„Tu nu ești făcut pentru pământ, ci pentru cer. Roagă-te! Aceasta este datoria ta” – Sfântul Arsenie de la Prislop

Noi nu am fost făcuți de Dumnezeu pentru a avea un trai veșnic pe acest pământ. O altă lume ne așteptă, iar acea lume este o împărăție.

Iar una din căile care ne poate ajuta să ajungem în Împărăția cerurilor, este scara rugăciunii. De aceea, Părintele Arsenie Boca îi îndemna pe oameni să nu uite de rugăciune.

Troparul sfântului Arsenie de la Prislop

Troparul sfântului Arsenie de la Prislop

Roagă-te! Aceasta este datoria ta

„Tu nu ești creat pentru pământ, ci pentru cer. După ostenelile și grijile vieții, ridică-te sus cu mintea și cu inima, revarsă-ți înaintea lui Dumnezeu sufletul în rugăciuni și mulțumiri”.

Cu orice preț, omul trebuie să se silească a-și împlini canonul zilnic de rugăciune și chiar mai mult: să împletească activitățile zilnice – chiar și cele mai mărunte – cu rugăciunea.

„Roagă-te! Aceasta este datoria ta, slava ta, fericirea ta. De la muncă, treci la rugăciune, de la rugăciune la muncă! Roagă-te și muncește. Începe și sfârșește-ți ziua cu Dumnezeu”.

 Cumpără cartea Calea pocaintei launtrice 

Calea pocaintei launtrice - Arsenie Boca

Calea pocaintei launtrice – Arsenie Boca

Părintele Arsenie ne aduce în atenție o întâmplare din viața Sfântului Antonie cel Mare. Odată, pe când ședea în pustie, a venit într-o stare de lenevie și multă întunecare de gânduri.

Mirându-se de aceasta, L-a întrebat pe Dumnezeu ce să facă. „Doamne, voiesc să mă mântuiesc și nu mă lasă gândurile. Ce voi face în scârba mea? Cum mă voi mântui?”

Și ieșind afară, a văzut pe cineva care ședea și împletea o funie. Apoi se scula și se ruga. Și iar se așeza la lucru, apoi iar se ridica și făcea rugăciune.

Acela era îngerul Domnului, care i-a arătat Sfântului Antonie ce trebuie să facă. Și a auzit pe înger zicându-i: „Așa fă și te mântuiește”.

  Cumpără cartea  

Cuvinte vii

Părintele Arsenie ne atrage atenția asupra acestei întunecări de gânduri care ne cuprinde adesea și pe noi și ne distrage de la rugăciune.

„Orice gând în legătură cu lucrul, chiar gospodărie, contabilitate, gând de deșteptăciune; orice gând care privește materialismul, te abate de la Dumnezeu, de la Doamne Iisuse, adică îți întrerupe legătura cu Dumnezeu, îți taie firul dinspre Dumnezeu, îți frâmițează ținta”.

Iată cum, gândurile, de orice fel – bune sau rele, mărunte sau mari – ne distrag atenția de la rugăciune. Petrecerea noastră zilnică trebuie să fie permanent însoțită de rugăciune.

  Cumpără cartea  

Fiti voi insiva sfinti in toata petrecerea vietii

Fiti voi insiva sfinti in toata petrecerea vietii

Rostul pentru care ne-am născut și trăim până închidem ochii este să ne unim cu Dumnezeu. De aceeea, totul trebuie făcut cu rugăciune, căci doar prin rugăciune menținem legătura și comuniunea cu Dumnezeu.

„Orice lucru care-l faci, să-l faci cu Doamne Iisuse, fie la gospodărie, fie la pivit sau la contabilitate și chiar la încărcat de gunoi, iar toate aceste lucruri, față de ținta pe care vrem să o ajungem, să le socotim gunoaie”.

Mintea nu trebuie lăsată să umble unde vrea, căci prin împrăștiere ea risipește căldura din inimă. Mintea trebuie strunită prin rugăciune. De aceea, gândurile care ne invadează permanent trebuie să le socotim ca pe niște paraziți.

„Orice gând care-ți ocupă mintea, îți acoperă lumina, țina și simți că a dispărut ceva din tine; nu mai simți firul, legătura neîntreruptă cu Dumnezeu”.

Aceasta a simțit-o și Sfântul Antonie cel Mare, când au năpădit asupra lui gândurile. Dumnezeu i-a arătat prin înger că rugăciunea trebuie făcută cu lucrul mâinilor.

„Silește-te ca și în mijlocul ocupațiilor, să găsești măcar câteva minute pentru ca să te întorci cu gândul și cu rugăciunea plină de evlavie către Acela care binecuvintează munca cinstită și dă izbândă lucrului bun”.

Și „dacă uiți să zici Doamne Iisuse, zi: „Doamne, nu uita de mine cum uit eu de Tine”.

  Cumpără cartea  

Scrieri inedite

Scrieri inedite

Această pravilă – ora et labora (roagă-te și muncește) o au în special călugării. Însă și cei din lume, care sunt foarte împrăștiați în cele din afară, au trebuință a se coborî mai des cu mintea în inimă și a se ruga.

Munca și rugăciunea este folosirea cea mai necesară și cea mai bună în timpul pe care Dumnezeu ni-l dă în fiecare zi. „Roagă-te și lucrează!” Iată pravila de aur care îmbrățișează toată înțelepciunea vieții pământești”.

Citește și – Ce mesaj a lăsat Părintele Arsenie Boca scrijelit pe pereții închisorii

Surse articol:

1. Revista Atitudini, Ce este întunecimea gândului: https://atitudini.com/2023/10/pr-arsenie-boca-gandurile-care-intuneca-rostul-nostru-in-viata/
2. Doxologia, Începe și sfârșește-ți ziua cu Dumnezeu: https://doxologia.ro/incepe-sfarseste-ti-ziua-cu-dumnezeu

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.