Cea mai veche rugăciune adresată Maicii Domnului – „Sub milostivirea ta scăpăm”

Un papirus găzduit în biblioteca „John Rylands” din Manchester conține un scurt fragment dintr-o rugăciune adresată Fecioarei Maria.

Fragmentul este în limba greacă și datează din secolul III-IV. Este considerată cea mai veche rugăciune scrisă către Maica Domnului.

Cea mai veche rugaciune catre Maica Domnului

Cea mai veche rugaciune catre Maica Domnului

Papirus din secolul 3 demonstrează cultul Maicii Domnului la primii creștini

Acest papirus se numește „Sub tuum praesidium” și înseamnă „Sub milostivirea ta”. Acestea sunt chiar cuvintele cu care începe rugăciunea.

A fost făcută publică abia în anul 1938. La scurt timp după apariție, specialiștii în liturgica creștină primară au identificat-o a fi una din cele mai vechi forme de venerare și rugăciune către Fecioara Maria.

Imnul a suferit deteriorări, iar forma pe care o știm noi astăzi este cea rezultată după restaurare.

Sub milostivirea ta scăpăm Născătoare de Dumnezeu

„Ὑπὸ τὴν σὴν εὐσπλαγχνίαν καταφεύγομεν Θεοτὸκε· τὰς ἡμῶν ἱκεσίας μὴ παρίδῃς ἐν περιστάσει ἀλλ᾽ ἐκ κινδύνου λύτρωσαι ἡμᾶς μόνη ἁγνὴ μόνη εὐλογημένη”.

Sub milostivirea ta scăpăm, Născătoare de Dumnezeu. Rugăciunile noastre nu le trece cu vederea în nevoi, ci din primejdii ne izbăvește pe noi, una curată, una binecuvântată”.

Această rugăciune este  cunoscută deopotrivă în cultul liturgic al grecilor, latinilor și copților și utilizată chiar și în zilele noastre. Cântarea care a fost alcătuită pentru aceste versuri este deosebit de frumoasă și înălțătoare.

  Cumpără cartea  

12 paraclise ale Maicii Domnului

12 paraclise ale Maicii Domnului

Textul recunoaște fecioria și maternitatea Fecioarei Maria, dar puterea ei de mijlocire către Dumnezeu.

Papirusul constituie astfel o mărturie primară a existenței și vericidității cultului Fecioarei Maria încă de la sfârșitul secolului al III-lea.

Folosită ca amuletă

Întrucât papirusul este scris doar pe o parte, iar pe spate este gol, specialiștii cred că acesta a fost folosit doar pentru uz particular.

Există semne de împăturire a lui, ceea ce sugerează că ar fi fost utilizat ca amuletă.

Este inedit să descoperim dovezi atât de clare ale cultului mariologic la creștinii egipteni. Aceștia începuseră să se roage Preasfintei Născătoare de Dumnezeu înainte de finalul secolului 3.

O recunoșteau drept Născătoare de Dumnezeu și Maică a Fiului lui Dumnezeu, credeau în puterea ei de ocrotire și invocau ajutorul ei.

 Cumpără cartea Canoane închinate Maicii Domnului 

Maica Domnului - Canoane

Maica Domnului – Canoane

Forma de amuletă a acestei rugăciuni demonstrează că oamenii aveau deja o evlavie aparte față de Maica Domnului și o manifestau în moduri concrete.

Adresarea la plural a celor care se roagă Fecioarei Maria și cer mijlocirea ei arată de asemenea că, în acele timpuri, evlavia și cinstirea Maicii Domnului erau practicate la nivel comunitar.

 Cumpără cartea Buchet de Paraclise către Maica Domnului 

Buchet de Paraclise Maica Domnului

Buchet de Paraclise Maica Domnului

Sursă articol: Cea mai veche rugăciune adresată Maicii Domnului (papirus din sec. III): https://ortodox.md/cea-mai-veche-rugaciune-adresata-maicii-domnului-papirus-din-sec-iii/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.