Rugăciunea Tânguirea Maicii Domnului – preschimbă mâhnirea în bucurie
Această rugăciune este inclusă la finalul Acatistului Tânguirea Maicii Domnului. A fost alcătuită pentru cinstirea icoanei care poartă același nume și care se găsește la Mănăstirea Sihăstria din Neamț.
Este una din icoanele unice ale Maicii Domnului, în care ea apare înlăcrimată, în rugăciune, singură, fără Pruncul Iisus.
Cuprins
Cine a zugrăvit icoana Tânguirea Maicii Domnului
Mulți din noi am văzut sau chiar am avut această icoană în casă în trecut. Nimeni nu poate uita sau trece cu vedere această unică zugrăvire a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
Icoana Tânguirea Maicii Domnului a fost pictată de Irineu Protcenco. Acesta a descoperit de mic că are harul de a picta. Însă pe cât de talentat era în făurirea de portrete, pe atât de mare era nemulțumirea că nu reușea să zugrăvească chipurile sfinților.
Odată, o măicuță a văzut întristarea lui și i-a dat un sfat pe care l-a urmat toată viață. Monahia i-a spus că de va vrea să picteze icoane, trebuie să se spovedească des, să postească și să se roage mult. De va face așa, va picta icoane de o frumusețe nelumească.
Protcenco a urmat îndemnul călugăriței și a început să picteze foarte frumos. În timp ce el lucra, soția sa Pelaghia se ruga continuu. El era pe schelă, iar ea citea Psaltirea.
Pictată cu post și rugăciune
În timp ce picta, Protcenco nu vorbea, decât foarte puțin. Nu gusta nimic până la ceasul al 9-lea, adică ora 15:00.
Picturile sale au fost săvârșite numai cu rugăciune și post și au devenit faimoase în Ucraina.
Una din ele avea să ajungă la Sihăstria. Părintele Cleopa l-a căutat pe pictor după ce a văzut una din icoanele sale. Astfel a ajuns Protcenco la Mănăstirea Sihăstria, unde a fost tocmit să picteze biserica.
Icoana Tânguirea Maicii Domnului a fost realizată la rugămintea părintelui Cleopa, într-un chip cu totul deosebit. Părinții mănăstirii spun că Maica Domnului i s-a arătat lui Protcenco și a „aprobat” icoana.
Rugăciunea Maicii Domnului tânguitoarea
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
„O, Maica noastră preafrumoasă! Tu ești pricinuitoarea tuturor bunătăților, învierea muritorilor și izbăvirea celor pierduți.
Primește această nevrednică rugăciune a robilor tăi, căzuți și mult păcătoși, în acest ceas de amară plângere și dureroasă cerere.
Căci îndrăzim a grăi către tine, Preasfântă Doamnă, Împărăteasă, Născătoare de Dumnezeu, zicând împreună cu îngerii: „Născătoare de Dumnezeu, bucură-te Fecioară Marie, cea plină de dar, căci ai zămislit cu trup pe Fiul lui Dumnezeu!”
Neîntinată, nestricată, neînșelată, Preacurată Fecioară, nenuntită mireasă dumnezeiască, Doamna și Stăpâna lumii și nădejdea noastră!
Caută spre noi, păcătoșii, în ceasul acesta și fă-L milostiv cu rugăciunile tale de Maică pe Domnul nostru Iisus Hristos, pe Care L-ai născut din preacuratele tale sângiuri, neispitită de bărbat.
Pe Acela văzându-L osândit la moarte, și cu arma întristării fiind rănită în inimă, rănește și sufletul nostru cu dragostea cea dumnezeiască.
Dăruiește-ne lacrimi de pocăință, umilință și îmbelșugată vărsare de lacrimi, ca să-L plângem cu amar pe Acela Care a fost legat și batjocorit pentru mântuirea noastră.
Tu, Fecioară Stăpână, care în timpul morții Sale de bunăvoie ai suferit o mare durere în sufletul tău, slobozește-ne și pe noi de dureri.
Schimbă tânguirea noastră în bucurie și suspinul în veselie, ca să cadă vrăjmașii sub picioarele noastre. Ca să te lăudăm pe tine, ceea ce ești vrednică de laudă, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.
Citește și Rugăciune la icoana Maicii Domnului Siriaca pentru vindecarea bolilor trupești și sufletești
Surse articol:
1. Acoperământul Maicii Domnului, Acatisul Tânguirea Maicii Domnului la icoana cu același nume: https://acoperamantulmaiciidomnului.wordpress.com/2024/07/28/acatistul-tanguirea-maicii-domnului-la-icoana-cu-acelasi-nume-de-la-manastirea-sihastria-judetul-neamt/
2. Știri Botoșani, Povestea celui care a pictat cunoscuta icoană „Tânguirea Maicii Domnului”: https://stiri.botosani.ro/stiri/actualitate/stii-povestea-celui-care-a-pictat-cunoscuta-icoana-quottanguirea-maicii-domnuluiquot.html