Sfântul Nicolae – ocrotitorul celor acuzați pe nedrept, al comercianților, fetelor nemăritate și copiilor mici
Sfântul Nicolae este unul din cei mai iubiți și populari sfinți ai creștinismului ortodox.
În poporul român s-a păstrat tradiția ca în noaptea de „Moș Nicolae”, părinții să pună în ghetuțele copiilor dulciuri sau alte daruri, în numele Sfântului.
De ce este Sfântul Nicolae atât de îndrăgit și cinstit de popor? Sunt două calități, pe care le remarca Părintele Arsenie Boca într-o predică din 1949 rostită la Prislop.
O primă calitate ar fi dragostea de popor până la sacrificiu și a doua dragostea de Hristos, adică dragostea de Adevăr.
În cazul acestui sfânt, cuvintele psalmistului „mila și adevărul s-au întâmpinat” se adeveresc. Aceste calități l-au „făcut mare înaintea lui Dumnezeu, iar Dumnezeu l-a făcut mare înaintea oamenilor”.
Sfântul Nicolae era unul din sfinții închiși în vremea prigoanei anti-creștine. Atunci când Împăratul Constantin cel Mare a venit la conducere, l-a găsit în temniță.
În urma edictului care a recunoscut creștinismul ca religie de stat, părintele Nicolae iese este eliberat. Împăratul va avea nevoie de el în anul 325, când a întrunit primul sobor ecumenic pentru a-l combate pe ereticul Arie. Ierarhul Nicolae făcea parte din cei 318 părinți convocați.
Râvna sa pentru adevăr a fost mai mult decât limpede atunci când „a întrecut măsura”. Nesuferind hula pe care Arie o aducea lui Hristos, spunând că nu este Dumnezeu, i-a dat o palmă usturătoare.
„Hulirea era vrednică de bătaie, căci Arie săpa la temelia creștinismului: ataca dumnezeirea Întemeietorului său”.
Sfinții Părinți s-au arătat indignați de fapta ierarhului Nicolae și i-au luat omoforul, băgându-l în temniță. Însă în noaptea aceea i s-a arătat Maica Domnului unuia dintre părinții îmbunătățiți, spunându-i că râvna lui Nicolae a fost plăcută Domnului și să-i dea omoforul arahieriei înapoi.
Aceasta nu este singura faptă râvnitoare a Sfântului Nicolae. Părintele Arsenie spune că tot râvnă pentru adevăr pot fi considerate și intervențiile sale în eliberarea de la moarte a unor oameni nevinovați.
Minunile Sfântului Nicolae nu au vizat doar latura duhovnicească sau sobornicească, ci și grijile de zi cu zi ale oamenilor, ducându-le grâu oamenilor la vreme de secetă, scăpându-i de primejdia foametei.
Apoi vrednice de pomenit sunt și milosteniile sale ascunse făcute cu acel văduv sărac care plănuia să-și dea fiicele spre desfrânare.
Părintele Arsenie Boca vede o taină a sfințeniei la părintele Nicolae, care const „în capacitatea lui de a aduna suferința. Suferința pe care o aduna de la toți, îi făcea iubirea mai strălucitoare – și acestea laolaltă ard ca o făclie în viața sfântului -, care apoi, mai multă suferință atrage, sporind focul iubirii sale de oameni”.
Mai zice părintele în predica sa la pomenirea Sfântului Ierarh Nicolae că la oamenii sfinți, „suferința și iubirea se cresc în progresie una pe alta”.
„Inima lui era o mare în care se revărsau toate lacrimile și durerile pământului și găseau alinare. Cred că aceasta e o taină a luminătorilor lumii”.
Iubirea oamenilor față de Sfântul Nicolae este răsplătită de Dumnezeu prin minunile pe care le face prin el și după moarte.
„Dumnezeu e făcătorul de minuni în sfinții Săi, indiferent dacă sunt în lumea aceasta sau s-au mutat în cealaltă”.
Și poate că, mimnunea cea mai mare, zice părintele Arsenie, este faptul că lumina inimii sfinților nu este pusă sub obroc nici după moarte.
„De aceea Dumnezeu o laudă cu fapte mai presus de fire, cinstind cu ele pomenirea iubiților Săi: iubitori de oameni, sfinții”.
Nouă se cuvine să o lăudăm măcar cu vorba, zice părintele Arsenie în finalul predicii.
Sfântul Nicolae era considerat apărătorul celor acuzați sau învinuiți pe nedrept. Este ocrotitor al comercianților, al călătorilor, al fetelor nemăritate și mireselor. Dar mai ales, este un părinte iubitor și împărțitor de daruri al copiilor mici.
Surse articol:
1. Părintele Arsenie Boca, Sfântul Ierarh Nicolae, Cuvinte Vii, pp. 249-251
2. Doxologia: https://doxologia.ro/10-informatii-care-ne-ajuta-sa-l-cunoastem-mai-bine-pe-sfantul-nicolae