Fie că stai sau mergi, mănânci sau lucrezi, rostește întotdeauna această rugăciune

Cea mai bună îndeletnicire pentru mintea noastră nu este imaginația, visarea sau planurile de viitor. Ci este rugăciunea. Pentru aceasta a și fost ea „gândită” dintru început.

Părintele Arsenie Boca avea o vorbă frumoasă, care aseamănă mintea cu o moară.

Fie ca stai fie ca mergi, roaga-te neincetat

Fie ca stai fie ca mergi, roaga-te neincetat

Mintea se ocupă toată ziua cu ceea ce o preocupă de dimineață, ca o piatră de moară, care macină în restul zilei grâu sau neghină”.

Strădania noastră este să nu lăsăm mintea goală sau ocupată cu deșertăciuni, ci să îi dăm să macine numele lui Iisus.

Să ne străduim să punem întotdeauna de dimineață grâu, pentru ca vrăjmașul să nu toarne neghină. Să petrecem ziua ce începe așa fel încât ea să ne poată duce către ziua veșnică, iar nu către noaptea veșnică”.

Fie că stai sau ești pe drum, fie că lucrezi ceva cu mâinile, roagă-te. Acesta este sfatul de căpătâi privind rugăciunea minții. Iată ce spune unul din marii dascăli ai rugăciunii lui Iisus, Sfântul Paisie de la Neamț:

Dacă stai, șezi, mănânci, călătorești ori faci altceva – rostește întotdeauna această rugăciune cu străduință, îndemnându-te către ea”.

 Cumpără cartea 

O noapte in pustia Sfantului Munte

O noapte in pustia Sfantului Munte

Nu există loc sau timp în care să nu putem rosti această scurtă dar puternică rugăciune: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă”.

Sfântul Paisie Velicikovski ne arată și motivul pentru care ar trebui să ne rugăm neîncetat cu această rugăciune: „pentru că ea nimicește vrăjmașii nevăzuți, precum ostașul nimicește dușmanii cu sulița”.

Și alți părinți au asemuit rugăciunea inimii cu o armă neînfrântă împotriva diavolului. Această rugăciune lucrează tainic și adânc în ființa noastră. Pe de o parte, ne păzește mintea curată și trează.

Pe de altă parte, ne ferește de gândurile rele, de dorințele nefolositoare și de ispite. Totodată, ne ține gândul la Dumnezeu, Care este dăruitorul a tot binele.

 Cumpără cartea 

Dumnezeul meu - Despre rugaciunea inimii, lupta cu gandurile si ascultare

Despre rugaciunea inimii, lupta cu gandurile si ascultare

Cuviosul Paisie Velicikovski, ca și alți părinți (precum Gheron Iosif Isihastul), recomanda rostirea acestei rugăciuni în primă fază cu buzele, cu gura.

De la rostirea îndelungată a rugăciunii cu limba se naște rugăciunea cu mintea, iar de la ea – cea a inimii”.

Până să se coboare mintea în inimă și rugăciunea să se lucreze de la sine, este cale lungă. Rugăciunea lui Iisus necesită multă silire, multă osteneală și priveghere.

 Cumpără calendarul 

Calendar - Un cuvant pentru fiecare zi a anului despre rugaciunea inimii

Calendar – Un cuvant pentru fiecare zi a anului despre rugaciunea inimii

De aceea, cu cât ne antrenăm mai des și mai mult în rostirea ei, cu atât o vom deprinde mai repede.

Întipărește-o și în gândul tău, nu te rușina s-o spui orșiunde te vei afla, iar când limba și gura vor obosi, atunci roagă-te numai în gând”.

Citește șiRugăciunea lui Iisus duce mai repede la mântuire – Sfântul Paisie de la Neamț

Surse articol:

1. Sfântul Cuvios Paisie Velicikovski de la Neamț, Crinii Țarinii, Doxologia: https://doxologia.ro/rostiti-rugaciunea-lui-iisus-oriunde-va-aflati
2. Părintele Arsenie Boca, Mărgăritare duhovnicești: https://www.crestinortodox.ro/comunitate/group_discussion_view.php?group_id=86&grouptopic_id=7001

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.