Când te rogi, nu cere nimic, ci doar ascultă!

Mulți dintre creștinii râvnitori trăiesc, poate, cu impresia că merge bine cu rugăciunea. Se roagă zilnic, se roagă mult, simt un anumit progres.

Și totuși, ce înseamnă rugăciunea? Cum poți ști că ai sporit în această lucrare duhovnicească?

Cand te rogi, nu cere nimic, asculta doar

Cand te rogi, nu cere nimic, asculta doar

Am dat peste un dialog între un părinte și cineva care i-a cerut niște sfaturi despre rugăciune. Mai exact, l-a întrebat ce anume Îi cere lui Dumnezeu atunci când se roagă. Vă redau dialogul exact, ca să rețineți mai ușor mesajul:

– „ Părinte, ce îi ceri lui Dumnezeu când te rogi?”

– „Nimic. Ce I-aș putea cere mai mult? Eu doar Îi mulțumesc.

– „Însă te-am văzut vorbind cu El mult timp… Ce anume Îi spui?

– Nu am nimic să-I spun. El are încă multe să-mi spună mie”.

Mulți dintre noi vedem rugăciunea ca pe o cerere. Și chiar așa ne raportăm la Dumnezeu atunci când ne rugăm. Îi cerem tot felul de lucruri, de la bunuri materiale sau rezolvarea unor probleme până la lucruri spirituale sau care țin chiar de mântuire.

 Cumpără cartea 

Rugaciunile sfintilor parinti

Rugaciunile sfintilor parinti

Și totuși, este rugăciunea doar o cerere? Din răspunsul părintelui de mai sus înțelegem că rugăciunea nu înseamnă sau ajunge să nu mai însemne o simplă cerere.

Ea nu mai este nici măcar o comunicare sau convorbire cu Dumnezeu, ci o tăcere din partea noastră și poate chiar o comuniune.

 Cumpără cartea 

O noapte in pustia Sfantului Munte

O noapte in pustia Sfantului Munte

Părintele respectiv ne lasă să înțelegem că nu avem nimic să-I cerem lui Dumnezeu, pentru că, așa cum ne spune Mântuitorul, Tatăl nostru ceresc știe mai bine ca noi ce avem nevoie.

El știe care sunt lucrurile trebuincioase vieții biologice și se îngrijește ca toți să avem hrană, îmbrăcăminte, adăpost.

Părintele respectiv a ajuns la o stare în care nu Îi mai adresează cereri lui Dumnezeu, ci doar Îi mulțumește. Este evident o treaptă mai înaltă a rugăciunii.

 Cumpără cartea 

Calea rugaciunii launtrice. Manualul Isihiei

Calea rugaciunii launtrice. Manualul Isihiei

Însă răspunsul următor ne ridică la o treaptă și mai mare. Când este întrebat ce anume Îi spune lui Dumnezeu când stă la rugăciune, el răspunde că nu Îi spune nimic.

El nu vorbește deloc, ci Îl lasă pe Dumnezeus să vorbească. De ce? Pentru că și-a dat seama că rugăciunea înseamnă și să asculți.

Să asculți ce anume Îți spune Dumnezeu. Rugăciunea nu înseamnă să vorbești doar tu și Dumnezeu să tacă. El nu tace, ci răspunde. Însă pentru a putea auzi glasul Lui, trebuie să facem liniște în gândurile și în dorințele noastre.

Citește și – „Ca să zici rugăciunea inimii trebuie să ai inimă!” Părintele Ghelasie Țepeș

Sursă articol: Holy Resurrection of Christ, Listening to God in prayer: https://www.youtube.com/shorts/jtgpQ7B0J7o

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.