Trebuie să îți liniștești mintea și inima ca să auzi vocea lui Dumnezeu
Liniștea exterioară este fundamentală pentru rugăciune, însă mai importantă este liniștea lăuntrică. Aceasta se dobândește cel mai greu, chiar și în cele mai prielnice condiții de mediu.
Doar într-o liniște deplină a minții putem practica o rugăciune adevărată. Și trebuie să știm că atunci când ne rugăm, ne angajăm într-o relație.
Nu ne adresăm cerului, ci unei Persoane, Care ne ascultă și chiar răspunde. Părintele Zaharia Lynch spune că pentru a auzi glasul Lui trebuie să facem liniște în interiorul nostru.
De cele mai multe ori, mintea noastră este plină de gânduri. Permanent ea procesează idei, dorințe, planuri, imagini sau închipuiri.
Rugăciunea nu se poate desfășura optim într-un astfel de mediu aglomerat. Nici noi nu înțelegem rugăciunea și nici Dumnezeu.
Dacă nu îți liniștești inima și gândurile, nu vei putea auzi vocea discretă și fină a lui Dumnezeu în timpul rugăciunii. Pe de altă parte, rugăciunea însăși, săvârșită cu atenție și evitarea gândurilor, duce la liniștirea minții și a inimii.
Scopul participării noastre la slujbe, este liniștirea minții. Noi nu mergem la Biserică pentru a găsi ceva distractiv. Dimpotrivă, scopul este adunarea puterilor noastre sufletești dinspre distracțiile și distragerile la care suntem supuși zilnic în lume.
„În vremea noastră suntem atât de împrăștiați, atât de fragmentați”. Omul modern petrece foarte mult timp în afara lui, iar nu în inimă. Stă ore întregi pe internet, pe telefon, la televizor.
„Efectul negativ este că navigăm (pe internet) fără oprire, abilitatea de a ne aduna ca oameni moderni este din ce în ce mai dificilă”.
Așa cum spunea Părintele Teologos de la „O Chilie Athonită”, omul de azi s-a deprins cu o hrană informațională dăunătoare.
El se hrănește „cu mult zgomot informațional pentru a ascunde goliciunea din sufletul său. Astfel, omul nu mai are timp de sine, nu mai are timp de persoana celorlalți„.
De aceea avem atât de mare nevoie de Biserică, de rugăciune, de slujbe, de comuniunea cu Dumnezeu. Acestea ne ajută să ne liniștim inima și să ne transformăm lăuntric.
Toate ne sunt îngăduite, dar nu toate ne sunt de folos, spune Sfântul Apostol Pavel. Trebuie să facem o selecție a lucrurilor care sunt benefice pentru noi și să le folosim cu multă chibzuință și cumpătare.
O problemă despre care vorbește Părintele Lynch este că oamenii fug de ei înșiși. Se tem de singurătatea care îi confruntă cu starea reală a sufletului lor.
„Când încerc să mă liniștesc și să mă adun la un loc, dintr-o dată observ toate gândurile, toată învolburarea propriei mele ființe”.
Acesta este punctul în care cei mai mulți fug și refuză orice intimitate cu ei înșiși. Cel mai greu este să petreci cu tine însuți, să te cunoști și să îți vezi neputințele și slăbiciunile.
Iar dacă nu faci asta, nu vei reuși niciodată să vindeci ce este greșit în tine și să te faci mai bun; să ajungi la desăvârșirea la care ne cheamă Dumnezeu.
Sunt oameni care nu mai suportă liniștea. Se plictisesc sau se înfricoșează și de aceea caută constant o distracție exterioară care să le ocupe timpul și mintea. Acești oameni nu au pace în suflet, ci sunt permanent tulburați, nemulțumiți.
Părintele Lynch spune că ortodoxia tocmai asta ne cere: să tăcem, să facem liniște înlăuntrul nostru. Să folosim liniștirea pentru a cultiva rugăciunea și a dobândi pacea sufletului.
„Dacă nu ești în așezare (în liniște), vei pierde acea voce liniștită, șoptită, a Domnului, care ne vorbește. Așadar, trebuie să îți liniștești sufletul. Isihia! Isihia este inima creștinismului”.
Citește și – Exercițiii de liniștire a minții – Părintele Haralambie
Surse articol:
1. O Chilie Athonită: https://www.chilieathonita.ro/2024/10/28/sa-ne-linistim-mintile-ca-sa-putem-auzi-vocea-lui-dumnezeu-p-zaharia-lynch/
2. O Chilie Athonită, Postul hranei, postul minții: https://www.chilieathonita.ro/2024/11/19/postul-hranei-postul-mintii-p-teologos/