Rugăciune către Sfânta Verena, sfânta curăției – doctorița fără de arginți și tămăduitoarea bolilor molipsitoare

Această frumoasă și folositoare rugăciune este adresată unei sfinte din Elveția, mai puțin cunoscută la noi.

Biserica Ortodoxă face pomenirea pe data de 1 septembrie. Este vorba despre Sfânta Verena.

Rugaciune catre Sfanta Verena

Rugaciune catre Sfanta Verena: Acoperământul Maicii Domnului

Sfânta Verena – viața 

Cuvioasa Verena este considerată o sfântă a curăției și numărată în rândul doctorilor fără de arginți. Așa cum aflăm din Acatistul ei, s-a născut în Teba din Egipt, fiind fiică de părinți bogați și credincioși.

Din tinerețe a deprins meșteșugul tămăduirii bolilor cu ajutorul plantelor. Când verișorul ei, Victor, a fost chemat la război de împăratul Diclețian, Verena nefiind căsătorită, a mers și ea cu oastea. A îngrijit de cei răniți, legându-le rănile și oferindu-le hrană.

Fiind martoră la mucenicia Sfântului Maxim, care ducea mâncare pe ascuns creștinilor din temniță, s-a hotărât să se dedice cu totul slujirii Domnului.

Când războiul a fost câștigat de Legiunea Tebaida, împăratul le-a poruncit ostașilor să aducă jertfă idolilor.

Toți erau creștini și nu vrut să se lepede de credința în Hristos. Multă vărsare de sânge a fost atunci, 6.600 de ostași creștini au fost uciși pentru credință. Între ei s-a aflat și Victor, pe care Verena l-a îngropat cu cinste.

 Cumpără cartea 

Psihoterapia ortodoxa

Psihoterapia ortodoxa

Vindeca bolnavii cu plante

După acea cumplită prigoană, Verena s-a retras împreună cu câteva fecioare într-o peșteră mică din Alpii Evleției. Acolo au început a petrece în post, rugăciune și nevoință, ducând o viață ascetică aspră.

Se îndeletnicea cu țesutul de haine, pe care apoi le vinda. Pe localnici îi tămăduia cu ajutorul plantelor, făcând din ele leacuri vindecătoare.

Astfel, Verena a început o lucrare de doctor, care vindeca nu numai cu plante, ci și cu rugăciunea.

Harismele Sfântei Verena

Văzând Dumnezeu dragostea ei de semeni, a înzestrat-o cu harisme minunate. Pe mulți din cei cu boli de piele, molimă sau orbire îi făcea sănătoși. Le spunea celor bolnavi că suferința li se trage și din necurăția trupului.

De aceea îi sfătuia să se spele și să se îngrijească. Cuvioasa Verena le învăța pe femei de asemenea să își păstreze trupul curat, adică în feciorie.

Dumnezeu i-a dat și puterea de a alunge pe demoni, întorcând pe mulți idolatri la credința în Dumnezeu.

Sfânta Verena a lucrat în Elveția și ca un apostol al Domnului, propovădind în acele părți învățătura creștină.

 Cumpără cartea 

Boala si tamaduirea sufletului

Boala si tamaduirea sufletului

Întemnițată pentru Hristos

Vrăjmașul diavol, nesuferind lucrarea ce se făcea acolo, a întărâtat pe guvernatorul locului. Acesta a poruncit ca Verena să fie prinsă și întemnițată.

În noaptea aceea, i s-a arătat Sfântul Maritius, mucenicul de frunte al Legiunii Tebaide, care a îmbărbătat-o ca să nu se teamă.

I-a spus că Dumnezeu o va slobozi și nu va pătimi nimic rău. Guvernatorul s-a îmbolnăvit și a înțeles că aceasta este o pedeapsă a Dumnezeului creștinilor. Chemând-o pe Vera, a rugat-o să-l vindece. Iar ea, rugându-se pentru el, s-a făcut sănătos și a fost slobozită din închisoare.

Nemaivoind să primească cinste din partea oamenilor, Verena a dorit să petreacă în singurătate, ca să se poată adânci mai mult în rugăciune.

 Cumpără cartea 

Stiinta medicinei duhovnicesti

Stiinta medicinei duhovnicesti

Viețuirea pe o insulă cu șerpi veninoși

Suindu-se pe o piatră, a mers pe un râu până a sosit la un mal. Era o insulină plină de șerpi veninoși. Însă ea nu s-a înfricoșat de ei, ci făcând rugăciune, reptilele au plecat.

La scurt timp s-au adunat în jurul Verenei mai multe fecioare care vroiau să viețuiască asemenea ei, în post și rugăciune.

Astfel a luat naștere acolo o obște de monahii. Fecioarele viețuiau în sărăcie, curăție trupească și sufletească, nefiind totuși lipsite de cele necesare.

Față de acele tinere, Verena era ca o mamă și ca o povățuitoare, căci le învăța să alunge de la ele patima clevetirii, a bârfei și a altor păcate care se ivesc în relațiile dintre femei.

Vindecarea leproșilor

Verena a început din nou să folosească plantele medicinale din acele locuri pentru a face medicamente. Cu ele vindeca pe leproși și pe cei bolnavi din sate, mergând ea însăși în căutarea lor.

Ajungând la 64 de ani, Maica Domnului i-a vestit vremea mutării ei la ceruri. Astfel, Cuvioasa Verena și-a dat sufletul cu pace în mâinile Domnului său.

Sfânta Verena este pildă pentru toți cei ce vor să viețuiască în curăție trupească și sufletească.

Pustinicii pot fi numiți „mucenici ai sufletului”, datorită asprelor nevoințe prin care își supun trupul duhului și a lepădării desăvârșite de sinele egoist și iubitor de plăceri deșarte.

Este pildă de iubire față de cei suferinzi, de milostivire și sfințenie.

Pe Sfânta Verena o putem chema în rugăciune ca să ne izbăvească de feluritele boli care ne cuprind trupul. Este o mare tămăduitoare de bolile molipsitoare, de orbire și molime.

Prin rugăciunea ei alungă duhurile necurate, magia și vrjile și toată primejdia șerpilor și vietăților veninoase.

Rugăciune către Sfânta Verena

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ 

Sfântă Verena, cuvioasă pustnică și duhovnică, povățuitoare a monahiilor și iscusită călăuzitoare pe calea mântuirii, vino degrabă și auzi aceste rugăciuni aducând împlinirea lor, precum Dumnezeu voiește.

Alungă șerpii și toate reptilele din viața noastră. Vindecă-ne de lene, de nepăsare, de murdăria trupească și sufletească.

Zidește în noi hărnicia sfinților, să fim lumini curate care să aducem miros de bună mireasmă Domnului prin rugăciune și oamenilor prin bunătatea inimii.

Mijlocește pentru noi de la Dumnezeu iertarea păcatelor și salvarea de toate necazurile bolilor, ispitele, molimele și uneltirile de moarte, ca să trăim în rugăciune curată și să ne desfătăm de dulceața raiului.

Tămăduiește-ne rănile trupești și sufletești. Curăță-ne de toată cenușa patimilor, vindecă spinii păcatelor, toarnă apa Vieții peste inimile noastre și piaptănă părul nostru cu har, ca să avem puterea minții, înțelepiune și desăvârșire duhovnicească.

Să ne trezim la realitatea celor din jur și să înțelegem că doar la Dumnezeu este izbăvirea, căci la El ne închinăm și pe El Îl slăvim ca Părinte ceresc, acum și în vecii vecilor. Amin.

Sursă articol: Acoperământul Maicii Domnului, Acatistul Sfintei Cuvioase Verena, Sfânta curăției, pustnică și doctoriță fără de arginți din Elveția: https://acoperamantulmaiciidomnului.wordpress.com/2024/10/22/acatistul-sfintei-cuvioase-verena-sfanta-curatiei-pustnica-si-doctorita-fara-de-arginti-din-elvetia-1-septembrie/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.