Sfântul noul mucenic Filumen de la Fântâna lui Iacov (29 noiembrie 1979) – care a fost măcelărit cu toporul

Puțini știu că astăzi, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea unui mare mucenic al vremurilor noastre. Este vorba despre Sfântul Sfințit Mucenic Filumen de la Fântâna lui Iacov.

Acesta a fost ucis pentru credință pe data de 29 noiembrie, în anul 1979.

Sfantul Mucenic Filumen

Sfantul Mucenic Filumen: Pemptousia

Așa cum spune în canonul de rugăciune adresat lui, Sfântul Filumen este o „junghiere preasfințită”, care a pecetluit prin cinstele sale sângiuri sfinția Fântână a Samariei, lângă care a fost junghiat ca un miel fără prihană.

Cine a fost Sfântul Filumen

Sfântul Filumen s-a născut în Lekcosia (Nicosia), capitala Ciprului, în anul 1913, dintr-o familie de credincioși. Fratele său geamăn se numea Alexandru și amândoi semănau în dragostea cea dumnezeiască pe care o nutreau în suflet.

La numai 14 ani, cei doi frați au plecat la Mănăstirea Stavrovouni din Larnaca, Cipru, având binecuvântarea părinților trupești și a celui duhovnicsc.

Au petrecut acolo 6 ani, după care exarhul de la Preasfântul Mormânt i-a făcut elevi la Gimnaziul Patriarhiei de la Ierusalim. După trei ani au fost călugăriți sub numele de Filumen, respectiv Elpidie. În același an au fost făcuți diaconi.

 Cumpără cartea 

Rugaciuni catre Sfintii Doctori cei fara de arginti

Rugaciuni catre Sfintii Doctori cei fara de arginti

La scurt timp s-au despărțit. Părintele Filumen a rămas în Ierusalim, în timp ce fratele său, părintele Elpidie, s-a dus să slujească în alte părți.

Părintele Filumen a fost hirotonit preot în anul 1943, slujind în diferite locuri. În anul 1979 a fost rânduit să slujească la Fântâna lui Iacov, acolo unde avea să-și găsească și sfârșitul mucenicesc, în același an.

Când a ajuns acolo, a dat de everii fanatici, care au început să îl constrângă să părăseacă fântâna. Atât de porniți erau împotriva lui, încât l-au amenințat cu moartea.

El însă era plin de curaj și bărbăție și le-a spuns că nu pleca de acolo, fiind gătit spre mucenicie dacă așa va vrea Dumnezeu.

Martirajul înfricoșător

Astfel că, în seara zilei de 29 noiembrie anul 1979, câțiva dintre evrei au intrat peste cuviosul Filumen, care tocmai se ducea în Biserică pentru a săvârși Vecernia. Era singur la slujbă.

Felul în care l-au omorât este înfricoșător și greu de imaginat. Martiriul său a fost descris de Părintele Sofronie, în baza urmelor loviturilor de pe trup. A fost practic măcelărit.

Sfântul Filumen a primit o lovitură zdravănă cu toporul în semnul crucii. Evreii i-au despicat chipul lovindu-l de-a lungul și de-a latul.

 Cumpără cartea 

Calauza Duhovniceasca

Calauza Duhovniceasca

I-au dislocat maxilarul, i-au scos un ochi și pe celălalt l-au împuns. I-au tăiat bucăți din degetele mâini drepte, iar degetul mare, cu care făcea semnul Crucii și binecuvânta, i-a fost retezat cu totul.

După ce l-au lăsat într-o baltă de sânge, vandalii au aruncat o grenadă în Biserică și au distrus totul. A doua zi, când paznicul a venit la fântâna lui Iacov, a fost terifiat de scena barbariei. Biserica era devastată, sfintele vase erau împrăștiate, iar mâna dreaptă a Mântuitorului Răstignit era tăiată.

Părintele Sofronie a luat cinstitele moaște ale cuviosului Filumen de la morgă, ca să îl îmbrace și să-l gătească de înmormântare.

Moastele Sfantului Filumen

Moastele Sfantului Filumen: Acvila30

Minunile Sfântului Filumen

Nu vă puteți închipui ce am simțit când ni l-au dat în primire făcut bucățele, purtând urmele martiriului. Cinci zile îl ținuseră în frigider.

Când am început să-l îmbrac, pentru că ceilalți nu sufereau să-l vadă din pricina rănilor pe care le avea, i-am vorbit ca și cum ar fi fost viu: „Gheronda al meu, acum să mă ajuți să te îmbrac, deoarece vezi că sunt singur”.

Când a început să-i pună hainele, cuviosul și-a coborât singur o mână, apoi cealaltă, după care și picioarele. Iar după ce l-a înveșmântat, singur și-a întins picioarele.

Aceasta nu a fost singura minune. Părintele Elpidie, care se afla la mile depărtare, în Muntele Athos, a auzit glasul fratelui său zicându-i: „Fratele meu, m-au ucis pentru slava lui Dumnezeu. Te rog să nu te revolți”.

Când a fost sunat de sora lui pentru a-i dezvălui martirajul fratelui lor, părintele Elpidie a zis: „Știu totul. Mi-a vorbit fratele meu”.

 Cumpără cartea 

Martirii ortodoxiei. Teologia martiriului

Martirii ortodoxiei. Teologia martiriului

Trupul Sfântului Filumen a fost depus în noua biserică de la fântâna lui Iacov, zidită în numele Sfintei Fotini Samarnineanca, în numele său (Sfântul Filumen) și în numele Sfântului Iustin Filosoful.

Noul slujitor la Fânânta lui Iacov este Arhimandritul Iustin, care mărturisește că Sfântul Filumen i se mai arată uneori și îl ocrotește de evreii fanatici care continuă să îi atace.

Surse articol:

1. Doxologia: Viața Sfântului Sfințit Mucenic Filumen de la Fântâna lui Iacov: https://doxologia.ro/viata-sfantului-sfintit-mucenic-filumen-de-la-fantana-lui-iacov
2. Acoperământul Maicii Domului, Canon de rugăciune al Noului Sfințit Mucenic Filumen (29 noiembrie): https://acoperamantulmaiciidomnului.wordpress.com/2020/12/03/canon-de-rugaciune-al-noului-sfintit-mucenic-filumen-29-noiembrie/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.