Psalmul 34 – un psalm al blestemului?

Mulți dintre psalmii regelui David au fost scriși la vreme de necaz. Unul din ei este și psalmul 34, pe care David l-a compus când era prigonit de Saul și nu afla niciun loc pentru liniștire.

Psalmul 34 conține multe invocări ale pedepsei lui Dumnezeu asupra celor răi. Unele cuvinte și fraze arată vădit blestemul pe care David îl exprimă împotriva vrăjmașilor săi.

Psalmul 34 - un psalm al blestemului

Psalmul 34 – un psalm al blestemului?

Cei care citesc Psaltirea trebuie să aibă grijă cu astfel de psalmi, să nu carecumva să îi folosească împotriva semenilor lor.

Cuviosul Teodoret spune că un creștin care citește Psalmul 34 nu trebuie să blesteme pe vrăjmași, precum face David. Acela trăia după legea veche, iar noi trăim după legea cea nouă, a iubirii, a iertării vrăjmașilor.

Legea veche îngăduia ca oamenii să urască pe vrăjmașii lor, iar legea Evangheliei poruncește dimpotrivă, să-i iubim pe ei”.

Mântuitorul a venit ca să ne dea o poruncă nouă, anume porunca iubirii. De aceea, El ne poruncește să iubim pe vrăjmașii noștri, să binecuvântăm pe cei ce ne blesteamă.

Nicidecum nu este îngăduit ca un creștin să blesteme pe cineva. Ba mai mult decât atât, el trebuie să binecuvinteze pe vrăjmașii săi, după cum Însuși Hristos ne îndeamnă să facem.

Psalmii care conțin pasaje referitoare la blestemarea vrăjmașilor pot fi îndreptați împotriva demonilor sau împotriva propriilor patimi, împotriva omului cel vechi din noi care ne războiește și ne strică sufletul prin poftele și păcatele lui.

Se cuvine însă ca blestemele care se găsesc în psalmi să le întrebuințăm împotriva demonilor – vrăjmașii noștri nevăzuți, pentru că ei ridică și pe oameni să ne vrăjmășească”.

O altă tâlcuire a Sfinților Părinți este legată de faptul că psalmul 34 face referire la Hristos. El „pomenește îndărătniciile și patimile ce le-au arătat iudeii asupra Mântuitorului”.

Cuvântul acesta se zice din partea lui Hristos către iudei, care, în locul facerilor de bine pe care le-au luat de la Domnul, Îl huleau și-L ocărau, și Crucii L-au dat”, spune Sfântul Chiril.

Psalmul mai conține un aspect important pentru noi, creștinii. Este vorba despre atitudinea pe care trebuie să o avem în vreme de ispită din partea semenilor noștri.

Iar eu, când mă supărau aceia, am smerit cu post sufletul meu, și rugăciunea mea în sânul meu se va întoarce”, zice David.

David ne învață că smerenia, postul și rugăciunea atrag harul lui Dumnezeu, care ne va izbăvi de ispite.

Prin aceste cuvinte, psalmistul ne învață în ce chip trebuie să dezlegăm relele întâmplări care ne urmează, zicând: „În vreme ce eram clevetit de dânșii, am uscat și cu asprime am chinuit sufletul meu, cu sac din păr și cu post, și cu rugăciune către Dumnezeu, ca să mă izbăvească de bântuirea vrăjmașilor mei”.

Psalmul 34

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

1. Judecă, Doamne, pe cei ce-mi fac mie strâmbătate; luptă împotriva celor ce se luptă cu mine;
2. Apucă arma și pavăza și scoală-Te întru ajutorul meu;
3. Scoate sabia și închide calea celor ce mă prigonesc; spune sufletului meu: „Mântuirea ta sunt Eu!”
4. Să fie rușinați și înfruntați cei ce caută sufletul meu; să se întoarcă înapoi și să se rușineze cei ce gândesc rău de mine.
5. Să fie ca praful în fața vântului și îngerul Domnului să-i necăjească. Să fie calea lor întuneric și alunecare și îngerul Domnului să-i prigonească.
6. Că în zadar au ascuns de mine groapa lațului lor, în deșert au ocărât sufletul meu.
7. Să vină asupra lor lațul pe care nu-l cunosc și cursa pe care au ascuns-o să-i prindă pe ei; și chiar în lațul lor să cadă.
8. Iar sufletul meu să se bucure de Domnul, să se veselească de mântuirea Lui.
9. Toate oasele mele vor zice: Doamne, cine este asemenea Ție? Cel ce izbăvești pe sărac din mâna celor mai tari decât el și pe sărac și pe sărman de cei ce-l răpesc pe el.
10. S-au sculat martori nedrepți și de cele ce nu știam m-au întrebat.
11. Răsplătit-au mie rele pentru bune și au vlăguit sufletul meu.
12. Iar eu, când mă supărau ei, m-am îmbrăcat cu sac și am smerit cu post sufletul meu și rugăciunea mea în sânul meu se va întoarce.
13. Ca și cu un vecin, ca și cu un frate al nostru așa de bine m-am purtat; ca și cum aș fi jelit și m-aș fi întristat, așa m-am smerit.
14. Dar împotriva mea s-au veselit și s-au adunat; adunatu-s-au împotriva mea cu bătăi și n-am știut; risipiți au fost și nu s-au căit.
15. M-au ispitit, cu batjocură m-au batjocorit; au scrâșnit împotriva mea cu dinții lor.
16. Doamne, când vei vedea? Întoarce sufletul meu de la fapta lor cea rea, de la lei, viața mea.
17. Lăuda-Te-voi, Doamne, în adunare mare, întru popor numeros Te voi lăuda.
18. Să nu se bucure de mine cei ce mă dușmănesc pe nedrept, cei ce mă urăs în zadar și fac semn cu ochii.
19. Că mie de pace îmi grăiau și asupra mea vicleșuguri gândeau.
20. Lărgitu-și-au împotriva mea gura lor, zis-au: „Bine, bine, văzut-au ochii noștri”.
21. Văzut-ai, Doamne, să nu taci; Doamne, nu Te depărta de la mine.
22. Scoală-Te, Doamne și ia aminte spre judecata mea, Dumnezeul meu și Domnul meu, spre pricina mea.
23. Judecă-mă după dreptatea Ta, Doamne Dumnezeul meu și să nu se bucure de mine.
24. Să nu zică întru inimile lor: „Bine, bine, sufletului nostru”, nici să zică: „L-am înghițit pe el”.
25. Să fie rușinați și înfruntați deodată cei ce se bucură de necazurile mele; să se îmbrace cu rușine și ocară cei ce se laudă împotriva mea.
26. Să se bucure și să se veselească cei ce voiesc dreptatea mea și să spună pururea: „Slăvit să fie Domnul, Cel ce voiește pacea robului Său!”
27. Și limba mea va grăi dreptatea Ta, în toată ziua, lauda Ta”.

Citește și: Psalmul 55 – se citește la vreme de frică, deznădejde, tulburare și neliniște sufletească

Sursă articol: Doar Ortodoxia, Psalmul 34 – în tâlcuirea Sfinților Părinți: https://doktorkingduke.blogspot.com/2015/02/psalmul-34-in-talcuirea-sfparinti.html

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.