Rugăciunea Sfântului Anatolie de la Optina, pentru izbăvirea de Antihrist (30 iulie)

Între rugăciunile lunii iulie am găsit și această rugăciune scurtă pentru izbăvirea de Antihrist.

A fost scrisă de Sfântul Anatolie cel tânăr de la Optina și se citește în ziua de 30 iulie, când se face pomenirea acestui sfânt.

Rugaciunea Sfantul Anatolie pentru izbavirea de Antihrist

Rugaciunea Sfantul Anatolie pentru izbavirea de Antihrist: Doxologia

Cine a fost Cuviosul Anatolie cel tânăr

Anatolie cel tânăr se numără între cuvioșii părinți care au viețuit în Mănăstirea Optina din Rusia. Este un sfânt apropiat de vremurile noastre. S-a născut în anul 1855 și s-a mutat la Domnul în anul 1922.

S-a călugărit la vârsta de 13 ani, deși râvnea spre viața monahală încă din copilărie. După moartea mamei sale, a devenit monah la Optina.

A fost ucenicul de chilie al Sfântului Ambrozie de la Optina. După moartea părintelui său, Anatolie a luat locul acestuia ca îndrumător duhovnicesc.

Se spune despre dânsul că avea mari harisme, pe care Dumnezeu i le-a dăruit încă de la începutul viețuirii sale în mănăstire.

Avea dragoste față de toți, milă și compasiune față de cei aflați în suferință. Avea darul discernământului și cunoștea inimile oamenilor.

Se purta cu multă smerenie, dar aceasta nu îl făcea să fie mâhnit. Chipul său era întotdeauna plin de lumină. Pe toți îi întâmpina cu bucurie, oferindu-le mângâiere și povățuire în nevoi.

În ciuda neputințelor și durerilor trupești de care suferea, nu pregeta să îi primească pe toți care îl căutau.

Cu o zi înainte de mutarea sa la Domnul, autoritățile atee au venit la mănăstire cu un ordin de arestare pe numele starețului.

Rugându-i să îl mai lase o seară pentru a se pregăti, cei trimiși i-au îngăduit, văzând smerenia și blândețea lui.

Dar în acea seară, din pronia Domnului, a început să se simtă rău. Medicii nu puteau identifica o cauză anume a stării sale.

A doua zi, când ucenicul său a intrat în chilie, l-a găsit în genunchi la rugăciune. Iar peste câteva clipe, a răposat întru Domnul, în cel mai firesc și liniștit mod posibil.

Avea 67 de ani când a plecat din această viață. Mormântul său se află lângă cel al Cuviosului Ambrozie.

Necazurile ne duc la mântuire

Sfântul Anatolie cel tânăr spunea că viața duhovnicească este presărată cu clipe de mângâiere și clipe de durere.

„Astfel, puțin câte puțin se formează calea mântuirii. Domnul ne poate mângâia tot timpul, însă mângâierea neîncetată ne face rău, așa cum, dacă soarele ar dogori neîncetat, totul se va usca sau se va culca la pământ”.

La finele vieții noastre Îi vom mulțumi lui Dumnezeu nu pentru bucurii și fericire, spunea Cuviosul. Ci Îi vom fi recunoscători pentru momentele de încercare și suferințele prin care au trecut.

„Cu cât au fost mai multe ele în viața ta, cu atât mai ușor vei muri, cu atât mai ușor se va înălța sufletul tău la Dumnezeu”.

Sfântul Anatolie avea o rugăciune pentru izbăvirea de Antihrist în care Îi cerea lui Dumnezeu pază și ocrotire împotriva celui rău.

Vroia ca Dumnezeu să îi dea putere și curaj pentru a mărturisi numele Său, căci fără Domnul cu toții simțim frică.

Rugăciunea Sfântului Anatolie de la Optina, pentru izbăvirea de Antihrist

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Să mă izbăvești, Doamne, de cursele vicleanului și urâtorului de Dumnezeu, antihrist, celui ce va să vină curând. Ascunde-mă de răutatea lui în pustia cea tainică a mântuirii Tale.

Dăruiește-mi, Doamne, putere și bărbăție ca să mărturisesc cu tărie numele Tău cel Sfânt, să nu fug de frica diavolului și să nu mă lepăd de Tine, Mântuitorul și Răscumpărătorul meu, nici de Sfânta Ta Biserică.

Dăruiește-mi, Doamne, și ziua și noaptea, plângere și lacrimi pentru păcatele mele și Te îndură de mine, Doamne, în ceasul Înfricoșătoarei Tale Judecăți! Amin”.

Citește și: 

Frica de moarte, antihrist și sfârșitul lumii – singura armă care le spulberă

Surse articol:

1. Doxologia, Rugăciune pentru izbăvirea de Antihrist a Sfântului Anatolie „cel Tânăr” de la Optina: https://doxologia.ro/rugaciune-pentru-izbavirea-de-antihrist-sfantului-anatolie-cel-tanar-de-la-optina
2. Creștin Ortodox, Sfântul Anatolie cel tânăr de la Optina: https://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfantul-anatolie-tanar-la-optina-139447.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.