Rugăciune 2 iulie către Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, apărătorul neamului românesc și al credinței creștine

Voievodul Ștefan cel Mare a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1992. Poporul nostru s-a bucurat să îl poată cinsti în mod oficial ca sfânt pe acest mare apărător al țării, prăznuind cu evlavie ziua sa de pomenire din 2 iulie.

Ștefan cel Mare a fost numit „dreptcredincios” și „sfânt” deoarece a purtat multe lupte aprige pentru creștinătate.

Rugaciune catre Sfantul Stefan cel Mare

Rugaciune catre Sfantul Stefan cel Mare: Basilica.ro

Poporul român îi poartă o deosebită prețuire, datorită vitejiilor sale arătate nu doar pentru păstrarea pământului românesc, ci și a credinței noastre strămoșești.  

Ștefan cel Mare – mare iubitor de neam și Dumnezeu

Dragostea sa pentru Dumnezeu și cele sfinte se vădește dintr-o scrisoare pe care acesta a trimis-o în anul 1475 către cârmuitorii creștini din Europa:

Prealuminaților, preaputernicilor și aleșilor domni a toată creștinătatea, cărora această scrisoare a noastră va fi arătată sau de care ea va fi auzită. Noi, Ștefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domn al Țării Moldovei, mă închin cu prietenie vouă tuturor cărora vă scriu și vă doresc tot binele și vă spun domniilor voastre că necredinciosul împărat al turcilor a fost de multă vreme și este încă pierzătorul întregii creștinătăți și în fiecare zi se gândește cum ar putea să supuie și să nimicească toată creștinătatea.

De aceea facem cunoscut domniilor voastre că pe la Boboteaza trecută, mai sus numitul turc a trimis în țara noastră și împotriva noastră o mare oștire în număr de 120.000 de oameni, al cărei căpitan de frunte era Soliman Pașa. Auzind și văzând noi acestea, am luat sabia în mână și cu ajutorul Domnului Dumnezeului nostru Atotputernic, am mers împotriva dușmanilor creștinătății și i-am biruit, pentru care lăudat să fie Domnul Dumnezeul nostru.

Auzind despre acestea, păgânul împărat al turcilor își puse în gând să-și răzbune și să vie, în luna mai, cu capul său și cu toată oștirea sa împotriva noastră și să supuie țara noastră care e o parte creștinească și pe care Dumnezeu a ferit-o până acum”.

Ștefan cel Mare nu se lăuda cu izbânzile sale, ci pe toate le punea pe seama Atotputernicului Dumnezeu. Acestuia se ruga pentru ajutor în luptă, și Acestuia mulțumea după fiecare bătălie câștigată.

De fiecare dată când biruia pe vrăjmași, Sfântul Ștefan ridica o biserică sau o mănăstire spre slava lui Dumnezeu.

Curajul său în lupte i-l dădea dragostea pentru neam și pentru credință, căci pe turci îi numea „dușmani ai creștinătății”.  

Dacă această poartă, care e țara noastră, va fi pierdută, atunci creștinătatea va fi în mare primejdie. De aceea ne rugăm de domniile voastre să ne trimiteți pe căpitanii voștri împotriva dușmanilor creștinătății până mai este vreme […]”.

Domnitorul Moldovei promitea că se va împotriva până la sânge puterilor potrivnice creștinătății.

Făgăduim pe credința noastră creștinească și cu jurământul domniei voastre că vom sta în picioare și ne vom lupta până la moarte pentru legea creștinească […]”.

Neînfricatul voievod s-a mutat la cele veșnice în data de 2 iulie, anul 1504 și a fost înmormântat în biserica Mănăstirii Putna. 

Așa cum notează cronicarul Grigore Ureche, jale mare a fost la moartea voievodului, căci poporul îl plângea ca pe un părinte al său.

Amintirea lui Ștefan a rămas vie până astăzi în conștiința poporului român iubitor de neam și de credința ortodoxă. An de an un număr impresionant de pelerini se adună la Putna pentru a sărbători ziua sa de pomenire.  

Rugăciune către Sfântul Voievod Ștefan cel Mare

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ 

Sfinte Ștefane Voievod, apărător al poporului român și grabnic folositor al tuturor creștinilor, ascultă rugăciunea pe care o înălțăm către tine, noi, nevrednicii.

Cunoaștem îndrăznirea – pe care ai dobândit-o prin multe osteneli – către Bunul Dumnezeu, Care ți-a ascultat rugăciunile tale.

Drept aceea, te rugăm să ne auzi și tu pe noi când cerem ajutorul tău. Ocrotește bisericile și mănăstirile în pace, întărește credința slăbită de ispitele acestui veac.

Surpă eresurile, luminează ocârmuitorii, dă vitejie ostașilor, iar nouă tuturor luminează-ne calea mântuirii.

Ca împreună cu tine în locașurile cele cerești să ne bucurăm în vecii vecilor. Amin”.

Citește și: Rugăciune către Sfântul Ștefan cel Mare – apărător neînfricat al neamului și al credinței strămoșești

Sursă articol: Creștin Ortodox, Rugăciune către Sfântul Voievod Ștefan cel Mare: https://www.crestinortodox.ro/sarbatori/sfantul-stefan-mare/rugaciune-catre-sfantul-voievod-stefan-mare-152475.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.