Ce (păcate) a scris Iisus pe nisip?
Biblia ascunde multe taine. Mântuitorul vorbea de multe ori în pilde și nu toți puteau pricepe ce vrea să spună.
Însă nu toate predicile Sale au fost în cuvinte. Tăcerea poate fi considerată de asemenea un mesaj tainic, pe care l-au înțeles exact cei cărora li se adresa.
Judecata femeii prinse în adulter
Când fariseii și cărturarii au prins o femeie săvârșind adulter și au adus-o la Hristos să fie judecată, atitudinea Lui i-a lăsat fără replică.
Mai întâi s-au lovit de tăcerea Lui grăitoare. În timp de fariserii o criticau, Hristos tăcea. Acuzele lor erau bazate pe legea lui Moise, care condamna capital păcatul adulterul.
Fariserii vroiau „să-L prindă în cuvânt” pe Mântuitorul, dar El nu le răspundea. Vroiau să știe dacă este de acord ca femeia să fie ucisă cu pietre.
„Acestea ziceau, ispitindu-L, ca să aibă de ce să-L învinuiască”. Și ce face Iisus? Se aplecă și începe să scrie ceva cu degetul în pământ. Însă fiindcă ei stăruiau să-L întrebe, S-a ridicat și le-a dat un răspuns mustrător:
„Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra asupra ei. Iarăși plecându-Se, scria pe pământ”.
Și scrie Ioan Evanghelistul că în urma răspunsul Mântuitorului, „mustrați fiind de cuget, ieșeau unul câte unul, începând de la cei mai bătrâni și până la cel din urmă”.
Întreaga scenă s-a transformat într-un tribunal al dreptății celei divine. Când S-a ridicat Iisus de jos, n-a mai văzut pe nimeni, ci rămăsese doar femeia singură.
Nici un martor al acuzării nu mai era de față să o osândească pe adulteră. Toți au fost găsiți vinovați în propria conștiință, în fața Dreptului Judecător.
„Nu te osândesc nici Eu. Mergi; de acum să nu mai păcătuiești” (Ioan 8, 1-11). Iată că Hristos ne pune înainte legea iubirii, confirmând prin aceasta că Dumnezeu nu L-a trimis ca să judece lumea, ci să mântuiască lumea. Acum se adeveresc cuvintele Psalmistului care aclamă: „Mila și judecata Ta voi cânta Ție” (Ps. 100, 1).
Mântuitorul a știut cum să răspundă la întrebarea vicleană a evreilor. Dacă ar fi spus că e de acord cu omorârea femeii, ar fi încălcat dreptul roman. Iar dacă ar fi fost în dezacord cu Leviticul, ar fi fost îndată acuzat ca un călcător al legii și dat pe mâna Sinedriului spre judecată.
De aceea le-a zis în alt context că El n-a venit să strice sau să desființeze legea veche, ci să o desăvârșească.
Ce a scris Iisus pe nisip?
Și totuși, ce a scris Iisus pe nisip? Potrivit tradiției creștine eline, Mântuitorul a scris pe rând păcatele săvârșite de farisei, de la cel mai în vârstă și până la cel mai tânăr.
Și pe măsură ce fiecare păcat era dezvăluit într-un mod extrem de discret, cărturarii lăsau piatra din mână și părăseau locul de judecată rușinați.
Ό Μ(εσουλάμ) έκλεψε θησαυρό από το ναό
„M(esulam) a furat din vistieria Tempului.
Ό Ά (σήρ) διέπραξε μοιχεία με τη γυναίκα του αδελφού του.
A(sir) a săvârșit adulter cu soția fratelui său.
Ό Σ(αλούμ) έχει κάνει ψευδομαρτυρίες.
S(alum) a dat mărturie mincinoasă.
Ό Έ(λέντ) έχει δείρει τον πατέρα του.
E(led) și-a bătut tatăl.
Ό Ά(μαρίς) είναι σοδομίτης.
A(maris) este sodomit (homosexual).
Ό Ί(ωήλ) έχει προσκυνήσει τα είδωλα.
I(oil) este închinător la idoli.
Prorocul Ieremia grăiește: „Tu Doamne, ai zis: „Cei ce se depărtează de Mine vor fi scriși pe pulbere, pentru că au părăsit pe Domnul, izvorul apei celei vii” (Ieremia XVII, 13).
Citește și – Semne divine și minuni care s-au petrecut la moartea lui Iisus
Sursă articol: Laurențiu Dumitru, Ce scria Iisus în țărână, Sfântul Munte Athos: https://sfantulmunteathos.wordpress.com/2015/01/22/ce-scria-dumnezeu-in-tarana/