Rugăciune către Sfânta Arghira – ocrotitoarea căsătoriilor și păzitoarea de despărțire

Această rugăciune pentru ocrotirea căsătoriilor și familiilor este adresată unei sfinte mai puțin cunoscute. Este vorba despre Sfânta Arghira, numită și „sfânta cununiei”.

Este sărbătorită în data de 30 aprilie, fiind considerată ocrotitoare a celor căsătoriți. Se pot ruga ei și aceia care vor să se căsătoarească și să-și întemeieze o familie bineplăcută lui Dumnezeu cu naștere de prunci buni și binecuvântați.

Sfanta Mucenita Arghira

Sfanta Mucenita Arghira

Viața Sfintei Mucenița Arghira

Sfânta Muceniță Arghira a trăit în secolul al 17-lea, în Prusia Bitiniei, care corespunde unui oraș din Turcia de azi. A fost crescută de mică în credința ortodoxă.

Astfel că încă din copilărie a simțit și a dorit dragostea lui Dumnezeu. Când a ajuns la vârsta căsătoriei, s-a cununat creștinește cu un tânăr grec. După aceea însă, viața ei a luat o întorsătură dramatică.

Pașa – eparhul din cetate o silea pe ea să-și lase soțul și credința ortodoxă ca să o ia în haremul lui. Părinții și soțul o îndeamnă să plece de acolo și să meargă la niște rude din Constantinopol.

Însă prigonitorul a urmărit-o chiar și în Constantinopol. Aflând unde sălășluiesc rudele ei, a trimis ostași ca să o aducă iarăși cu forța în cetate.

Nevrând ea să se lepede de credința în Hristos, asupritorii i-au adus învinuiri nedrepte, acuzând-o că ar fi stârnit o revoltă la adresa islamului.

În urma acestei minciuni, au condamnat-o la închisoare pe viață. Zadarnică a fost strădania părinților de a face judecată dreaptă și de a-și recupera fiica.

Vreme de 16 ani a fost ținută în temniță, suferind bătăi, chinuri și judecări repetate. În închisoare a pătimit din pricina turcoaicelor care o hărțuiau mereu.

Arghira a rezistat la toate acestea cu multă răbdare, căci avea credință puternică în Dumnezeu. A început să se nevoiască în post și rugăciune, ajutând astfel și pe alte femei creștine întemnițate cu ea să reziste.

Libertatea îi era condiționată de renunțarea la soț și la credința creștină. Însă ea nu a acceptat acest lucru niciodată. Nu a vrut să devină soția pașei. Le-a scris celor de acasă că nu vrea să devină păgână, ci preferă mai curând să stea închisă și să rămână credincioasă Mirelui Hristos.

La un moment dat, un creștin evlavios pe nume Manolis a reușit să îi retragă învinuirea. Însă Arghira nu a vrut să fie slobozită, ci a dorit să pătimească în continuare în temniță, socotind-o acum ca pe un palat împărătesc. Se simțea fericită că pătimește pentru Hristos.

Pentru răbdarea și statornicia ei în credință, Hristos i-a dat cununa mult dorită a muceniciei fără de sânge, căci sfânta și-a sfârșit zilele în acea temniță amară.

După trei ani de la moartea ei, sfântul său trup a fost găsit nestricat și răspânditor de mireasmă frumoasă.

Patriarhul Constantinopolului a mutat sfintele ei moaște în Biserica Sfintei Mucenițe Paraschevi, unde se află și în zilele noastre.

Rugăciune către Sfânta Arghira – ocrotitoarea căsătoriilor

¤ ¤ ¤¤ ¤ ¤¤ ¤ ¤¤ ¤ ¤¤ ¤ ¤¤ ¤ ¤¤ ¤ ¤¤ ¤ ¤¤ ¤ ¤¤ ¤ ¤

O, Sfântă Arghira, Mucenița lui Hristos, care luând povața Domnului din Cana Galileii, ți-ai cinstit cununia și soțul cu prețul vieții.

Ai îndurat 17 ani torturi și umilințe în închisoare pentru credința în Dumnezeu, dar ai găsit în rugăciun puterea de a te ridica peste toate acestea, slujind suratelor tale creștine. Auzi aceste cuvinte și suspinul inimii noastre:

Apără căsnciile legiuite care s-au săvârșit prin taina Cununiei în Sfânta Biserică a lui Hristos. Alungă ispitele ce vor să desfacă ceea ce Dumnezeu a unit.

Rupe orice blestem de dragoste, desfă vrăjile și fermecăturile, precum și toată magia aducătoare de despărțire, care sapă rana durerii în inimă și care aduce ceartă și suferință.

Deschide drumul ca sufletele rânduite de Dumnezeu să se întâlnească spre bucurie și împlinire. Fii mijlocitoare pentru noi la Dumnezeu, sparge gratiile ce ne țin înlănțuiți și deschide ușile închisorii sufletești.

Ca să putem trăi în fericire, căsnicia să ne fie lină și aducătoare de veselie, rodind prunci binecuvântați și rugându-ne necontenit Sfintei Treimi, a Cărei slavă o cântăm acum și în vecii vecilor. Amin”.

Surse articol:

1. Doxologia, Viața Sfintei Mucenițe Arghira: https://doxologia.ro/viata-sfintei-mucenite-arghira
2. Acoperământul Maicii Domnului, Acatistul Sfintei Mucenițe Arghira: https://acoperamantulmaiciidomnului.wordpress.com/2024/07/23/acatistul-sfintei-mucenite-arghira-sfanta-cununiei-ocrotitoarea-casatoriilor-si-a-celor-ce-vor-sa-se-casatoreasca-30-aprilie/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.