„Ca să zici rugăciunea inimii trebuie să ai inimă!” Părintele Ghelasie Țepeș
Într-o conferință duhovnicească susținută în anul 2019 la care a fost invitat să vorbească, regretatul Părinte Ghelasie Țepeș atrage atenția asupra practicării corecte a rugăcunii lui Iisus.
Părintele Ghelasie obișnuia să îi întrebe pe cei care veneau la el în ce fel se roagă și ce rugăciuni fac.
Unii îi spuneau că se roagă cu rugăciunea minții sau a inimii. Apoi el îi întreba: „Da’ Tatăl nostru știi? Da’ Crezul, îl știi? Da’ psalmul 50?”
Nu poți să „îi dai direct cu rugăciunea inimii” dacă tu nu știi nici măcar rugăciunile elementare ale Bisericii.
„Prima dată învață toate rugăciunile acestea și pe urmă te vei putea ruga rugăciunea minții sau a inimii”.
Părintele Ghelasie dădea exemplu pe călugări și călugărițele din mănăstiri care, deși se roagă zi și noapte, tot nu pot să spună rugăciunea lui Iisus.
Motivul pentru care nu te poți ruga așa de ușor cu această rugăciune este că încă nu te-ai curățit de patimi și de răutate.
„Trebuie să te despătimești. Trebuie să scoți gândurile murdare din tine. Trebuie să scoți vicleniile din tine”.
Cum să chemi numele lui Iisus dacă în tine încă clocotesc patimi, răutăți, judecarea aproapelui, invidii, necurății, minciuni, ură, mânie? De multe ori, nici nu ne dăm seama că avem acestea în inimă. Căci din inimă ies cele rele, spune Mântuitorul.
O doamnă s-a dus la părintele Ghelasie să-l întrebe dacă poate să rostească rugăciunea inimii.
„Dragă, trebuie să ai inimă ca să zici rugăciunea inimii”. Iată un răspuns simplu, dar plin de tâlc duhovnicesc.
Uite cum te verifici dacă ești pregătit să te rogi cu această rugăciune: „Dacă cineva te-a necăjit, ai judecat-o pe acea persoană? Ai vorbit-o de rău?”
Dacă răspunul este da, înseamnă că nu ai inimă. Înseamnă că încă nu te poți ruga din inimă. Mântuitorul nu poate veni încă în inima ta, fiindcă nu este curățită de păcat. „Vezi? Unde ți-e inima?”
Abia atunci când te despătimești și te lupți cu egoismul, mândria și trufia din tine, ești în stare să spui această rugăciune.
„Ca să zici rugăciunea inimii trebuie să ai inimă! Când ai inimă zi rugăciunea inimii”.
Este bine ca atunci când vrei să practici această rugăciune, să ceri sfatul duhovnicului. Dacă faci totul cu ascultare și binecuvântare, ești ferit de ispite, capcane și înșelări. Mai ales dacă ești începător în cele duhovnicești.
Citește și – Din ce cauză nu putem rosti neîncetat rugăciunea inimii? Părintele Sofian Boghiu
Sursă articol Mănăstirea Sf. Dimitrie Sighișoara, Mărgăritare pentru suflet – părintele Arhimandrit Ghelasie Țepeș: https://www.youtube.com/watch?