Rugăciune către Sfânta Teofana Basarab (28 oct.), prima monahie din România – ajutătoare a familiilor și păzitoare a copiilor

O sfântă recent canonizată și trecută în calendarul creștin ortodox al Bisericii române în data de 28 octombrie este Sfânta Teofana Basarab.

Este consemnată în istorie ca prima monahie din România și considerată model de pentru maicile din mănăstiri, cât și pentru maicile cu prunci care au familie.

Rugaciune catre Sfanta Teofana Basarab

Rugaciune catre Sfanta Teofana Basarab: Acoperământul Maicii Domnului

Sfânta Teofana Basarab – viața

Fiindcă s-a născut pe pământ românesc, dar a trăit ultima parte a vieții în Bulgaria, o cinstesc deopotrivă românii și bulgarii.

Cuvioasa Teofana a fost fiica cea mare a domnitorului Basarab I al Țării Românești, de aceea a fost numită „Teofoan Basarab”.

Familia ei a trăit în cetatea Dabaca din Transilvania. Numele de botez i-a fost Braida, iar după căsătoria cu prințul Ivan Alexandru, s-a numit Teodora.

Aceștia au născut trei băieți și o fată. După 23 de ani de căsnicie, soțul ei divorțează de ea și se recăsătorește cu o evreică.

Teodora este alungată și obligată să părăsească Țara Românească. Ia drumul călugăriei, stabilindu-se într-o mănăstire de maici de lângă Tranovo, Bulgaria.

La călugărie primește numele de Teofana. După mai mulți ani petrecuți aici, se mută la Mănăstirea Albotina din Vidin – un oraș de pe malul sudic al Dunării, în nord-vestul Bulgariei.

 Cumpără cartea 

Familia sfintilor imparati Romanov

Familia sfintilor imparati Romanov

Se presupune că la scurt timp după venirea ei la această mănăstire a trecut la cele veșnice. Sfânta Teofana a sfârșit ca mucenică, fiind ucisă de turcii care au atacat Vidinul în anul 1396. Păgânii au înjunghiat-o, rănind-o în șapte locuri ale trupului.

Cinstitul ei trup a fost îngropat în Mănăstirea Albotina. Nu se cunosc multe detalii din viața sau faptele ei ca împărăteasă sau ca monahie.

Însă chipul ei a rămas în memoria bulgarilor, care o prețuiau ca pe o sfântă din timpul vieții. Această venerare a poporului a dus la canonizarea ei de către Biserica Ortodoxă din Bulgaria.

Rugăciune către Sfânta Teofana Basarab

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ 

Sfântă cuvioasă Maică Teofana, mlădiță din neamul domnesc al Basarabilor, primește cu bunăvoință laudele pe care ți le aducem, cinstind, după cuviință, viața virtuoasă, răbdarea necazurilor și nevoințele călugărești, prin care te-ai făcut lăcaș vrednic al strălucirii harului dumnezeiesc și ai dobândit în ceruri răsplătiri netrecătoare de la Mântuitorul Hristos, Căruia te rogi stăruitor pentru noi.

 Cumpără cartea 

Domnita Ileana-Maica Alexandra

Domnita Ileana-Maica Alexandra

Ceea ce ai fost fiică ascultătoare a celui dintâi domnitor al Țării Românești, ocrotește țara aceasta, în care te-ai născut și luminează poporul român și pe conducătorii săi, spre împlinirea voii lui Dumnezeu.

Ceea ce ai fost soție devotată, ajută familiile creștine și le dăruiește unire, pace și înțelegere. Ceea ce ai fost mamă devotată, păzește pe copii de orice suferință și dă-le să iubească învățătura, bunătatea și înțelepiunea.

Ceea ce ai răbdat multe suferințe și necazuri, dăruiește mângâiere duhovnicească tuturor celor încercați de felurite întristări ale vieții. Insuflă-le nădejde în dumnezeiasca purtarea de grijă.

Ceea ce ți-ai sfârșit viața în nevoințe călugărești, povățuiește pe monahii în războiul nevăzut cu patimile și ispitele, sprijinindu-i pentru dobândirea rugăciunii curate și a celorlalte virtuți.

Cuprinde în rugăciunea ta lumea toată și adu la cunoașterea adevărului pe cei rătăciți. Cere pentru noi toți iertare de păcate și îndreptare vieții, ca și noi să ne învredicim a dobândi veșnicele bunătăți, slăvind pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, în vecii vecilor. Amin”.

Citește și: Rugăciune către Sfânta Verena, sfânta curăției – doctorița fără de arginți și tămăduitoarea bolilor molipsitoare

Surse articol:

1. Protos. Ioan Dumitru, Cuvioasa Teofana Basarab – o sfântă a românilor și bulgarilor: Doxologia: https://doxologia.ro/cuvioasa-teofana-basarab-o-sfanta-romanilor-bulgarilor
2. Creștin Ortodox, Canonizarea Cuvioasei Teofana Basarab: https://www.crestinortodox.ro/stiri/crestinortodox/canonizarea-cuvioasei-teofana-basarab-160796.html
3. Acoperământul Maicii Domnului, Acatistul Sfintei Cuvioase Teofana Basarab: https://acoperamantulmaiciidomnului.wordpress.com/category/acatiste-ale-sfintilor-romani/10-octombrie/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.