Rugăciune către Sfântul martir Atanasie Todoran (12 noiembrie) – tras pe roată pentru apărarea ortodoxiei și drepturilor românilor ardeleni
În ultima vreme au început să încolțească în inimile multora semințe ale nădejdii într-un viitor mai luminos.
Și pentru ca această nădejde să dea roade, trebuie să ne aducem aminte și să cerem ajutorul sfinților români. Ei ne pot insufla credință, bărbăție, curaj și demnitate.
Nu trebuie să uităm nici o clipă faptul că istoria țării noastre este clădită pe jerfta multor martiri și eroi ai neamului românesc. Unul din ei, poate cel mai vârstnic, este Sfântul Atanasie Todoran din Țara Năsăudului.
Cuprins
Cine a fost Atanasie Todoran
Așa cum spune în troparul său, a fost un mare luptător pentru credință și neam, biruitor al potrivnicilor lui Hristos și apărător neînfricat al Ortodoxiei.
Așa cum a simțit și a trăit credința, așa a și murit: „primind cu bărbăție moarte de martir”. Nu a cedat nicio clipă la ispitele, presiunile și amenințările asupritorilor. Dimpotrivă, a mărturist pe Hristos, Dumnezeu cel adevărat și a câștigat slava cerească și cununa neveștejită a sfințeniei.
Sfântul Todoran a primit cununa suferinței mai întâi și așa a preschimbat-o în cununa neveștejită a biruinței. Cei 104 ani nu l-au împiedicat de la moartea martirică.
Un astfel de sfânt ne poate îmbărbăta și pe noi în Duh și Adevăr. Din viața lui aflăm că a strălucit în virtuți încă din tinerețe. Întotdeauna a fost un mărturisitor al credinței ortodoxe, opunându-se cu îndârjire nedreptăților venite din afară.
S-a ridicat cu bărbăție pentru apărarea drepturilor fraților ortodocși din Ardeal și a credinței strămoșești.
Aflându-se într-un regiment de pe lângă Viena, a dezertat și s-a întors în țară, refugiindu-se prin Munții Țibleșului din Maramureș.
Pentru această faptă a fost închis în Turnul Dogarilor din cetatea Bistriței. După câțiva ani a fost eliberat și s-a dus în Bichigiu. La moartea fiului său, s-a opus spovedaniei de către un preot unit și împărtășirii acestuia cu azimă, nefiind niciun preot ortodox în sat.
Mai târziu a tratat cu guvernul din Viena militarizarea a 21 de comune, cerând păstrarea credinței ortodoxe a românilor transilvăneni. La scurt timp, a realizat că dorința lui nu a fost luată în serios și că regimul grăniceresc avea ca scop convertirea lor la catolicism.
Tras pe roată la 104 ani
Când a venit Generalul Bukow de la Curtea din Viena să depună jurământul grănicerilor năsăudeni și să sfințească drapelele de luptă pe platoul „La mocirla”, moș Tănase Todoran a ieșit călare în față și a ținut o cuvântare despre libertate și nevoia de a-și apăra sfânta credință.
La îndemnul său de a lăsa armele jos, soldații au trecut de partea lui în semn de protest față de Curtea din Viena. Ulterior, cei care nu s-au supus, au fost pedepsiți.
Pe 12 noiembrie 1763 a avut loc execuția. Bătrânul Atanasie, în vârstă de 104 ani, a fost frânt cu roata de sus în jos, legându-i capul de o roată.
În sentința de condamnare a fost scrisă vina lui, anume aceea că „i-a reținut pe oameni de la unire și de la înrolarea în statutul militar grăniceresc”.
Acest bătrân înțelept era plin de puterea lui Hristos. De aceea nu s-a înfricoșat de chinuri.
„Mânat de râvnă pentru Biserica dreptmăritoare, te-ai asemănat apostolilor și martirilor celor de demult, fericite Atanasie. Căci nici povara bătrâneților, nici neputințele trupești nu te-au oprit să mărturisești cu îndrăzneală înaintea dregătorilor acestei lumi, apărând legea străbună a neamului tău”.
Ceilalți „vinovați” – Vasile Dumitru din Mocod, Grigore Manu din Zagra și Vasile Oichi din Telciu au fost martirizați prin spânzurare. Alți 19 inși au fost bătuți cu vergi și mulți dintre ei au murit.
Să îi chemăm în ajutorul nostru pe acești sfinți români mărturisitori, ca să ne înarmeze cu putere și cu „sfânta și dumnezeiasca îndrăznire”, ca să piară de la noi toată lenea și frica.
Rugăciune către Sfântul martir Atanasie Todoran
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
„O, Sfinte martire Atanasie, cel ce te-ai învrednicit de darul sfințeniei pe care Dumnezeu o pregătește aleșilor Săi din toate neamurile, ca dar pentru virtute!
Luptător pentru credinţă şi neam, biruitor al potrivnicilor lui Hristos şi apărător neînfricat al Ortodoxiei, ai odrăslit în Ţara Năsăudului, primind cu bărbăţie moarte de Martir.
Pentru aceasta, nimicind amăgirile asupritorilor, ai câştigat cununa cea neveştejită a sfinţeniei. Fericite Atanasie, roagă-L pe Hristos Dumnezeu să miluiască şi să mântuiască sufletele noastre
Cel ce pentru apărarea credinței dreptmăritoare a neamului nostru ai primit răsplata muceniciei, îngenunchind în fața icoanei tale, luminată de har și dătătoare de nădejde, cu smerenie, evlavie și întăriți întru dragoste pentru jerfta ta cea bineplăcută lui Hristos, te rugăm:
Dă-ne în ceasul acesta putere, tărie și răbdare, ca să putem birui toate uneltirile vrăjmașilor văzuți și nevăzuți. Ca prin mijlocirea ta și cu ajutorul lui Dumnezeu, să zdrobim toate ispitele diavolești, poticnirile, neînțelegerile, ura, necazul, potrivniciile dintre noi și frații noștri.
Dăruiește Bisericii și neamului tău pace și liniște, ca să urmeze poruncilor lui Dumnezeu. Păzește credința noastră ortodoxă și ne ferește de silniciile celor rău-credincioși.
Depărtează de la noi cearta și tulburarea și prin rugăciunile tale cele sfinte, cere lui Hristos Dumnezeu să ne dea iertare de păcate.
Căci El este Cel ce te-a chemat în lăcașurile Sale și pe El Îl preamărim întru toți vecii: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, Treimea cea deoființă și nedespărțită. Amin”.
Citește și – Ce cer oamenii de la Dumnezeu și ce cere Dumnezeu oamenilor – Părintele Arsenie Boca
Surse articol:
1. Acoperământul Maicii Domnului, Acatistul Sfântului Martir și Mărturisitor Năsăudean Atanasie Todoran din Bichigiu (12 noiembrie): https://acoperamantulmaiciidomnului.wordpress.com/2021/08/24/acatistul-sfantului-martir-si-marturisitor-nasaudean-atanasie-todoran-din-bichigiu-12-noiembrie/
2. Creștin Ortodox, Sfântul Anatasie Todoran: https://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/sfantul-atanasie-todoran-122221.html