Pravila de rugăciune Născătoare de Dumnezeu – Bogorodicina

Rugăciunile către Maica Domnului sunt pe cât de frumoase și diverse, pe atât de îndrăgite și folosite de creștini în pravila lor zilnică.

După Dumnezeu, ea este cea mai importantă persoană din ceruri pe care o cinstim și căreia ne adresăm cererile noastre.

Pravila de rugaciune Născatoare de Dumnezeu – Bogorodicina

Pravila de rugaciune Născatoare de Dumnezeu – Bogorodicina

Așa cum putem lesne vedea din pericopa de la Nunta din Cana Galileii, rugăciunea ei este nerefuzată de Mântuitorul Hristos.

Toate rugăciunile către Maica Domnului sunt folositoare, însă cea rostită de Arhanghelul Gavriil este considerată a fi una din cele mai puternice.

Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, bucură-te! Ceea ce ești plină de har, Marie, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău, că ai născut pe Mântuitorul sufletelor noastre”.

Această rugăciune este de fapt un tropar, alcătuit în jurul cuvintelor Arhanghelului Gavriil adresate Fecioarei Maria la Bunavestire, care se cântă la Litia vecerniilor din sâmbete și sărbători.

Există o pravilă zilnică întemeiată pe această rugăciune, cunoscută sub numele de Bogorodicina. Ea constă în rostirea rugăciunii de mai sus de 150 de ori într-o zi.

 Cumpără cartea 

Pravila de rugaciune Bogorodisnaia

Pravila de rugaciune Bogorodisnaia

Pravila de rugăciune Născătoare de Dumnezeu – Bogorodicina

Se presupune că această pravilă a fost dată de însăși Maica Domnului, undeva prin veacul al 7-lea. Creștinii din Rusia o săvârșeau cu acrivie în acea perioadă, însă odată cu trecerea timpului, a fost uitată.

Probabil că unul din cei care au readus în practică această pravilă este Sfântul Serafim de Sarov. În chilia cuviosului a fost găsită o cărțulie veche în care erau relatate minuni întâmplate cu cei care împlineau această mică pravilă.

Nu există nicio îndoială că cei care rostesc zilnic rugăciunea „Bogorodicinaia” capătă mult folos și izbăvire de necazuri.

 Cumpără cartea 

12 paraclise ale Maicii Domnului

12 paraclise ale Maicii Domnului

Se spune că citirea acestei rugăciuni de 150 de ori risipește mânia lui Dumnezeu cea cu dreptate pornită împotriva noastră din pricina păcatelor noastre.

Iată, pe scurt, câteva din foloasele acestei rugăciuni:

Cu această rugăciune nicicând nu vom pieri, în foc nu vom arde, cei tulburați sufletește ne vom tămădui, cei întinați cu păcatele ne vom curăți, cei omorâți de patimi vom învia și vom cânta cu bucurie: „Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, bucură-te!

Cum se face pravila Bogorodicina

Pravila de rugăciune Bogorodicina se începe cu rugăciunile începătoare.

După ce spunem de 10 ori rugăciunea Bogorodicina, rostim: „O, Preasfântă Stăpână, Născătoare de Dumnezeu, mântuiește și păzește pe toți creștinii dreptmăritori, sporește-le credința și pocăința, iar pe cei adormiți odihnește-i în veșnica slavă a Domnului nostru”.

După alte 20 de rugăciuni Bogorodicina spunem: „O, Preasfântă Stăpână, Născătoare de Dumnezeu, miluiește, mântuiește și întoarce-i în Biserica Ortodoxă pe cei rătăciți și căzuți robi ai tăi (numele lor)”.

După 30 de rugăciuni: „O, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-l și păzește-l pe părintele meu duhovnicesc (numele) și cu sfintele rugăciunile lui miluiește-mă pe mine, păcătosul”.

După 40 de rugăciuni: „O, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, potolește întristările noastre și trimite mângâiere celor scârbiți și bolnavi robi ai tăi (numele)”.

După 50 de rugăciuni: „O, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, izbăvește-mă de ispite și de tot răul și năpăstuirile”.

 Cumpără cartea 

Pravila de rugaciune Bogorodisnaia

Pravila de rugaciune Bogorodisnaia

După 60 de rugăciuni: „O, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, ajută-mă să săvârșesc toate lucrările mele întru slava lui Dumnezeu, spre folosul celor apropiați”.

După 70 de rugăciuni: „O, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, păzește-mă de tot răul și acoperă-mă cu cinstitul tău omofor”.

După 80 de rugăciuni: „O, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, înviază sufletul meu și dăruiește-mi rugăciune statornică către tine.

După 90 de rugăciuni: „O, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, ajută-mă cu milostivirea Fiului tău și a Stăpânului nostru, ca să-mi trimită harul rugăciunii celei arzătoare și osârdnice”.

După 100 de rugăciuni: „O, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, înduplecă-L pe Domnul nostru Iisus Hristos să mă miluiască pe mine păcătosul, să-mi ierte toate păcatele și să mântuiască păcătosul meu suflet”.

După 110 rugăciuni: „O, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, aprinde-mă cu iubirea ta, întărește-mă în credință și luminează ochii mei întunecați cu păcatele”.

După 120 de rugăciuni: „O, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, izbăvește-mă de gânduri deșarte și dăruiește-mi cuget și inimă avântate spre mântuire”.

După 130 de rugăciuni: „O, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, trimite-mi pace sufletească, odihnă și sănătate trupească”.

 Cumpără cartea 

Douasprezece Paraclise ale Maicii Domnului

Douasprezece Paraclise ale Maicii Domnului

După 140 de rugăciuni: „O, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, dăruiește-mi sfârșit pașnic și netulburat și călăuzește-mi sufletul prin vămile cele înfricoșătoare”.

După 150 de rugăciuni: „O, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, să-mi fii mie, Maică a lui Dumnezeu, zid nebiruit și apărătoare puternică. Nu mă respinge pe mine, păcătosul și nevrednicul, care alerg la împărătescul tău acoperământ, căci tu ești nădejdea creștinilor și adăpostirea păcătoșilor”.

Pravila se încheie cu rugăciunea „Cuvine-se cu adevărat...”

Citește și – Rugăciune către Maica Domnului – scăparea celor din nevoi

Surse articol:

1. Ortodoxia, Pravila de rugăciune Născătoare de Dumnezeu – Bogorodicina: https://ortodoxia.ro/post/pravila-de-rugaciune-nascatoare-de-dumnezeu-bogorodicina
2. Cătălin Toma, Născătoare de Dumnezeu – cântare adusă Maicii Domnului la slujba Litiei, Doxologia: https://doxologia.ro/nascatoare-de-dumnezeu-cantare-adusa-maicii-domnului-la-slujba-litiei

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.