui Dumnezeu!”

Spuneți și voi: „Judecata lui Dumnezeu!”, ne îndeamnă Sfântul Nicolae Velimirovici, și atunci toate vor fi limpede lămurite.

Sursă articol: Episcop Nicolae Velimirovici, Scrisoarea a 8-a, Răspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi, Editura Apologeticum, 2005, pp. 9-10

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.