Dacă vrei să afli odihnă aici și în veacul viitor la orice lucru să spui asta
Pe una din filele calendarului cu citate din Sfinții Părinți am găsit următoarea apoftegmă de la Avva Pimen:
„Dacă vrei să afli odihnă aici și în veacul viitor la orice lucru să zici: „Cine sunt eu? Și să nu judeci pe nimeni” (Avva Pimen).
Aceste cuvinte par ca o formulă magică sau ca o mantră, însă ele nu funcționează așa. Poate că la început le spui fără să crezi în ele, urmărind cu tot dinadinsul să obții efectul dorit, anume odihna sufletului.
Însă pe măsură ce te deprinzi să spui așa, ajungi să gândești așa și să capeți o altă înțelegere. Îți dai seama că a judeca pe celălalt este nu doar un lucru păgubitor pentru suflet, ci și o mare minciună.
Niciodată nu putem fi siguri pe ceea ce spunem sau credem despre alții. Niciodată nu deținem întreg adevărul cu privire la o situație anume, încât să avem 100% dreptate.
Unii oameni își cheltuie energia sfădindu-se cu alții sau chiar judecându-se prin tribunale. De cele mai multe ori, pricina este un bun material sau o chestie de orgoliu, mândrie, îndreptățire de sine.
Ce fel de pace pot avea cei care judecă pe alții? Chiar și cea mai mică nemulțumire față de cineva strică pacea. Chiar și o mică aprindere mânioasă ne face să pierdem liniștea și așezarea sufletească.
Judecarea, mânierea, certurile – acestea vin din îndreptățirea de sine. De aceea spune Sfântul Pimen să ne socotim pe noi înșine a fi nimic.
Unul din sfinții contemporani care a propovăduit despre pacea sufletului – și despre cât de ușor se pierde ea – a fost Sfântul Siluan Athonitul.
Iată ce spune despre legătura dintre mâniere, judecare și tulburarea sufletului:
„Toți voiesc să aibă pace, dar nu știu cum să o dobândească. Paisie cel Mare s-a mâniat, și a rugat pe Domnul să-l izbăvească de mânie. Domnul i S-a arătat și i-a zis: „Paisie, de voiește a nu te mânia, atuncea nimica să dorești, pe nimenea să urăști și să osândești, și nu te vei mânia”.
Când te socotești pe tine a fi nimeni și nimic, îi vei vedea pe ceilalți mai buni. Din această postură îți va fi mai ușor să te ferești de păcatul judecării.
Așa se păstrează pacea sufletului, dând celuilalt întâietate și dreptate (în cele mici și neînsemnate).
„Tot omul, dacă își va tăia voia înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor, totdeauna va fi cu pace în suflet; dar cel ce iubește a face voia sa, niciodată nu va afla pacea”.
Dacă ții întotdeauna la părerea ta, la dreptatea ta, dacă vrei să se facă mereu numai cum voiești tu, nu vei avea niciodată pace în suflet.
„Pacea se pierde dacă sufletul e cuprins de slava deșartă, dacă te ridici deasupra fratelui tău, dacă judeci pe cineva, dacă vei mustra pe fratele tău fără blândețe și iubire, dacă vei mânca mult sau te vei ruga cu moliciune – pentru toate acestea se pierde pacea„.
De ce spune Avva Pimen că odihna care vine din nejudecarea aproapelui o ai și în viața de aici și în cea veșnică? Pentru că, nejudecând, îți mântuiești sufletul.
Citește și: Cum să-ți păstrezi pacea în ispite – metoda Sfântului Porfirie
Surse articol:
1. Doxologia, Sfântul Siluan: Cum să păstrezi pacea sufletească în mijlocul smintelilor zilelor noastre: https://doxologia.ro/sfantul-siluan-cum-sa-pastrezi-pacea-sufleteasca-mijlocul-smintelilor-zilelor-noastre
2. Siluan Athonitul, Să nu pierdem pacea: https://siluanathonitul.wordpress.com/2014/02/03/sa-nu-pierdem-pacea/