Nu stați nespovediți! Cum spovedea Părintele Arsenie Boca și ce învățături avem de la el
Darul iertării păcatelor oamenilor pe pământ, dat preoților, este covârșitor de mare, spunea Părintele Arsenie Boca.
„Oare de ce nu-l pricep oamenii?” Cei mai mulți merg la medici când au o durere în trup, însă de suflet prea puțin se îngrijesc.
„Oamenii aleargă pentru sănătatea trupului, dar pentru ușurarea durerii din suflet foarte rar”. Numai Hristos singur are puterea de a face și sufletul și trupul sănătos.
Cuprins
De ce ai necazuri, de ce îți merge rău
Părintele Arsenie Boca accentua deseori legătura dintre păcat și suferință, păcat și necazuri, păcate și boli.
„Dar tu nici nu știi că ai păcate și care anume. Nu știi pentru care pricină are Dumnezeu vrajbă cu tine de-ți merge rău”.
Unii, când dau de suferință, se duc la biserică și dau pomelnice. Asta nu-i de-juns ca să scapi de ele.
„Vii să dai slujbă. Aici banii tăi nu se primesc. Aici ți se cere un lucru mai mare – ceea ce cere Dumnezeu de la tine: să-ți mărturisești păcatele și de-acu încolo să nu le mai faci. Și nu va mai fi bătaia lui Dumnezeu peste tine, ci darul lui Dumnezeu”.
Nu stați nespovediți!
O lucrare importantă a Părintelui Arsenie Boca la Sâmbăta au fost spovedaniile impresionante pe care le făcea cu cei care veneau la mănăstire.
„Spovedania este judecata milostivă a lui Dumnezeu cu fiecare, dacă dă dovadă de părere de rău, de pocăință pentru păcatele săvârșite, dacă le mărturisește sincer pe toate și cu hotărârea de a se îndrepta”, zicea Părintele.
Mărturisirea păcatelor este o faptă a voinței și a libertății noastre. În viața aceasta avem această libertate, însă după moarte nu mai există pocăință, nici libertatea de a face ceva pentru mântuirea noastră.
Cum spovedea Părintele Arsenie Boca
Așteptau mulți, însă Părintele Arsenie nu-i lua pe toți. Îi chema doar pe unii, strigându-i pe nume. Știa cine este pregătit și cine trebuie să mai aștepte.
„Dacă nu faci această spovedanie din toată inima, sincer, nu te cureți. Și de multe ori nu știi s-o faci”.
De multe ori, îi ținea la mănăstire și câte o săptămână, le vorbea despre taina Spovedaniei, îi îndemna să țină post și să se roage. „Abia după această școală de cateheză îi primea la spovedanie. Dacă omul nu era pregătit, îl mai lăsa la școală”.
Nu spovedea mulți într-o zi, ci câte 10-12. Oamenii se grăbeau, dar el zicea că nu se grăbește. Stătea cu fiecare pe îndelete cu fiecare, vrând să scoată de la ei toate păcatele, nu doar cele recente, ci și cele din copilărie.
Să faceți spovedanie cum n-ați mai făcut în viața voastră
Părintele Nicolae Strezea spunea că părintele Arsenie avea fața veselă și încurajatoare la spovedanie.
„La spovedanie, Părintele nu se grăbea niciodată. Avea multă răbdare și îl lăsa pe credincios să spună ce voia el, ce era pregătit să mărturisească. Și la urmă intervenea și-i spunea: „Ai mai făcut și altele. Asta de ce n-o spui? Astălaltă de ce n-o arăți, că și asta ai făcut?…”
Preotul Streza, care s-a mărturisit în tinerețe duhovnicului de la Sâmbăta, confirmă acel dar al înainte-vederii pe care îl avea Părintele Arsenie.
„Intervenea acolo unde socotea necesar, uneori ajutându-l pe penitent și amintindu-i de fapte pe care fie că le uitase, fie că le ținea sub tăcere. Avea capacitatea să-ți spună cum ești, chiar și numele și alte lucruri din viața ta”.
Cumpără cartea „Minunile lui Arsenie Boca”
Cei care nu se mai spovediseră niciodată, le cerea să își facă un examen al vieții și să facă o mărturisire completă. De aceea le zicea: „Să faceți spovedanie cum n-ați mai făcut în viața voastră”. Adică să se spovedească sincer, curat, amănunțit, ca să nu mai aibă diavolul drepturi asupra lor.
Păcatele sunt ca niște șerpi veninoși pe care îi ținem în suflet.
„Atâta vreme cât ținem păcatele nemărturisite, ascunse cu voia, atâta vreme atârnă pedeapsa lor asupra noastră, ca o sabie care stă să cadă peste viața noastră”.
„Când îți recunoști vina, Dumnezeu îți ușurează necazul”
Părintele Arsenie zicea că suferința celui mărturisit este mai ușoară, căci îi ușurează Dumnezeu încercările și îi dă răbdare și înțelegere.
Unul ca acesta este luminat la minte și liniștit și prin spovedanie își recapătă nevinovăția.
„De îndată ce mărturisim păcatele și vinovăția, primejdia morții o înlătură Dumnezeu de deasupra noastră”. Dimpotrivă, cel nemărturisit „e întunecat, îndărătnic și mai rău se afundă”.
Cumpără cartea Calea pocaintei launtrice
Prin spovedanie suntem feriți de consecințele păcatelor, dar mai avem un câștiga: slăbește lucrarea patimilor. De aceea zicea Părintele că spovedania sinceră și curată este primul pas spre vindecarea noastră.
Spovedania deasă slăbește deprinderile patimilor
Nu doar faptele trebuie date în vileag, ci și gândurile, și pornirile sau dorințele cele mai ascunse ale inimii.
„Spovedania deasă și cercetarea conștiinței au rostul de a slăbi din fire deprinderile patimilor și a pune în loc deprinderile bune sau virtuțile contrare patimilor”.
Când nu te duci să spovedești gândurile, neputințele și viciile care te înrobesc, patimile se întăresc și sa fac ca niște funii care te trag la păcat.
Ce este păcatul? „Înfrângerea morală a sufletului de către un gând rău. De aceea, toate gândurile trebuie spuse înainte de a se întări și de a birui mintea, căci îndată ce sunt spuse, le piere puterea de a obseda, asupri, stăpâni mintea”.
În aceasta se arată taina spovedaniei, căci în ea lucrează harul Sfântului Duh, care curăță și tămăduiește.
Cumpără cartea „Minunile lui Arsenie Boca”
Ce canon dădea Părintele Arsenie
După spovedanie însă începe adevărata lucrare de vindecare. Pentru că nu este suficient să te spovedești, ci trebuie să începi să pui început vieții.
„Vinovăția ne-o iartă Dumnezeu îndată după mărturisire. Cu obișnuința de a păcătui trebuie să ne luptăm noi, uneori, toată viața”.
Relele care au intrat în om în 30-40 de ani de viață păcătoasă nu ies în 3 zile, „ci trebuie răbdare de o vreme mai lungă”.
Părintele Arsenie Boca nu dădea canoane grele, dar cerea schimbarea vieții.
„Pentru toate acestea trebuie să plătești. Să plătești cu suferințe, cu canon, pentru că păcatele trebuie plătite. Nu bani la preot, ci osteneală. Voi trebuie să vă schimbați purtarea. Voi căutați minuni aici, dar eu vă rog să vă schimbați purtările, că asta vrea Dumnezeu”.
Vroia să vadă, de la spovedanie la alta, progresul tău, spunea preotul Streza.
„Eu vă dau canoane cu rugăciuni multe, cu metanii multe sau post greu. Eu cer omului să se îndrepte, să nu mai facă păcate. Acesta e canonul: să te lași pentru totdeauna de păcate”.
Minunea întâlnirii cu Hristos
Spovedania nu este doar o înșirare a greșelilor făcute în trecutul vieții. Ci este și o confruntare cu viitorul, căci de aici începi noua ta viață, în Dumnezeu.
„Nu se poate, ca de la o stare de vorbă sinceră cu Dumnezeu (printr-un slujitor al Său), să nu ieși mai luminat, mai clarificat cu viața și cu rosturile”.
Mulți se plâng de preoți și se feresc să meargă la ei. Părintele Arsenie le zicea însă că toți preoții au har, chiar dacă unii mai au scăpări sau derapaje.
„Tu lui Dumnezeu te mărturisești când stai în genunchi în fața preotului; și să vă rugați pentru preot, mai ales când vă duceți să vă spovediți”.
Bine e să vă spovediți mai des
Părintele Arsenie vedea spovedania și împărtășania ca pe o întâlnire decisivă cu Dumnezeu și ca o împăcare cu El.
„Să folosiți clipa întâlnirii cu Hristos ca pe o rază de soare care vă luminează viața, că El este Calea, Adevărul și Viața. Să-L luați pe Hristos cu inima împăcată cu Dumnezeu. Să nu plecați din fața lui Hristos întristați, ca tânărul bogat care n-a înțeles cu Cine stătea de vorbă”.
Părintele Arsenie recomanda spovedanie în fiecare post.
„Măcar de șase ori pe an să vă mărturisiți: de două ori în posturile mari – Postul Crăciunului și Postul Paștelui, o dată în Postul Sfinților Apostoli și o dată în Postul Adormirii Maicii Domnului”.
Dar nu trebuie să așteptăm vremea posturilor ca să facem această lucrare sfântă de curățire a vieții noastre.
„Dar bine e să vă spovediți mai des, la toate sărbătorile mari și ori de câte ori aveți ceva pe suflet. Mergeți la preotul vostru de parohie și vă mărturisiți”.
Surse articol:
1. Părintele Nicolae Streza, Cum spovedea Părintele Arsenie: https://www.crestinortodox.ro/religie/cum-spovedea-parintele-arsenie-153895.html
2. Cuvântul Ortodox, Părintele Arsenie Boca despre post, spovedanie: https://www.cuvantul-ortodox.ro/parintele-arsenie-boca-despre-razboiul-nevazut-post-spovedanie-rugaciunea-maicii-domnului-cea-mai-mare-minune/
3. Episcopia Italiei, Spovedania – Părintele Arsenie Boca: https://episcopia-italiei.ro/mps/2018/11/spovedania-pr-arsenie-boca/