Sfârșitul lumii nu depinde de Dumnezeu, ci de purtarea noastră – Părintele Arsenie Boca

Pe mulți dintre noi ne frământă subiectul apocalipsei. Mulți cuvioși și sfinți și-au exprimat părerile, trăirile sau revelațiile cu privire la sfârșitul lumii.

Părinții și duhovnicii din veacurile apropiate erau adeseori întrebați de credincioși ce le pot spune despre apocalipsă. Fiecare dintre ei are câte un răspuns – mai concret sau mai evaziv, mai general sau mai personal.

Sfarsitul lumii nu depinde de Dumnezeu ci de purtarea noastra

Sfarsitul lumii nu depinde de Dumnezeu ci de purtarea noastra: Mărturisitorii

Și Părintele Arsenie Boca a fost chestionat în legătură cu sfârșitul lumii. În cartea „Mărturii din Țara Făgărașului despre Părintele Arsenie Boca” apar câteva lămuriri pe care duhovnicul de la Sâmbăta le făcea asupra acestei teme.

 Cumpara cartea 

Mari duhovnici

Mari duhovnici

Sfârșitul lumii nu depinde de Dumnezeu

Părintele Arsenie zicea că sfârșitul lumii depinde de purtarea noastră, a tuturor. Nu depinde de Dumnezeu, fiindcă El nu voiește moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu.

Noi suntem cei care Îi forțăm mâna lui Dumnezeu ca să gate cu lumea mai repede. Când fărădelegile se vor înmulți atât de mult încât iubirea dintre oameni se va răci de tot, atunci va veni sfârșitul.

„Când fărădelegile vor încleșta mintea și inima oamenilor și-i vor sălbătici așa de tare, încât vor zice că nu le mai trebuie Dumnezeu și Biserică și preoți, încât va fi sălbăticirea și nebunii urii (Luca 6, 11) peste tot pământul, atunci vine sfârșitul”.

Părintele Arsenie spunea că la sfârșitul vremurilor, călugării vor deveni ca mirenii, iar mirenii vor fi ca diavolii. Atât de mare va fi căderea de pe urmă.

Sfârșitul atârnă de purtările noastre

Nu trebuie să ne gândim la Apocalipsă ca la ceva predestinat sau care se va petrece de la sine, fără ca noi să avem vreo contribuție.

Ci fiecare trebuie să cugete la propriul său sfârșit și să să-și corecteze viața. Felul în care viețuim fiecare dintre noi poate accelera sau întârzia sfârșitul lumii.

Avem ca pildă pe niniviteni. Fărădelegile săvârșite de acest popor deveniseră strigătoare la cer și sabia era gata să se pogoare asupra lor.

Dar la avertismentul prorocului Iona, ninivitenii s-au întors la 180 de grade. Nu numai că au încetat să mai păcătuiască, dar au arătat roade vrednice de pocăință. De la om până la dobitoc întreg poporul a postit 40 de zile, implorând mila lui Dumnezeu.

 Cumara cartea 

Calea pocaintei launtrice

Iată cum se abate mânia și dreptarea divină de la noi, prin post, rugăciune și faptele pocăinței adevărate.

„Așa și noi, dacă ne căim, Dumnezeu poate să mai țină lumea mii de ani”.

Doar Sfânta Liturghie mai ține lumea

Lumea aceasta se mai ține doar datorită Liturghiei. Așa zice Părintele Arsenie în cartea „Cărarea Împărăției”:

„Precum Taina pocăinței sau mărturisirea este judecata milostivă a lui Dumnezeu, ascunsă în chip smerit, și iubitorii de smerenie dau de darul acesta, asemenea și Sfânta Jertfă a Mântuitorului din Sfânta Liturghie, ascunde, iarăși sub chip smerit, o taină a ocârmuriii lumii”.

Părintele amintește apoi de părinții de demult, care „știau pricina pentru care nu se arată Antihrist în zilele lor, căci Sfântul Apostol Pavel vorbește despre taina aceasta în chip ascuns, dar n-o numește. E Sfânta Liturghie sau Jerfta cea de-a pururi, despre care a grăit Domnul prin Daniil și apoi Însuși ne-a învățat”.

 Cumpara cartea 

Noi marturii despre Parintele Arsenie Boca

Liturghia oprește arătarea omului nelegiuirii, spune Părintele Arsenie. „De aceea și Sângele Mielului din Sfânta Împărtășanie mai ține sufletul în oase și lumea în picioare”.

Odată, pe când Părintele se ruga la Liturghie pentru pacea a toată lumea, a auzit un glas lăuntric care i-a zis: „Nu te mai ruga de Mine să le dau pacea, roagă-te de ei să își schimbe purtările”.

Răscumpărați vremea

Oamenii se roagă la Dumnezeu să îi scape de necazuri, iar Dumnezeu se roagă de ei să își îndrepte viața. Care de cine să asculte mai întâi, zicea părintele Arsenie.

Când s-a apropiat de ultima parte a vieții, Părintele zicea că el ar mai fi putut să trăiască, dar nu mai vrea, din cauză că sfârșitul este foarte aproape.

În contextul acestor cuvinte realizăm că nu mai avem timp de pierdut. Nu mai trebuie să amânăm pocăința, ci îndată să ne silim a pune început vieții.

Răscumpărați vremea, că zilelele rele sunt, spunea marele apostol în urmă cu 2.000 de ani.

Oare, în vremea noastre, cum mai sunt zilele? Cât de rele s-au făcut?

Surse articol:

1. Sellena, Arsenie Boca – Sfârșitul lumii depinde de purtarea lumii: https://www.youtube.com/watch?v=jNUFhClvH6E&ab_channel=SELLENA
2. Ieromonah Arsenie Boca, Doxologia: https://doxologia.ro/sfanta-liturghie-mai-tine-lumea

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.